Sadece Gaziantep’te Olan ‘Kutnuculuk’ Sanatı

Türkiye’de sadece Gaziantep’te dokunan ipekli bir dokuma türüne örnektir. Ham maddesi floş ve suni ipek ve pamuk ipliği olarak bilinir.


Türkiye’de sadece Gaziantep’te dokunan ipekli bir dokuma türüne örnektir. Ham maddesi floş ve suni ipek ve pamuk ipliği olarak bilinir.

Sadece Gaziantep’te Olan ‘Kutnuculuk’ Sanatı

Eskiden Gaziantep’te çok yapılan kutnu kumaşı şuanda ismi duyulmuycak kadar azaldı. Kutnu kumaşı yöresel bir kıyafet olarak kullanıldığı gibi,çeşitli aksesuar, turistik giysi, çanta, terlik,perdelik kumaş ve milli kıyafet olarak da kullanılmaktadır.Son yıllarda özellikle İstanbul Kapalı Çarşı’da ve turistik yörelerde turistlerin ilgisini çekmektedir.Kumaşlara, çözgü sayılarına göre değişik adlar verilmektedir.1-Kutnu 2-Alaca 3-Meydaniye Kutnunun çözgü sayısı 4000, alacanın 3000 tel, meydaniyenin 2000 teldir. Kutnu çeşitlerinden en fazla rağbet görenlerinden bazılarının isimleri şunlardır.

İpekli kutnu dokumacılığı el sanatı gittikçe az ilgi gören bir sanat dalı haline gelmiştir.Binlerce yıldır işlenen kutnunun desen ve renkleri, Türk köylüsünün asırlık renk ve desen alakasını belirten bir hatıra ve turistlerin ilgisini çekmakte büyük rol oynamıştır.

Sadece Gaziantep’te Olan ‘Kutnuculuk’ Sanatı

Peki Antep Kutnu Kumaşının Özellikleri Nelerdir?

1. Çözgü adı verilen dikey ipliklerde, ilk dönemlerde ince ipek kullanılmış olup son dönemde ise 100, 120, 150 denye numaralı suni ipek (floş) ipliği kullanılmaktadır.

2. Atkı adı verilen yatay ipliklerde 20/NE iki kat pamuk ipliği kullanılmaktadır.

3. Haşıl hammaddesi olarak kayısı ağacından elde edilen doğal kitre zamp reçine kullanılmaktadır.

4. Renkli çözgülerin oluşturduğu boyuna çizgili desenlerden oluşmaktadır. Bu çizgilerin oluşturduğu yolların genişlikleri, renkleri ve desenleri farklılık göstermektedir.

5. Çözgü ipliklerinin bağlama batik tekniği ile renklendirilmesinden dolayı kendiliğinden oluşan desenler bulunmaktadır.

6. Kullanılan ipliğin kalınlık ve inceliklerine göre Antep Kutnu Kumaşların 1 cm deki atkı tel sayısı 10-12, 1 cm deki çözgü tel sayısı 56-70 arasında değişmektedir.

7. Antep Kutnu Kumaş’larda kullanılan örgüler, genellikle çözgü sateni veya bez ayağı olup, yer yer rips örgü de kullanılmaktadır. Antep Kutnu Kumaş, yöre insanının geleneksel giysilerinde, halk oyunları kıyafetlerinde ve ayrıca günlük hayatta kullanılan fular, yelek, gömlek, kravat, çanta ve benzeri giyim eşyaları ile perde, döşemelik kumaş ve benzeri dekorasyon ve süs eşyalarının yapımında kullanılmaktadır.

Antep Kutnu Kumaşı Nerede Satılır?

Bakırcılar Çarşısı

Sadece Gaziantep’te Olan ‘Kutnuculuk’ Sanatı içeriği, 06 Şubat 2019 tarihinde Biantep.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha