15 Temmuz Demokrasi Müzesi

Türkiye’nin ilk “15 Temmuz Demokrasi Müzesi” Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından, Gaziantep İstasyon Meydanı'nda bulunan İstasyon Parkı’nın içerisinde yaptırılarak 12 Temmuz 2017 tarihinde ziyarete açılmıştır. Darbe girişiminin bir yansıması olan müzenin tüm duvarları düzensiz ve asimetrik bir perspektif ile ele alınarak “o gün” yaşanan atmosfer, mekansal olarak yeniden üretilmiştir.


Türkiye’nin ilk “15 Temmuz Demokrasi Müzesi” Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından, Gaziantep İstasyon Meydanı'nda bulunan İstasyon Parkı’nın içerisinde yaptırılarak 12 Temmuz 2017 tarihinde ziyarete açılmıştır. Darbe girişiminin bir yansıması olan müzenin tüm duvarları düzensiz ve asimetrik bir perspektif ile ele alınarak “o gün” yaşanan atmosfer, mekansal olarak yeniden üretilmiştir.

15 Temmuz Demokrasi Müzesi, tanımlar ve soyutlamaların ötesinde kritik dönemdeki bu tarihi olayı yeniden anlama ve yorumlamayı düşündüren, geçmişi sabitleme yerine geçmişin olumsuz yükünden kurtulma ve sağlıklı bir geleceği inşa etmeyi merkeze alarak, geçmişi unutmadan geleceğe emin adımlarla yürümek gerekliliğini ziyaretçilere hatırlatma amacı taşımaktadır.

Müzede; o gece 16 Temmuz sabahı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapılan resmi açıklamaya kadar yaşanan süreç bir zaman çizgisi içinde yüzlerce telefon, tablet, televizyon ve güvenlik kamerası monitörü üzerinden kronolojik olarak ziyaretçiler tarafından izlenmekte, bu süreçte yaşananlar tecrübe edilmekte ve ziyaretçiler de tüm olaylara karşı yeniden “tanıklık” hissi oluşmaktadır.

15 Temmuz Demokrasi Müzesi'nin içerisinde, darbe girişiminde şehit düşen şehitler ve yanı sıra Gaziantepli şehitlerin de ayrı bir bölümde fotoğrafları sergilenmektedir. Müzenin dış cephesinde ise 15 Temmuz şehitlerini anmak amacıyla 248 şehidin isimlerinin yazıldığı bir anıt duvar bulunmaktadır.

15 Temmuz 2016 tarihinde milli irademize, demokrasimize, bağımsızlığımıza, dirlik, birlik ve bütünlüğümüze karşı, insan haklarına aykırı olarak Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından gerçekleştirilmeye çalışılan, ülkemiz tarihinin en hain kalkışması ve en acımasız menfur silahlı darbe teşebbüsü, aziz milletimizin cesareti, yüksek azim ve kararlığı neticesinde bertaraf edilerek, tüm Türkiye’de olduğu gibi ilimizde de vatandaşlarımız tek yürek olmuş, bu yapılan ihanete ve haksızlığa karşı, Cumhurbaşkanımızın emriyle ve ikinci emre kadar 15 Temmuz Demokrasi Meydanında sabahlara kadar Milli İradeye sahip çıkmak için, Demokrasi Nöbeti tutulmuştur. Bu hain ve menfur silahlı darbe girişimine karşı, milletimiz diz çökmemiş, meydanlarda, cadde ve sokaklarda canları pahasına eşsiz bir destan yazarak, bu millete tam bağımsızlıktan başka bir şey yaraşmaz diyerek, bu uğurda şehit ve gazi olmuş ve bütün dünyaya, vatan aşkı ve demokrasi dersi vermiştir.

Türkiye’nin ilk “15 Temmuz Demokrasi Müzesi”, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından, Gaziantep İstasyon Meydanında bulunan İstasyon Parkı’nın içerisinde yaptırılarak 12 Temmuz 2017 tarihinde ziyarete açılmıştır. Olağan hayat akışını anormal bir şekilde bozan darbe girişiminin bir yansıması olan müzenin tüm duvarları, düzensiz ve asimetrik bir perspektif ile ele alınarak “o gün” yaşadığımız atmosfer, mekansal olarak yeniden üretilmiştir.

15 Temmuz Demokrasi Müzesi, tanımlar ve soyutlamaların ötesinde kritik dönemdeki bu tarihi olayı yeniden anlama ve yorumlamayı düşündüren geçmişi sabitleme yerine, geçmişin olumsuz yükünden kurtulma ve sağlıklı bir geleceği inşa etmeyi merkezine alarak, geçmişi unutmadan ve geçmişten ders çıkararak geleceğe emin adımlarla yürümeyi ziyaretçilere hatırlatmaktadır.

O gece TRT 1’deki korsan bildiri yayını, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ın FaceTime konuşmasının yer aldığı video gösterisi, halkın selalar eşliğinde sokağa çıkma anı, gece yarısından sonra şiddetlenen direniş ve çatışmalar, tankların köprüyü kapatmasından başlayarak darbenin bastırıldığı 16 Temmuz’da TBMM’de yapılan resmi açıklamaya kadarki süreç, bir zaman çizgisi içinde müzede, yüzlerce telefon, tablet, televizyon ve güvenlik kamerası monitörü üzerinden kronolojik olarak ziyaretçiler tarafından izlenerek, bu süreçte yaşananlar eşsiz bir anlatımla tecrübe edilmekte ve ziyaretçiler de tüm olaylara karşı yeniden “tanıklık” hissi oluşmaktadır.

15 Temmuz Demokrasi Müzesinin içerisinde, darbe girişiminde şehit düşen şehitlerimizin yanı sıra Gaziantepli şehit olan hemşehrilerimizin de ayrı bir bölümde fotoğrafları sergilenmektedir. Müzenin dış cephesinde ise 15 Temmuz şehitlerini anmak amacıyla 248 şehidimizin isimlerinin yazıldığı bir anıt duvar bulunmaktadır.

15 Temmuz 2016 tarihi, Türkiye’nin bütün dünyaya demokrasi dersi verdiği, tankın, topun ve merminin imana mağlup olduğu bir tarihtir.


Haftanın her günü 08.30-17.30 arası açıktır.

ÜCRETSİZ

15 Temmuz Demokrasi Müzesi içeriği, 15 Mart 2022 tarihinde Biantep.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha