Maş çorbası, Antep’te sıkça yapılan çorbalardan biri.
Adından da anlaşılacağı gibi, maş fasulyesi tarifin ana kahramanı oluyor. Üzeri için hazırlanan tereyağlı sos ile birlikte unutulmayacak bir lezzeti damaklara armağan eden bu çorba, içinizi lezzet açısından da ısıtacak!
Protein ve lif bakımın oldukça zengin olan maş fasulyesi Güneydoğu Anadolu bölgesinde oldukça yaygın olarak tüketilir. Maş fasulyesinin eski yıllarda hastalıkları tedavi etmede kullanıldığı söylenir. Maş fasulyesi Akdeniz bölgesinde cin börülcesi olarak bilinir. Pek çok kişi tarafından bilinmese de faydaları oldukça çok olan maş fasulyesi bezelye gibi ufak ve yeşil renkte olan bir fasulye türüdür.Maş fasulyesi ile piyaz ve çorba yapabilir, pilavlara ekleyebilir ve filizlendirebilirsiniz. Çin mutfağında da kullanılan maş fasulyesinin eski zamanlarda hastalık tedavisinde kullanıldığı söylenir. Süpermarketlerde, 500 gramlık paketlerde, organik ürün standlarında satılmaktadır. Ayrıca aktarlardan da temin edilebilmektedir. Maş fasulyesinin mercimek gibi pişirilerek,içine piyaz garnitürü, yeşil soğan, maydanoz, salatalık, zeytinyağı, koruk ekşisi eklenip servis edilmesi önerilir.
Maş Fasulyesinin Faydaları Nelerdir?
100 gram haşlanmış maş fasulyesi tükettiğinizde 7 gram protein almış olursunuz. Proteinden zengin bu besin özellikle vejetaryenler için ideal bir kaynak. Liften zengin oluşu sebebiyle kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Lif içeriği kan şekeri seviyesinin kontrol altında tutulmasını sağlar. Diyabetikler için çok uygun bir besindir. İyi bir lif kaynağı olması onun bağırsak dostu bir besin olmasını sağlar. Boşaltım sisteminin temizlenmesine sağlayarak vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. 100 gramı haşlanmış maş fasulyesi sadece 105 kaloridir. Proteinden ve liften zengin oluşunun yanı sıra glisemik indeksi düşüktür, yağ içermez ve kalıcı tokluk sağlar. Tüm bu özellikleri ile kilo vermek isteyenler için ideal bir besindir.
Maş fasulyesi yaşlanma karşıtı bileşikler içermektedir. İçeriğindeki fitoöstrojenler derinin yapısında bulunan kolajen ve elastin sentezinde görev alarak cildin yaşlanmasını geciktirir. Maş fasulyesi proteaz inhibitörleri içermektedir. Proteaz inhibitörlerinin tümör oluşumunu engellediği ve kanser riskini azalttığı bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir. Özellikle kadınlara meme kanserine karşı maş fasulyesi tüketimi önerilmektedir. Maş fasulyesi kalp dostudur. ABD’de yapılan kapsamlı bir çalışmaya göre haftada 4 ve daha fazla porsiyon bakliyat tüketenlerde kalp hastalıkları riski %22 azalmaktadır. Maş fasulyesi lesitinden zengin bir besindir. Karaciğerin yağlanmasını azaltarak karaciğer fonksiyonlarının normal işleyişine yardımcı olur. Protein ve çinko yetersizliği saç ve tırnakların güçsüzleşmesine ve saç dökülmesine neden olur. Maş fasulyesi saç ve tırnaklar için gerekli olan bu besin ögelerinden zengindir.
Maş Çorbası Nasıl Yapılır?
4 kahve fincanı maş fasulyesi
1 kahve fincanı pirinç
1 adet orta boy soğan
1, 5 tatlı kaşığı domates salçası
1, 5 tatlı kaşığı tatlı biber salçası
1, 5 tatlı kasığı tuz
1, 5 lt sıcak su
2 yemek kaşığı tarhun otu
Üzerine sos için;
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım tatlı kaşığı kırmızı biber
Maş Çorbası Tarifi Yapılışı
Maş fasulyeleri derince bir kaba bol su ile alınır ve biraz yumuşayıp (tekrar pişirileceği düşünülerek biraz diri kalması lazım) yeşil suyunu salana kadar haşlanır.
Sonra süzülür ve üzerine ay şeklinde doğranmış kuru soğan, salçalar, pirinç, tuzu ve 1,5 litre suyu eklenip en küçük ocakta kıvam alana kadar yaklaşık 35 dk pişirilir.
Kıvam alınca üzerine 2 yemek kaşığı tarhun direkt eklenip bir karıştırılır.
Ayrı bir kapta tereyağı ve zeytinyağ ısıtılır.
Üzerine kırmızı biber eklenip çorbaya karıştırılır. Acı seviyorsanız 1 tam tatlı kaşığında koyabilirsiniz:) Çok farklı bir tadı bulunmaktadır.
Sıcakken limonla beraber servis edilebilir. Afiyet olsun…