Yanlış Nefes Almanın Önemli Zararları
Nefes alıp-vermek yaşam belirtisidir. İstem dışı gerçekleşir ve canlı bu sayede hayatta kalır. Su içmeden, yemek yemeden günler geçirilse de nefes almadan durulmaz.
Nefes alıp-vermek yaşam belirtisidir. İstem dışı gerçekleşir ve canlı bu sayede hayatta kalır. Su içmeden, yemek yemeden günler geçirilse de nefes almadan durulmaz.
Hayatın sürekliliği nefes alınarak sağlanır. Nefes alınıp verilirken oksijen alınır, karbondioksit verilir. Oksijen kan yoluyla hücrelere taşınır. Doğru nefes alıp-vermek bu anlamda çok önemlidir. Yanlış nefes almanın zararlarından önce doğru nefes almak nasıl onu bilmek gerekir.
Doğru nefes alırken;
- Yavaş nefes alınıp-verilmeli
- Nefes verme süresi uzun olmalı
- Derin nefes alınmalı
- Burundan nefes alınmalı
- Doğru nefes alındıktan sonra vücut bunu rutine dönüştürür.
Yanlış nefes almanın zararları ise;
- Hızlı nefes almak oksijen eksikliği olur. Bu da hem sindirim sistemini bozar hem de erken yaşlanmaya sebep olur.
- Vücudun bağışıklık sistemi zayıflar. Hastalıklara karşı vücudun direnci azalmış olur. Hatta kanser gibi ciddi sağlık problemleri yaşanmasına sebep olur.
- Yorgunluk, halsizlik, uykusuzluk olur. Zaten kaliteli bir uyku uyunmadığında vücut yorgun olur. Ayrıca oksijen vücuda
- tam alınamadığı için vücudun dokuları ve kasları fazla çalışmış olur. Bu yorgunluk günlük hayat akışını olumsuz etkiler. Kişi sürekli dinlenmek isteyebilir.
- Kalp rahatsızlıkları ortaya çıkar. Doğru nefes alınmayınca kalp yeterli enerjiye sahip olamaz ve kendini zorlar. Damarlardaki kan yoğunlaşır, damarlar tıkanabilir.
Sağlıklı bir solunum, bağışıklık, sinir sistemine sahip olmak isteniyorsa doğru nefes almayı bilmek gerekir. Ayrıca doğru nefes alarak yaşlanma gecikir, zihin daha canlı olur, vücut hastalıklara karşı direnç kazanır, kalp daha randımanlı çalışır, kan daha kaliteli olur.
Nefes almanın çeşitli yolları vardır. Bunlardan en sağlıklısı burundan nefes almaktır. Burundan nefes alındığında zararlı maddeler burun süzgecine takılır. Vücutta her organın görevleri vardır. Burnun görevi de nefes alıp- vermektir. Bazen burunda bulunan çeşitli sıkıntılardan dolayı rahat nefes alınamaz.
Eğer bu sıkıntılar geçici değilse mutlaka tedavi ettirilmelidir. Örneğin burun kemiğinde eğrilik, burunda et gibi sorunlar ancak cerrahi müdahaleler ile çözülebilir.
En zararlı nefes alma yöntemi ise ağızdan nefes almaktır. Ağızdan alınan nefeste zararlı olan maddeler de ağız yoluyla vücuda girer. Böylece hastalıklara yakalanma riski de artmış olur. Diğer bir nefes alma şekli de kaburgalardan alınan nefestir.
Bebekler ilk doğduklarında doğru nefes alırlar. Büyüdükçe nefes alma şekli bozulur. Bu bozulma genellikle 3 yaşından sonra başlar.
Günümüzde şehir yaşamı ve kirli hava zaten oksijen kalitesini düşürmektedir. Bir de bunun üzerine yanlış nefes alınınca vücut dengesi bozulmaktadır.
Doğru nefes alma tekniklerinin öğretildiği yerlerden yararlanmak gerekir. Akciğerlerin tam olarak oksijen alması sağlanmalıdır.
Nefes alma şeklinin bu kadar önem arz ettiği birçok insan tarafından bilinmeyebilir. Bu açıdan insanların bilinçlendirilmesi gerekir.
Yanlış Nefes Almanın Önemli Zararları içeriği, 15 Mart 2019 tarihinde biantep.com sitesinin Yaşam bölümüne eklenmiştir.