Gez & Gör

Gaziantep’te Göz Kamaştıran Tarihi “Naib Hamamı”

Gaziantep’te hamam kültürü ayrı bir yere sahiptir. Gaziantep’in tarihi hamamlarının başında gelen Naib Hamamının tarihine buyurun bakalım.

Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde sözü edilen Tarihi Naib Hamamı 1640 yılında yapılmıştır. Osmanlı hamam geleneğini günümüze kadar taşıyan bu önemli tarihsel yapı, AB’nin GAP Kültürel Mirasının Korunması ve Yaşatılması Hibe Programı’ndan alınan maili destekle restore edilerek, 2007 yılında hizmete girmiştir. Aslında yakın zamana kadar kullanılsa da 80 yıldır hiçbir tadilat yapılmamış ve bugün yenilenmiş yüzüyle Gaziantep Kalesi’nde konuklarını ağırlıyor. Tarihi Naib Hamamı 742 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilmiştir. Geleneksel hamam kültürünü yaşatan bu mekan sauna, masaj, cilt bakımı, jimnastik salonu, vitamin bar gibi bölümleriyle birçok ihtiyaca yanıt verebilmektedir.

Tekke,Türbe ve Mescidiyle birlikte bir külliye halinde inşa edilen yapı Ayıntab Vakıf Defterindeki kayıtlardan yola çıkarak 16.yüzyılın ilk çeyreklerinde yapıldığı sanılmaktadır. Naip Hamamı Gaziantep’in en eski yerleşim yerlerinden biri olan Tabakhane semtinde inşa edilmiş olup bölgedeki hamamlar içerisinde en az değişikliğe uğramış hamamlardandır. Gaziantep’teki birçok hamam gibi sokak seviyesinden aşağıda yapılmış böylece hamamın daha fazla ısınmasına olanak sağlanmıştır. Hamamların sokak seviyesinden aşağıda yapılmasının bir diğer nedeni ise; kubbelerin beden duvarlarına yoğun baskı uygulamamasıdır. Naip Hamamı doğu-batı doğrultusunda uzanıp dikdörtgen bir plan şeması arz etmektedir. Yapıya kuzeyde sade bir şekilde yapılmış kapıdan giriş yapılmaktadır. Soğuk kısmı kare planlı ve üzeri kubbeyle örtülüdür.

Kubbeye geçişlerde Türk üçgeni yada pandantif denilen geçişler kullanılmıştır. Soğukluk ile Ilıklık arasında bir ara mekan yapılmış olup bu mekanın üst örtüsü ise; beşik tonozdur. Ilıklık mekanı kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen olarak yapılmıştır. Sıcak kısmı ise simetrik bir plan sergilemektedir. Ortada sekizgen bir göbek taşı doğusunda ve batısında ise; bir eyvan yer almaktadır. Eyvanların her iki tarafına iki halvet yerleştirilmiştir. Halvetlerin üzeri ise; kubbeyle örtülmüştür. Sıcaklığın batısında ise külhan yer alır. Naip Hamamı tezyinat olarak da dikkat çekmektedir. taban döşemelerindeki siyah, beyaz ve kırmızı renkli geometrik kompozisyonlar iç mekana hareketlilik kazandırmıştır.

Çalışma saatleri

09.00 – 17.00 saatleri arasında kadınlara, 18.00 – 24.00 saatleri arasında da erkeklere hizmet vermektedir.

Naib Hamamı Nerede?

Adres: Seferpaşa Mahallesi, 27240 Şahinbey/Gaziantep

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Gaziantep’in Tarihi Camilerinden “Ömeriye (Ömeryn) Camii” Gaziantep Hakkında Bilinmeyenler Tarihi Tabak Hamamı Hakkında Gaziantep Dügün Gelenekleri 150 Yaşında Olan: “Tarihi Cenani Konağı” Doğu’da Saklı Kalmış 8 Gizemli Yer