Pralin Nedir?
Fransız şekerleme türünün örneklerinden biridir. Karamelle kaplanmış badem olarak tanımlanmasının yanında sahte çikolata olarak da bilinir. Bu şekilde anılmasının sebebi; diğer çikolatalar göre içeriğinde sadece % 25 gibi bir miktar da bitter çikolata barındırmasıdır.
Fransız şekerleme türünün örneklerinden biridir. Karamelle kaplanmış badem olarak tanımlanmasının yanında sahte çikolata olarak da bilinir. Bu şekilde anılmasının sebebi; diğer çikolatalar göre içeriğinde sadece % 25 gibi bir miktar da bitter çikolata barındırmasıdır.
Çikolata sektöründe çikolatalı ürün grupları; gofret, tablet, kaplama ve pralin olarak 4 grupta incelenir. Her ne kadar çikolata olarak grup içesinde yerini alsa da muhteviyat itibariyle tatlılar arasında bulunması gerektiği konusunda halihazırda fikir çatışmaları vardır.
Çikolatalı ve şekerli ürünlerin dünya pazarında hatırı sayılı bir payı vardır. Bu büyük pazardaki payını korumak ve yükseltmek isteyen üreticilerin kıyasıya rekabetinde pralin, hediyelik çikolata olarak boy göstermektedir. Farklı kreatif kutularda arza sunulan Pralin şık paketi, yumuşak dokusu, karamel aroması ile özel günlerde tercih edilen bir çikolata olmayı başarmıştır.
Pralin; ayrıca pasta sektöründe homojen dağılımı, yumuşak formu ve mükemmel tadı ile pasta kaplamalarının tercih edilen lezzetidir. Kullanım açısından verdiği kolaylık ile kazıma ve rendeleme tekniklerinde iyi performans sergiler.
Pralin’ in Tarihçesi
Çikolata sektörünün fiyakalı çocuğu olan Pralin; rivayete göre 17. yy. da Fransa kraliyet aşçısı olan Lassagne’ nin alt kadrosunda çalışan bir aşçının bademi çikolatayla kaplamasını, üzerine karamalize şeker dökmesini görmesi ile başlar. Tesadüfen şahit olduğu bu işlem; Pralin çikolata fikrini doğurmuş olur.
Fransa’ dan ABD ye göç eden yerleşimler ile bu tarif Louisiana bölgesine taşındı. 19. yy. New Orleans ’da şefler tarafından bademin yerini ceviz aldı ve krema eklenerek tarif revize oldu. Günümüz de iki çeşit pralin vardır; biri bademden yapılan orijinal kabul edilen Fransız pralini, diğeri ise cevizden yapılan sonrasında krema eklenen ABD pralini. İki farklı Pralin doğmasının nedeni ise iki ülkenin bitki örtüsünde ceviz ve bademin oynadığı roldür.
Pralin Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- İçeriğinde çok daha fazla yağ içerir. Bu da yapısını yumuşak kılar.
- Kakao yağının yerine fındık yağı kullanılması Pralinleri daha lezzetli kılar.
- Yapı itibarıyla yumuşak olması dayanıklılığını azaltır. Saklama koşullarının 16-18 derecelerde saklanması gerektirir. Yoksa erimeye başlaması içten bile değildir.
- Raflardaki ömrü 12 ay ile sınırlıdır
- Kalorisi yüksek bir tatlı olan pralin de kakao yerine fındık kullanılmasından dolayı, soğuk süt ya da kakaolu süt ile iyi gider ve bir tanesi dahi yeterli görülür.
- Kahve kültürünü sevenler için sade kahve, filtre edilmiş kahve ya da latte ile iyi gider.
- Narin form ve içeriğinden dolayı kutu içinde saklanması bozulmasını önler.
Pralin Nedir? içeriği, 12 Ocak 2019 tarihinde biantep.com sitesinin Yaşam bölümüne eklenmiştir.