Yaratıcılığınızı Artıracak Öneriler; Yaratıcı Olmak İçin Yapmanız Gerekenler

Yaratıcılık bir tercih meselesidir ve tamamen düşünce yapımızla alakalıdır. Her şeyden önce tercihimizi yaratıcı biri olmaktan yana kullanmakla başlayalım.

Yaratıcılığınızı Artıracak Öneriler; Yaratıcı Olmak İçin Yapmanız Gerekenler

Yaratıcılık bir tercih meselesidir ve tamamen düşünce yapımızla alakalıdır. Her şeyden önce tercihimizi yaratıcı biri olmaktan yana kullanmakla başlayalım.

Bu tercihi yaptıktan sonra bir problem üzerine çözüm üretemediğimiz noktada ya da parlak bir fikre ihtiyacınız olduğu zamanlarda düşüncenin akışında bazen tıkanırız. İşte böyle anlarda aşağıda bir araya getirdiğimiz yöntemleri deneyin. Yöntem değiştirmek işinize yarayabilir.

Uyurken düşünün

Uyumadan dakikalar önce çözmeniz gereken bir problem üzerine yoğunlaşın. Kişi uykudayken bilinçaltı devreye girer. Bu yüzden uyumadan önce beyninize komut verin ve uykuda ona bu problem üzerinde çalışması için emredin. Sabah uyandığınızda aklınıza farklı türden çözümlerin gelmiş olma ihtimali oldukça artacaktır.

Biraz çocuklaşın

Yaratıcılık aslında bir çocuk gibi düşünmektir. Hayal gücünüzü masumlaştırın. Yaratıcılığınızı serbest bırakın ve yetişkin detaylarla daha sonra ilgilenin. Eğer bunu yapamıyorsanız problemi en basite indirgeyip çözüm için bir çocuğa danışın. Çocukların sınırları yoktur. Olaylara da ön yargısız yaklaşırlar. Onlara sorun ve üretecekleri çözüme kulak verin.

O olsa ne yapardı

İlham aldığınız, fikirlerinden ve kariyer yolculuğundan etkilendiğiniz birini seçin. Sizin yerinizde o olsaydı bu problemi nasıl çözerdi? Nasıl bir yaklaşımla çözüm üretirdi? Ne tarz bir fikir bulurdu? Bazen kendi düşünce sistemimiz içerisinde çıkmazlara girebiliriz. Böyle durumlarda düşünce sistemini kendi bakış açılarımıza yakın bulduğumuz birini seçip onun gibi düşünmek bize yardımcı olabilir.

Bir kelime seçin

Başınızı bir anda başka bir yöne çevirin. Ya da yakınınızdaki kitabın, derginin, gazetenin sayfalarından birini açın. Gördüğünüz ilk kelime ne? Çalıştığınız konuyla bu kelimeyi nasıl ilişkilendirebilirsiniz? Ne tür bir başlığın altında bir araya getirebilirsiniz?

Alışkanlıklarınız dışarıda bırakın

Yaratıcı düşünce özgür düşünceyle paraleldir. Sizi özgür bırakmayan rutinleriniz, alışkanlıklarınız yaratıcılığın bir numaralı düşmanıdır. Sıradanlıktan kurtulmak ve bazı şeyleri biraz farklı yapmak adına kendinizi zorlayın. Çalışma ortamınızı yeniden düzenleyin. Ya da bugünkü öğle yemeğinizi hiç yemediğiniz bir yerde yiyin, işe/okula farklı bir yoldan gidin.

Size ilham veren şeyleri keşfedin

Kendinizi yaratıcı hissettiğiniz anlarda genellikle ne dinliyorsunuz, nereye bakıyorsunuz, neredesiniz ya da o an ne yapıyorsunuz? Bunları yakaladığınız anda not edin. İhtiyacınız olduğunda ise yine aynı ortamı oluşturarak yaratıcılığınızı tetikleyebilirsiniz. Size ilham veren şey her zaman bir ortam ya da durum olmayabilir. Bu bazen bir biblo, bir poster hatta bir diş fırçası bile olabilir.

Fikir paslaşın

Başka insanların fikirleri size yeni ufuklar gösterebilir. Bu yüzden her gün farklı biriyle fikir alışverişinde bulunmanızda fayda var. Karşıdaki insana fikrinizi anlatın ve fikriniz üzerine yorumlarda bulunmasını isteyin. Hem bu şekilde kendi göremediğiniz hataları da fark edebilirsiniz.

Kalemle not alın

Bilgisayarınızdan bir süre uzaklaşıp, kalem ve kağıdı deneyin. Düşündüklerinizi belirli ilerleme gruplarına ayırıp bir kağıda şematik olarak çizin. Ya da bir problem üzerine ürettiğiniz tüm çözümleri kelimesi kelimesine listeleyelip farklı bir alternatif oluşturup oluşturamayacağınıza bakın.

Maviye ya da yeşile odaklanın

Mavi ve yeşil kavramsal düşünce performansınızı artırır. Uzmanlar, maviye ve yeşile yüklediğimiz anlamların böyle bir etki yaratacağı görüşünde. Mavi gökyüzü, deniz ve özgürlük gibi olguları çağrıştırıyor. Yeşil ise büyümeyi, gelişmeyi ve sürekliliği temsil ediyor.

Yaratıcılığınızı Artıracak Öneriler; Yaratıcı Olmak İçin Yapmanız Gerekenler içeriği, 05 Mart 2019 tarihinde biantep.com sitesinin Yaşam bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha