Sakız Yutmanın Tehlikeleri Nelerdir?
Sakız yutmak konusunda olacaklara karşı son derece yanlış söylentiler dilden dile dolaşıyor. Peki doğru olan nedir? Sakız yutmak tehlikeli midir? Bu içeriğimizde sakız yutmak hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için bir araya getirdik.
Sakız yutmak konusunda olacaklara karşı son derece yanlış söylentiler dilden dile dolaşıyor. Peki doğru olan nedir? Sakız yutmak tehlikeli midir? Bu içeriğimizde sakız yutmak hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için bir araya getirdik.
Kimi zaman üşendiğimizden kimi zaman da yakın çöp bulamamaktan herhalde hepimiz mutlaka 1 kere de olsa sakız yutmuşuzdur. Sindirim sistemi çok kuvvetlidir. Sert bir biftek nasıl sindirilebiliyorsa sakız da sindirilebilir. Mide hareketleri, asitler ve enzimler sakızın sindirilmesini sağlar. Ancak tek fark sakızda bulunan bazı kimyasalların tamamen çözünmemesi sebebiyle pek çok besinin emiliminin gerçekleştiği ince bağırsakta emilemez. Sakızın ince bağırsağa ulaşmış hali burada emilmeden aynı şekilde kalır. Sakız bağırsaklara yapışmaz veya yuttuğunuz bütün sakızlar burada birleşerek dev bir sakız topuna dönüşmez. Tamamen çözünmese bile dışkıya karışır ve bağırsak boyunca ilerler. Tek sorun sakızın çok büyük olmasında yaşanabilir ve sakız bu durumda mide ağzından geçip mideye giremez. Ancak bu kadar büyüklükteki bir sakızı yutmak da imkansız olacağından bu duruma pek rastlanmamaktadır. Sakız dışkı ile atılıyor diye yine de yutmanızda zarar yok denemez. Uzmanlar sakız yutmaya karşı uyarıyor.
Sakızın İçeriğinde Neler Var?
Bugün çoğu sakızda doğal ya da sentetik polimer kullanılıyor. ABD Gıda ve İlaç Kurumu birçok maddenin kullanımına izin veriyor. Her üretici sakızda ideal elastikiyete ulaşmak amacıyla kendi malzemelerini kullanıyor. Fakat sakız mayası parçalanıp sindirilemese de midede yedi yıl beklemiyor. Fazla büyük olmadıktan sonra sindirim sisteminde bir şekilde yolunu bulup dışarı atılıyor. En fazla 2 cm çapında metal para gibi yabancı cisimler de kazayla yutulması halinde vücuttan doğal yollarla atılabiliyor. Sakız yumuşak olduğundan atılması daha da kolay olabiliyor. Sakızın uzun süre vücutta kalması ancak fazla miktarda yutulması halinde söz konusu olabilir. O durumda bile kabızlık gibi belirtiler nedeniyle bir şekilde tespit edilip teşhis konması fazla uzun sürmeyecektir.
Sakız Yutmak Zararlı Mıdır?
Bazen isteyerek bazen de yanlışlıkla yuttuğumuz sakız yediğimiz yemekler gibi kolayca vücudumuzda sindirilemez. Normalde vücudumuz besinleri yapı taşlarına ayırır fakat sakız için bu durum geçerli değildir. Bütil olarak adlandırılan ve sakıza kıvam veren kauçuk tabanı teker ve basketbol topu yapımında da kullanılır. Eğer sakızı yutarsanız içeriğindeki kauçuk tabanı sindirim kanalı boyunca bir top halinde midenize gelir. Mide öz suyu ise kauçuk üzerinde herhangi bir etki göstermez. Bu yüzden sakızın küçük bir kısmı öğütülür.
Öğütülmeyen kısım ise bağırsaklarla dışarı atılır. Kısa zaman içinde büyük miktarda sakız yutmak ise, sindirim sisteminin bloke olmasına yol açabilir. Ancak; bu çok nadir bir durumdur. Küçük çocuklar ve bebekler ise, sakız ile boğulma riski altındadır. Küçük çocuklar sakızın sadece çiğnenmek için olduğunu ve sonra yutulmaması gerektiğini anlayamazlar. Bu nedenle boğulma riski daha fazladır. Küçük çocuklar ayrıca sakız ile birlikte bütün bir fıstık, madeni para gibi şeyleri de yutabilirler ve bu acil bir duruma yol açabilir. Sakızın bir takım yan etkileri de olabilir. İshal, gaz yapma ve şişkinlik; yetişkin ve çocuklarda bazı durumlarda ortaya çıkabilen, sakızın yan etkileri olarak kabul edilmektedir. Şekersiz sakızlar ise tatlandırıcı içerdiğinden daha çok yan etkileri bulunur. Ayrıca büyük miktarlarda sakız yutmak kabızlığa yol açabilir.
Hamilelikte Sakız Yutmak
Pek çok hamile bayan bu dönemde sakız yutmanın nelere yol açtığını merak ediyor. Hamilelik döneminde tek bir sakız yutmanın sonuçları yukarıdakilere benzer şekildedir. Ancak yapay tatlandırıcılar ve aromalar içeren sakızlar bebek ve anne için zararlı olabilir. Özellikle bazı aromalar özel durumlara sebep olur. Örneğin tarçın ağız yaraları veya ülsere neden olabilirken, meyan kökü yüksek kan basıncına neden olabilir ve sorbitol içerenler ishale neden olabilir. Sakızın bu maddeleri içerip içermediği ürün etiketinde belirtilebilir ya da belirtilmeyebilir bu nedenle sakız yutmamanız tavsiye edilir. Potansiyel yan etkileri olduğuna inanılan aspartam veya sukraloz içerdiği için şekersiz sakızlar hamile kadınlara tavsiye edilmez. Yutulan sakız, 72 saat içinde vücuttan atılır. Sakız kesinlikle 7 yıl boyunca vücudunuzda kalmaz. Ancak, büyük miktarlarda sakız yutmak tehlikeli olabilir ve bu nedenle bu konuda dikkatli olunmalıdır.
Sakız Yutmanın Başlıca Zararları Nelerdir?
Bilerek ya da istemeden yutulan sakızın zararlarından önce sakızın içeriğine bakmak gerekmektedir. Sakızın genel temel maddesi mısır şurubu, gıda boyaları, tatlandırıcılar, aromalar, yumuşatıcılar ve sakız bazı yani sakız reçinesi içerdiğidir. Sakız içinde bulunan reçine dışındaki maddeler insan vücudu tarafından çok kolay bir şekilde sindirilmektedir. Yani bilerek ya da yanlışlıkla yutulan sakızın reçinesi dışında bulunan diğer maddeler sakızı yutan kişinin vücudu tarafından kolay bir şekilde sindirilmektedir. Ancak sakız reçinesi diğer yiyecekler ile birlikte bağırsakta ilerler ve dışkı yolu ile vücuttan atılır.
Burada oluşabilecek olan sorun sakız reçinesinin yemek borusundan mideye, mideden de bağırsaklara ilerlemesi ve atılması normalden çok daha uzun sürmektedir. Bu süre yaklaşık olarak ya da gündür. Ancak kesinlikle söylenenlerde olduğu gibi 7 yıl değildir. Eğer bilerek ya da yanlışlıkla sakız yutulmuşsa bu sağlık açısından çok zararlı değildir. Kısa bir zamanda büyük miktarda yutulan sakız sindirim sisteminin bloke olmasına neden olmaktadır. Ancak yaşanabilecek olan bu durum oldukça nadir görülen bir durumdur. Yaş olarak küçük olan çocuklar ve bebekler ise risk altındadır.
Sakız Yutmanın Tehlikeleri Nelerdir? içeriği, 15 Nisan 2019 tarihinde biantep.com sitesinin Yaşam bölümüne eklenmiştir.