Gez & Gör

Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi

Gaziantep Kalesi’nin güneyinde bulunan ve 1909 yılında inşa edilen Göğüş Konağı , Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 2008 yılında restore edilmiş Türkiye’nin il ve tek mutfak müzesi olan “Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi” olarak hizmete açılmıştır.

Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi’nde Gaziantep’in geleneksel mutfağı tanıtılmaktadır. Gaziantep Mutfağı’nda kullanılan malzemeler tabak, bardak, çatal, kaşık , bakır eşyalar, sahanlar, sefer tasları müzede özel vitrinlerde sergilenmektedir.

Gaziantep mutfak kültürünü tanıtmayı amaçlayan Emine Göğüş Mutfak Müzesi’nde, özel vitrinlerde sergilenen çeşitli mutfak eşyaları geçmiş dönemlerdeki mutfak kültürü hakkında bilgiler vermektedir.

Dar sokakları ile ünlü Gaziantep Kalesi eteklerinde, tarihi Göğüş Konağında hayat bulan ülkemizin ilk mutfak müzesinde; bayram yemeği yuvalamanın yapılması, soğuk kış gecelerinde tandır başında verilen bastık, sucuk, ceviz, kahve-mırra pişirilmesi vb. yöresel detaylar, Antep yöresine özgü kıyafetler eşliğinde mankenlerle canlandırılmaktadır.

Anı zamanda Türkiye’nin ilk Turizm ve Tanıtma Bakanlarından olan Ali İhsan Göğüş Bey’in doğduğu evdir. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan konak, 2008 yılında hizmete açılmıştır. Gaziantep mutfak kültürünü tanıtmayı amaçlayan Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Gaziantep mutfağında kullanılan araç ve gereçlerin teşhir edildiği ve unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemeklerin görseller halinde sergilendiği Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Türkiye’de kurulmuş ilk mutfak müzesi olma özelliğine de sahiptir.

Dünyada şehir adıyla anılan tek mutfak Gaziantep mutfağıdır. Müzede, Antep mutfağında bulunan yemek malzemelerinden mutfak araç gereçlerine, yöresel yemeklerden içeceklere, pişirme yöntemlerinden hazırlanışına ve erzakların saklanmasına varıncaya değin mutfak kültürü anlatılmaktadır. Bunların yanı sıra bayram yemeği ve özel gün yemeği olan yuvalamanın yapılışı, tandır başında geçen kış geceleri ve kahve kültürü mankenler kullanılarak anlatılmaktadır. Ayrıca müze içerisinde Gaziantep’e özgü çeşitleri baharat ve bakır ürünleri satan hediyelik eşya satış bölümü de bulunmaktadır.

Telefon: 0(342) 232 66 16

Pazartesi hariç haftanın her günü saat 08.30-17.30 saatlerinde açıktır.

Tam Giriş Ücreti: 2 TL

Öğrenci : Ücretsiz

Not: Asker ve 65 üstü misafirlerimiz de ücretsizdir.

ADRES

Karagöz Mahallesi Sadık Dai Sokak No: 16

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Gaziantep’in En Eski Mekanlarından ‘Şire Han’ 27 TL’ye Gaziantep’te Yapılacak 27 Öneri Gaziantep’in Tarih Dolu Mekanı: Eski Adliye Ağız Sulandıracak Lezzet: Çelem Turşusu GAZİANTEP’İN TESCİLLİ LEZZETLERİ Gaziantep Gümüş İşlemeciliği