Hamileyken Hangi Bitki Çayları Tüketilebilir Mi?
Hamilelik döneminde kadınlar yedikleri kadar içtiklerine de dikkat etmelidirler. Birçok kadın hamilelik döneminde bitki çayları tüketimini önem vermektedir. Peki, hamilelik döneminde hangi çaylar tüketilir? Bitki çayı içmek hamilelik için zararlı mıdır?
Hamilelik döneminde kadınlar yedikleri kadar içtiklerine de dikkat etmelidirler. Birçok kadın hamilelik döneminde bitki çayları tüketimini önem vermektedir. Peki, hamilelik döneminde hangi çaylar tüketilir? Bitki çayı içmek hamilelik için zararlı mıdır?
Otlardan yapılan bitkisel çayları geçmişten günümüze tüketmeye devam ediyoruz fakat içlerinde yer alan etkin maddenin ne etki göstereceğini bilmediğimiz için özellikle hamileler ve çocuklarda fazla tüketilen bitki çayları ve bazı bitkiler ciddi sorunlara neden olabiliyor.
Hamilelik Döneminde Kullanılabilecek Bitki Çayları
- Elma ve elma kabuğu kompostosu, mide bulantısı, mide yanması ve ekşimesini önler.
- Melisa çayı; değişen hormonsal dengelerin gerdiği sinirleri gevşetir, yumuşatır, özellikle de uykuya dalmakta zorlanan anne adaylarının daha kolay ve rahat uyumasını sağlar.
- Acerola kirazı; içeriğinde bulunan yüksek orandaki C vitamini ile anne adayının bağışıklık sistemini güçlendirir, özellikle viral hastalıklara yakalanma riskini azaltır, düşük riskini azaltır, rahim kaslarını güçlendirir ve doğumun daha kolay yapılmasına yardımcı olur.
- Lavanta yağı; anne adayının hamilelik döneminde aldığı fazla kilolardan kaynaklı kasık ve diğer kas ağrılarını hafifletmekte etkilidir. Bunun için az miktardaki bir suyun içine lavanta yağı damlatıp temiz bir havluyu bu karışıma batırın ve kasıklarınıza ya da ağrıya kaslarınıza koyun bir süre bekleyin. Ağrı ve kasılmaların azaldığını fark edeceksiniz.
- Hurma; hamilelik döneminde pek çok kadının yaşadığı kansızlık sorununa çözüm olabilecek, folik asit ihtiyacının da bir bölümünü karşılayabilecek bir meyvedir. Bu bakımdan hamilelikte kansızlık soru yaşamamak, folik asit alabilmek için günde 2-3 tane hurma yemenizi öneriyorum.
Hamilelikte Bitki Çayı Tüketecek Olanlara Öneriler?
- Hamilelik dönemi, çok hassas bir süreç olduğu için bu dönemde yediğiniz, içtiğiniz her şeyi, yaptığınız egzersizleri, uyku düzeninizi, kullandığınız bakım ürünlerini ve aslında her şeyi öncelikle doktora danışın, ondan öneri alın.
- Hamilelikte bitki çayı konusunda da yine doktorunuzdan öneri almanızı öneriyorum. Bu bağlamda zararlı olabilecek bitki çaylarını hiç tüketmemek, faydalı olanları da günde 2 fincandan fazla içmemek en doğru yaklaşım olacaktır.
- Hamilelik dönemi için doktorun önerdiği bitki çaylarını marketlerde satılan karışımlar halinde almak yerine, aktarlardan bitkileri tek tek saf halde almak daha doğru olacaktır. Zira paket halinde satılan karışım bitki çaylarının içeriğinden emin olabilmek her zaman mümkün olmayabilir.
Hamilelikte Hangi Çayları Sık Tüketmemek Gerekir ?
- Sinameki
- Fesleğen
- Ekinezya
- Zencefil
- Keten tohumu
- Papatya
- Rezene
- Ahududu gibi çayları sık tüketmemek gereklidir.
Yukarıda ismi yer alan çaylar hamile olan anne adayı tarafından sıkça tüketildiğinde düşük yapma riskini, gebelikte kanama riskini ve rahim kasılmalarını arttırarak erken doğum yapma riskini yükseltebilir. Bu nedenle bu çayları içen anne adayları günde iki bardaktan fazla tüketmemelidirler.
Hamilelikte Hangi Çaylar İçilebilir ?
- Isırgan otu
- Ihlamur
- Kuşburnu
- Adaçayı
- Yeşil çay
- Meyve çayları gibi çaylar hamilelik döneminde sıvı ihtiyacını gidermek ve sakinleşmek için kullanılabilirler ama bu çayların tüketiminde de dikkatli olmakta fayda vardır.
Hamileyken Hangi Bitki Çayları Tüketilebilir Mi? içeriği, 15 Nisan 2019 tarihinde biantep.com sitesinin Yaşam bölümüne eklenmiştir.