GAZİANTEP ATATÜRK ANI MÜZESİ
26 Ocak 1933 tarihinde Ramazan Bayramı arifesinde Gaziantep’e gelen Mustafa Kemal Atatürk, 10 ay 9 gün boyunca Fransızlara karşı verdikleri mücadelenin sonundan düşmana boyun eğmeyen kahraman Gaziantepliler tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı. Mustafa Kemal Paşa, Öğretmen evinde kahvesini içerek dinlendi. Şenlikler sabaha kadar sürdü. Şehri tetkik eden, dönemin Belediye Başkanı Hamdi Kutlar’a önerilerde bulundu ve şehrin gelişmesi konusunda desteklerde bulundu. Belediye Meclisi kararıyla Atatürk’e fahri hemşerilik beratı verildi. Aslen Selanik doğumlu olmasına rağmen Atatürk, Gaziantep ili Bey mahallesi nüfusuna kaydedildi. Uzun yıllar Atatürk’ün Gaziantep’e gelişi büyük bir sevinçle bayram havasında kutlandı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e olan vefa borcunu ve bağlılığını göstermek amacıyla Gaziantep’e ona layık bir Atatürk Anı Müzesi yapmaya karar vermiştir.
Mustafa Kemal Atatürk’ün nüfusa kayıtlı olduğu Bey mahallesinde bulunan, Konukoğlu ailesine ait geleneksel Antep Evi, müze yapılmak üzere Gaziantep Büyükşehir Belediyesine bağışlanmıştı. Atatürk Anı Müzesi projesinin yapılmasıyla restorasyon işlerine başlanmıştır. Geleneksel Antep Evi’nin Atatürk Anı Müzesi’ne dönüştürülmesi aşamasında öncelikle özgün plan şeması, cephe düzeni ve mekânın niteliğini oluşturan özgün Cumhuriyet ve Antep konuları geniş bir yelpazede işlenmiştir.
Geleneksel Antep Evi’nin üst katında ise “Atatürk Araştırma Kitaplığı” yer almaktadır. Büyük bölümü bağış yoluyla elde edilen kütüphanede; Cemil Cahit Güzelbey adına ailesi tarafından bağışlanan çok sayıda kitabın yanı sıra, gelen ziyaretçiler tarafından bağışlanan kitaplar, Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet Dönemi ve Türk Tarihinin genel tüm konularını içeren binlerce yayının bulunduğu bir kütüphaneyi oluşturmaktadır. Aynı zamanda Gaziantep’in ünlü şahsiyetleri, bilim adamları ve kahramanlarına yer verilmiştir. Bu seksiyonda şair ve çevirmen olan ve III. Selim’e sunduğu Arapça ve Farsça çevirilerle Vak’anivüstlik(saray tarihçisi) görevi verilen Mütercim Asım; Atatürk’ün Gaziantep’e geldiğinde kürsüde karşılama şiiri okuyan, Türkçeyi en güzel şekilde kullanan ve TDK’da görev yapmış olan, III ciltlik meşhur “Antep Ağzı” kitabının yazarı; Ömer Asım Aksoy, Antep’in kadın kahramanlarından Yirik Fatma, Antep Harbinde büyük kahramanlıklar gösteren Şahinbey, Karayılan, Şehitkamil, Kılıç Ali Bey, Antep savunmasında bin bir güçlükle doktorluk görevini ifa eden Dr. Mecit Barlas, Albay Ali Nadi Ünler; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Gaziantep’e teşriflerinde Belediye Başkanlığı yapan Hamdi Kutlar, Antep üzerine yaptığı çalışmalarla, Gaziantep’e çok sayıda yayın kazandıran, Cemil Cahit Güzelbey, Atatürk’ün katkılarıyla sanayinin ilk temellerini atan Cemil Alevli, bakanlık ve Gaziantep için çeşitli çalışmalar yapan Spor Bakanlığı da yapmış olan Kamil Ocak’ın yanı sıra, İlk Turizm Bakanımız olan, Ali İhsan Göğüş gibi önemli şahsiyetlerin biyografilerine panolarda yer verilmiş bu sayede; gelen ziyaretçilerin kahraman hemşerilerini de tanımaları amaçlanmıştır. Ayrıca dokunmatik akıllı ekranlarla Antep Savunması ana hatlarıyla anlatan bir sistemle görsel zenginlikte katılmıştır. İkinci binanın zemin katında Antep harbinin anlatıldığı sinevizyon gösterileri yapılırken, giriş katta ise çeşitli aktivitelerin yapıldığı seminer odası yer almaktadır.
Üst katlarda ise tarihe tanıklık eden, Gazeteci, Yazar, Bürokrat, Oyuncu ve Gaziantepli isimlerle yapılan röportajlar yer almaktadır. Bu röportajlarda Cumhuriyetin ilk döneminde “Antep” ile “Cumhuriyet” konuları anlatılmaktadır. O dönemi yaşayan veya tanıklık eden kişilerden, dokunmatik ekran bilgisayar ve kulaklık yardımı ile bu röportajlar dinlenilmektedir. Gaziantep, Atatürk ve Cumhuriyet konularının bahsedildiği sözlü tarih çalışmaları ziyaretçilerin faydalanmasına olanak sağlamaktadır. Röportajlarına başvurlan isimler ise sırasıyla; Zeynep Göğüş, Hayriye Güngör, Hasan Celal Güzel, Arif Erkin Güzelbeyoğlu, Akten Köylüoğlu, Turgut Özakman, Kaya Öztaş, Nejdet Sakaoğlu, Prof.Dr. Metin Sözen, Adil Dai, Nükhet Ersoy, Celal Ersoy, Sıtkı Erkılıç, Özay Erkılıç, Prof.Dr. Asım Cenani, Yılmaz Büyükerşen, Ülker Barlas Beşe, Abdullah Bayram, Neyir Barlas, Mehmet Barlas, Abdullah Bayram’dır. Cumhuriyet Kazanımları ve Gaziantep odasında Kültür ve Turizm Bakanlığı Gaziantep İl Kültür Turizm Müdürlüğü Müze Müdürlüğünden geçici sergileme amacıyla alınan ve müzemizde sergilemesi yapılan Atatürk’ün, Gaziantep ziyaretinde yemek yediği, yemek takımı, aynı zamanda Özay Erkılıç tarafından müzeye bağışlanan ve sergilenen eser ise Atatürk’ün Gaziantep’e geldiğinde kahve içtiği fincandır. Ömer Şefik Ersoy’a ait Antep Savunmasında kullanılan mavzer yine bu odada sergilenmektedir. Öte yandan vitrinler de ilk baskı Nutuk kitabı ile Kurtuluş Savaşında, savaşılan mevzilerin krokisi bulunmaktadır.
Yine Antep Savunmasını anlatan Lohanzade Mustafa Nurettin’in Anılarını içeren 1924 baskılı İstiklal Sevgisi ve Gaziayıntap ile 1921 tarihli Fransız komutan Abadi tarafından yazılan ve Antep Savunmasını anlatan temel kaynaklar sergilenmektedir. Bu odanın hemen üst katında ise Atatürk ve Gaziantep teşhir alanı bulunmaktadır. Bu kısımda Cumhuriyet’in getirdikleri yenilikleri gösteren eserler teşhir edilmekte eskiyle yeni arasında bağ kurulması amaçlanmaktadır. Aynı zamanda Gaziantep’le ilgili onlarca fotoğraf akıllı ekranlar da görülebilmektedir. Yine Cumhuriyet sonrası eğitim – öğretim alanında yapılan yenilikleri gösteren, Kasım Kaygan, Ökkeş Tüter, Aliye Çekemoğlu tarafından bağışlanan dönemin diplomaları, karneleri sergilenmektir. Aynı zamanda Gazeteci Zeynep Göğüş’ün büyükannesinin kullandığı bayan şapkaları sergilenmekle beraber Cumhuriyet’in sosyal alanda getirdikleri yenilikler teşhir edilmektedir. Son olarak müzede hediyelik eşya bölümü bulunmaktadır. Atatürk temalı bu bölümde müze gezisini tamamlayan ziyaretçiler, sevdiklerine hediyeler alabilmektedir.
Pazartesi hariç haftanın her günü saat 08.30-17.30 saatlerinde açıktır. Tam Giriş Ücreti: 2 TL Öğrenci: Ücretsiz Asker ve 65 üstü misafirlerimiz de ücretsizdir.
Bey mahallesi Ali Özalgan Sokak No:4 Şahinbey / Gaziantep