Gaziantep’e Geldiğinizde Ne Yiyeceğim Diye Hiç Düşünmenize Gerek Yok. Bu Listemiz Sizlere Gerektiği Kadar Bilgi Verecektir…
İlk Olarak Beyran İçin…
UNESCO tarafından gastronomi dalında yaratıcı şehirler ağına dahil edilen Gaziantep’in en sevilen lezzetleri arasında yer alan “beyran”; kışın soğuk algınlığı yaşayanlar için de yardımcı niteliğinde.
Beyran Gaziantep’in en sevilen yemeğidir. Hazırlanışı saatler süren beyran özellikle sabah erken saatlerinde tüketiliyor. Anteplilerin sabah kahvaltısı olarak bilinir. Öğleden sonra Antep’teki lokantalarda Beyran bulmak biraz zordur.
İçinde, kemik suyu, et, pirinç, sarımsak ve çeşitli baharatların yer aldığı beyran, kış aylarında vatandaşların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Beyranı Beğenmediniz Mi? Tamam O zaman Birde Patlıcan Kebabını Deneyin…
Gastronominin başkenti Gaziantep’te patlıcan kebabı sofraları süslemeye devam ederken, damaklara eşsiz lezzet vermeyi sürdürüyor. Lezzetinden dolayı her mevsim tüketilen patlıcan kebabı, Gaziantep sofrasının vazgeçilmez yemeğidir. Antep’de Lahmacun kadar sık yapılan ve sevilen bir yemektir. Antep’in ağır yemekleri çokça zahmetli olup misafir yemekleri kategorisine girer.
Buda Pek Tarzınız Değilse Yuvalamayı Deneyin.
Gaziantep’te yuvalama, özellikle Ramazan Bayramının olmazsa olmazlarının yemeğidir. Gaziantep ilimizin en zor en lezzetli yemeklerinden birisidir. Bayrama 1 hafta kala komşular toplanır her gün bir evin yuvalaması yapılır günün sohbeti edilerek eğlenilir.
Her bir yemek kaşığına 40 tane yuvalama sığmalı der eskilerimiz o yüzden zahmete değecek bir lezzeti vardır. Gaziantep mutfağının en özgün yemeklerinden birisidir. Bu yemeği bu kadar özel yapan tadı yapılışının zahmeti olması sanırım.
Şimdi Karnınızı Güzelce Doyurdunuz. Gönlünüz Tatlı Mı İstedi? Biliyorsunuz Ki Antep’e Gelmişken Baklava Yemeden Gitmek Mantıksız Bir Hareket Olur
Gaziantep’te tatlı dendi mi akla ilk olarak “Baklava” gelir. Kentin caddelerinde yürürken, neredeyse her yüz metrede bir karşınıza çıkan baklavacı dükkanları bunun en güzel kanıtı. Baklava, Gaziantep mutfağının en meşhur ve en beğenilen tatlılarından biridir. Türk tatlıları arasında Baklavanın yeri bir başkadır. Görünüşü ile sizi çağırır, bir kez tadınca da ikinci çatalı almanız kaçınılmazdır. Bir rivayete göre erkekler daha çok fıstıklı, kadınlar ise cevizli baklavayı tercih ediyor. Baklava hamurunu en iyi erkek ustalar açıyor, çünkü oklavayı kullanırken güç sarf etmek gerekiyor. Baklava yapımında ustalık kadar oklava da önemli bir yer tutuyor.
Gaziantep baklavalarının lezzetinin üç önemli özelliği vardır;
Antep Fıstığı
Sade Yağ
Ustalık
Hadi Diyelim Baklavayı Beğenmediniz Sizin Damak Zevkinize Göre Bir Lezzet Değil Bunun Yerine Gidip Antep Fıstıklı Ezmeyi Deneyin…
İnsanın damağına yayılan en güzel lezzetlerden biridir. “boziç” olarak tabir edilen erken hasat edilmiş Antep fıstığının şeker ile belirli ölçülerde karıştırılması ile hazırlanmaktadır. Antep Fıstık ezmesi üretmek için öncelikle Antep fıstıklarının normal olgunluk döneminden hasat edilmesi gerekmektedir. Erken hasat edilen Antep fıstıklarına “boziç” veyaz farklı yörelerden “ilk hasat”, “kuş boku” ve “kuş tipi” isimleri verilmektedir. O kadar olağanüstü, o kadar muhteşem bir lezzet ki, yemyeşil şekerleme paketi içinde gelir. Tazeyken yumuşaktır, bayatlayınca sertleşir ancak tadından pek bir ley kaybetmez. Antep’e gelince yemden dönmeyin deriz…
Şimdi Tatlı Yemekten İçiniz Yanıyor Olabilir. Gidin Bir Bakkaldan Buz Gibi Bir Su İçin.
Suyunuzu İçtikten Sonra Yediklerinizi Sindirebilmek Adına Ufak Bir Yürüyüşe Çıkın.
Bu Yürüyüş Boş Boş Olmayacağı İçin Gördüğünüz Herhangi Bir Yerden Antep Fıstığı Alın. Poşetten 3 Avuç Cebinize Bir Avuçta Elinize Alarak Yürüyüşe Başlayın.
Gaziantep denilince akla ilk gelen Antep fıstığıdır. Rengi ve lezzeti ile tatlı ve pastaları süsleyen Antep Fıstığı, yörenin sahip olduğu en özel tat. Şehrimizin sembolü olan Antep Fıstığı, diğer tüm kuruyemişler arasında ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Antep fıstığı hem yemesi eğlenceli hem de sağlık açısından oldukça faydalı bir yiyecektir.