Havuzun Zararları Nelerdir? Nasıl Korunulur?
Yaz aylarında gittiğimiz havuzlar aslında sağlığımızın en büyük düşmanı. İçeriğindeki kimyasallarla birçok hastalığa sebep olan havuzların ne gibi zararları var ve bu zararlardan korunmanın yolları neler? İşte bu soruların tüm cevapları haberimizde…
Yaz aylarında gittiğimiz havuzlar aslında sağlığımızın en büyük düşmanı. İçeriğindeki kimyasallarla birçok hastalığa sebep olan havuzların ne gibi zararları var ve bu zararlardan korunmanın yolları neler? İşte bu soruların tüm cevapları haberimizde…
Deniz mi havuz mu sorusu, yıllardır yaz aylarının en büyük tartışma konusu olmuştur. Yaz aylarında insanların yoğun şekilde uğrak noktası olan denizler, dalga olmadığından kimileri için temiz değil. Diğer yandan ise kimi insanlarda havuzlara karıştırılan kimyasallar nedeniyle temiz olmadığı düşüncesi sahip. Yıllardır cevap bulunamayan bu soru karşısında deniz severler denize, havuz severler havuza girmeye devam ediyor. Bizde havuza girecek olan kişilere kimyasallar için bazı önlemler sunacağız.
Havuzun Zararları Neler?
Havuzlar, başta klor olmak üzere sağlımızı tehdit eden birçok kimyasal barındırır. Bu kimyasallar bazı kişilerde, cilt kuruluğu, göz kızarıklığı, kaşıntı, aşırı sivilcelenme gibi hafif rahatsızlar ortaya çıkarır. Bu rahatsızlıkların yanı astım krizi, hormon bozuklukları ve bağırsak florasının değişmesi gibi ciddi sorunlar doğurur. Özellikle kapalı yüzme havuzlarında meydana gelen bu rahatsızlıklar erkeklerde hormon bozukluğuna neden olabiliyor.
İşte havuz düşkünlerinin bu kadar ciddi tehlike saçan havuzlardan korunma yolları;
- Kapalı Yüzme Havuzlarından Uzak Durun
Kimyasallar havuza dökülse de buharlaşır. Ancak kapalı yüzme havuzlarında buharlaşan kimyasallar bir yere gidemediğinden teninizle sürekli temas halinde olacak. Bu nedenle açık yüzme havuzlarını daha çok tercih edin.
- Havuza Girmeden Öncede Duş Alın
Havuza girmeden önce duşa alma alışkanlığına sahip bir ülke değiliz. Kendi mantığımıza ters düşen bu durumun aslında cildimize çok büyük faydası var. Kuru cilt, suyla ilk buluştuğunda suyu direkr emer. Doyma noktasına ulaştığında da suyu emmesi iyice azalır. Yani havuzdan önce kuru cildimizi duş alarak suya doyurursak havuzdaki kimyasallar suyu emmeyecek. Bu neden duş almak çok önemli Diğer bir nedeni ise, vücuttaki amonyak, havuzdaki klorla birleşirse cildimiz çok büyük tahrişe uğrayacak. Eğer duş alırsak cildimizdeki amonyak temizlenmiş olacak ve klor fazla zarar veremeyecek.
- Havuzdan Önce Hindistan Cevizi Yağı Sürünün
Havuzdaki klorun bir diğer zararı ise cilt yağını eriterek bakteri, virüs ve mikropların vücuda girmesini sağlamasıdır. Bunun için vücudumuzun her yerine hindistancevizi yağını sürersek vücudumuz bu zararlı bakteri, virüs ve mikroplardan korunmuş olur. Üstelik bu yağ güneşin zararlı ışınlarından da koruyor.
- C Vitaminli Krem Kullanın
Klor ve kloraminle baş etmenin en etkili yöntemi C vitaminidir. Çünkü C vitamini bu iki kimyasal maddeyi etkisiz hale getiriyor. Havuza girdiğinizde cildinizle buluşan klor ve kloramin kimyasalları için havuz çıkışı C vitamini uygularsanız bu kimyasallarda hiçbir etki kalmamış olur. Bu C vitaminini ise şu yolla buluyorsunuz; suda çözünen C vitamini tabletini suda eritip, asidini de giderince sprey şişesine doldurun. Havuzdan çıktıktan sonra saç diplerinize kadar her yerinize uygulayın.
- Küvet Kızarıklığı Hastalığına Yakalanma Riski
Eğer kirlenmiş bir su insanların vücuduna uzun süreli değerse, kişi sıcak küvet kızarıklığı hastalığına yakalanabilir. Bu hastalık mikrobun enfekte olmasından dolayı kaynaklanır. Çevrede çok fazla bulunur. Kızarıklığın bulaştığı yerler genelde ya kirli havuzlar, az temizlenen küvetler ya da göller olabilir. Deri ilk başlarda kaşınır daha sonra kaşınan bölge şişer. Saç kökü etrafında oluşmuş kızarıklar, baksırınızın yada mayonuzun etrafında oluşan kızarıklıklar sıcak küvet kızarıklığının semptomlarıdır.
- Solunum Yolu Enfeksiyonları
İnsanlar kapalı sıcak havuza girer ve buhar içinde nefes alırlarsa, solunum yolu enfeksiyonuna yakalanabilirler. Suyun içerisinde Legionella mikrobu bu hastalığa neden olur. Legionella, bir çeşit pneumoniaya sebep olan legionellosis diye adlandırılan bir mikroptur. Legionella, insandan insana bulaşabilir.
Havuzun Zararları Nelerdir? Nasıl Korunulur? içeriği, 10 Nisan 2019 tarihinde biantep.com sitesinin Yaşam bölümüne eklenmiştir.