Gaziantep Hamamları
NAIB HAMAMI
Gaziantep’te yöresel türkülerde de tanık olduğumuz eski ve tarihi değeri bulunan hamam sayısının 17 olduğu tespit edilmiştir.
Günümüze kadar gelebilen tarihi Antep hamamlarından bazıları;
NAIB HAMAMI
Gaziantep Kalesi’nin altında yer alan Naib Hamamı, 1640 yılında Osmanlı hamam mimarisi geleneğiyle inşa edilmiştir.
Gaziantep’te hamam kültürü ayrı bir yere sahip. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde sözü edilen Tarihi Naib Hamamı 1640 yılında yapılmıştır. Osmanlı hamam geleneğini günümüze kadar taşıyan bu önemli tarihsel yapı, AB’nin GAP Kültürel Mirasının Korunması ve Yaşatılması Hibe Programı’ndan alınan maili destekle restore edilerek, 2007 yılında hizmete girmiştir.
Nerede ?
Adres: Seferpaşa Mahallesi Naib Hamamı Sokak.No:8 Kalealtı Şahinbey/Gaziantep
İKİ KAPILI HAMAM
Eserin asıl adı Beşaşer veya Beşbaşar Hamamı olduğu halde bügün yalnızca İki Kapılı Hamam olarak bilinmektedir. Evliya Çelebi’de ise Beşyaşar Hamamı olarak geçmektedir.
İki Kapılı Hamam’ın Eyüboğlu Camii ile birlikte yapılmış olabileceğini işaret etmesi bakımından önemli gözükmektedir. Eyüboğlu Camii’nin tarihinin Eyyubilere kadar gitmesi (13. yüzyıl başları) ihtimaline binaen, bu eserin de aynı zamanda yapılmış olabileceğini söyleyebiliriz. Hamamın soğukluk kısmının yıldız tonozu ile Eski Hamamın (15. yüzyıl veya daha öncesi) soğukluk kısmının tonozunun aynı olması da, İki Kapılı Hamamın tarihinin çok eskilere dayandığını işaret etmektedir.
Nerede ?
Adres: Eyüpoğlu Mahallesi, Hamam Sk. No:2, 27010 Şahinbey/Gaziantep
BÜYÜK PAŞA HAMAMI
Vakfiyesine göre 985 H. (1577) tarihinde Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır.
Hamamın ilk giriş yeri olan soğukluk kare planlı olup, ortasında aydınlatma fenerinin bulunduğu kubbe ile örtülüdür. Soyunma kısmından helaların olduğu koridordan ılıklığa geçilir. Ilıklık, kare planlı olup karşılıklı iki eyvandan oluşur. Ilıklıktan sıcaklık bölümüne geçilir, sıcaklık merkezi mekanın ortasına denk gelen sekiz köşeli göbek taşının çevresinde sıralanan sekiz eyvan ve İki halvetten oluşmaktadır. Su deposu ve külhan sıcaklığın devamında yer almaktadır. Günümüzde özgün işlevine devam eden hamam statik olarak sağlam durumdadır.
Nerede ?
Adres: Karagöz Mahallesi, 27240 Şahinbey/Gaziantep
ŞEYH (FETHULLAH) HAMAMI
Hamacı Mahllesi ile Kepenk Mahallesi arasındadır. Şıh Camii’nin batısındadır. Bütün bölümleri ile günümüze ulaşmış olan hamamhala çalışır durumdadır.
Şeyh Fethullah Hamamı’nın kitabesi günümüze kadar gelememiştir ve hamam hakkında çok fazla bilgi bulunmamaktadır. Fakat 16. yüzyıl ortalarından inşa edildiği tahmin edilir. Hamam halk tarafından Şıh Hamamı olarak da adlandırılmakta.
Hamamın soğukluk ve sıcaklık bölümleri mevcuttur. Soğukluk bölümüne kemerli bir giriş kapısından girilmektedir. Bu bölüm bir kubbeyle örtülüdür. Sıcaklık bölümünde ise üç eyvan ile dört halvet hücresi bulunur.
Nerede ?
Adres: Kepenek Mahallesi, 27400 Şahinbey/Gaziantep
KEYVANBEY HAMAMI
Herhangi bir kitabesi bulunmayan hamamın plan özelliğine baktığımızda yapının 17. yüzyılın yarısında inşa edildiği sanılmaktadır.
Keyvanbey Hamamı, Hüseyin Paşa Hamamı gibi Gaziler Caddesi üzerinde yer alıyor. Hakkında kesin bilgiler bulunmayan hamamın mimarı ise bilinmiyor. Keyvanbey Hamamı’nın soyunmalık, sıcaklık ve soğukluk bölümleri bulunmakta. Her bölümü ayrı ayrı kubbelerle örtülmüştür. Sadece sıcaklık bölümü yıldızı andıran bir plana sahiptir. Fakat günümüzde hamam olarak değil, bir kafe olarak işletilmektedir.
Nerede ?
Adres: Alaybey Mahallesi, Kitapçı Sk. No:24, 27010 Şahinbey/Gaziantep
HÜSEYİN PAŞA HAMAMI
Giriş kapısı üzerinde bulanan kitabeye göre H. 1140 (1727-28M) tarihinde yapılmıştır.
Hüseyin Paşa ile Antep Nakib-ül Eşraf kaymakamı olan Hacı Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Hamam halk arasında Çıkrıkçı Hamamı olarak adlandırılmakta. Şehrin tarihsel sürecine eşlik eden hamam soğukluk, sıcaklık ve soyunmalık olmak üzere toplam 3 bölümden oluşmaktadır. En görkemli bölümü sıcaklık bölümüdür. Sıcaklık kısmının 6 halveti ve 6 eyvanı bulunmaktadır.
Günümüzde de aktif olarak kullanılan Hüseyin Paşa Hamamı, Gaziler Caddesi üzerinde bulunmakta olup, ulaşım olarak kolay bir noktada yer alıyor.
Nerede ?
Adres: Karagöz Mahallesi, 27240 Şahinbey/Gaziantep
Gaziantep Hamamları içeriği, 03 Ocak 2019 tarihinde Biantep.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.