Ev Kazalarını Önlemenin 8 Pratik Yolu
Evlerimiz de can güvenliğini tehdit eden birçok etken bulunmaktadır. Bunların başında ise dikkatsizlik ve ihmal gelmektedir. Hadi hep birlikte ev kazalarını önlemenin yollarına bir göz atalım.
Evlerimiz de can güvenliğini tehdit eden birçok etken bulunmaktadır. Bunların başında ise dikkatsizlik ve ihmal gelmektedir. Hadi hep birlikte ev kazalarını önlemenin yollarına bir göz atalım.
Ev hayatı günlük yaşamımızın yaklaşık 4/2 sini kapsamaktadır. Yani başka bir deyiş ile günün yarısını evimizde geçirmekteyiz. Peki bu süre zarfında ne tür ev kazaları yaşanıyor ve bunlardan nasıl korunmalıyız birlikte görelim.
Çocuklarımızı Ev Kazalarından Nasıl Koruruz?
Çocuklarımız hayatlarının en meraklı dönemlerini 1-7 yaşları arasında geçirirler. Öğrenmenin en kuvvetli olduğu ve hareket kabiliyetlerini keşfettikleri bu dönem onları kaza konusunda en riskliler sınıfına sokar.
Peki çocuklarımızı bu kazalardan uzak tutmak için neler yapılmalı hangi önlemler alınmalıdır?
- Elektrik prizlerinde çocuk koruma priz kilidi olan prizler kullanılmalıdır.
- Kesici ve delici aletler çocukların uzanamayacağı bir yerde kapalı bir ortam da saklanmalıdır.
- Dolap ve çekmecelerin kulpları sökülebilir yada kapakların kitlenmesi sağlanabilir.
- Bozuk para, düğme, oyuncak parçaları gibi yutulabilecek büyüklükte olan bu maddeler kesinlikle çocuklarınızın erişemeyeceği yerlere konulmalıdır.
- Çocukların uzanabileceği yerlerde sıcak sıvılar ve yemek bırakmayın.
- Yıkanma sırasında havuz ya da deniz kenarında çocuklarınızı asla yalnız bırakmayın.
İşte ev kazalarını azaltmak için bilmeniz gerekenler şunlardır;
Ev Eşyaları Sağlamlaştırılmalı
Çamaşır makinası, Kütphane, televizyon, var ise eski tip soba boruları gibi ev eşyalarının bulunduğu zemin ya da duvar düzgün, eşyalar ise dengede olmalıdır. Bir örnek vermek gerekirse günümüzde kullanılan LCD ve LED TV’ler duvara monte edilmediği takdirde çocukların ilgisini toplayan bu cihaz onlar için çok tehlikeli bir hal alabilir. Sağlamlaştırılmamış bir kütüphanenin üstünüze devrilmesi, boruları birbirine doğru kelepçelenmemiş bir sobanın zehirli duman yayması yada yangına sebebiyet vermesi çok da zor değildir.
Elektronik Cihazların Kullanımına Dikkat
Elektirk’li cihazların kullanımında en çok yaşanan sorun elektrik kaçağıdır. Elektrik kaçağı çarpılma ve yangın vakalarının başlıca müsebibi olurken kazanın sonuçları da oldukça vahim olabilir. Fırın, tost makinası, şofben, klima gibi sıklıkla ve uzun süre kullandığımız cihazların bakımını yapmalı ve sürekli fişte olan cihazlarımızın kablolarını ortalık yerde tutmamalıyız. Genellikle elektriğe bağlı ev kazaları, kaçak olan bir kablo yada elektirikten anladığını düşünen insanlarımızın ‘Ben bunu yaparım’ düşüncesi sayesinde oluşmaktadır. Eviniz de elektrik kaçağı yada arızalı bir cihaz olduğunu düşünüyorsanız muhakkak bu sorunun çözümünü işin ehline bırakmak en doğrusu olacaktır.
Kayma ve Düşme Vakaları
Temizlik bu kazaların ilk sebepleri arasındadır. Bazen bir merdiven, bazen de silinmiş bir zemin kendinizi bir anda yerde bulmanıza sebebiyet verebilir. Bu tip kazalar kırık, çıkık ve morarma gibi sonuçların yanı sıra ölümle sonuçlanabilecek türden vakalardır. Örneğin, Cam silen bir bayanın gerekli önlemleri almadan bu işe girişmesi hayatı riski arttıran bir seçimdir ve sonuçları ağır olabilir.
Heimlinch Manevrası’nı Öğrenin
Boğaza kaçan yabancı cisimlerle solunumun ani tıkanması durumunda yapılan bu hareket, mucizevi sonuçlar verebilmektedir. Boğazına yabancı cisim kaçan kişinin arkasına geçilip kollar bele dolanır. Bir yumruk baş parmağı avucun içine alacak şekilde göbeğin hemen üzerine yerleştirilirken diğer el yumruğu sıkıca kavrar ve hızla içeriye doğru bastırılır. Bu basit ama etkili manevrayı öğrenmeniz ve uygulamanız oldukça kolay olduğu gibi yanlışlık yaptığınızda çocuğunuza zarar verme riski de yok denecek kadar azdır.
Yaraları Sıkı Bandajlamayın
Her yaşta yaşanabilecek sıyrıklar, kesikler, kırıklar veya delici alet batması gibi cilt bütünlüğünün bozulmasına neden olabilecek yaralarda doğru müdahale çok önemlidir. Yara temizliğinde veya kapatılmasında pamuk kullanılmaktadır. Yaranın steril gazlı bezlerle tamamen örtülmesi, cilt ile pansuman malzemesinin tamamen yapışmasına dikkat edilmelidir. Yaranın iyileşmesi için, sıkı bandaj yapılmamalıdır. Doku içinde yabancı bir cisim var ise oksijenli su ile yara temizlenmeli, kuru veya ıslak bırakılmamalıdır.
Kırık Bölgeyi Sabitleyin
Burkulma, çıkık ve kırıklar çocuklarda sık görülen sorunlardır. Bu gibi durumlarda çevre dokuların fazla zarar görmesini önlemek, ağrı ve şişkinliği gidermek için kırık bölgesi sabitlenmelidir. Sorunlu bölge kalp seviyesinin üzerinde tutulmalıdır. Kırık ya da çıkık kemiğin yerine konulmasına çalışılmamalı, mutlaka bir doktora gidilmelidir.
Elektrik Akımı Varsa
Evlerde yaşanabilecek elektrik çarpması durumlarında önce elektrik akımı kesilmelidir. Elektrik akımından etkilenmemek için kalın tahta veya gazete destesi üzerine basarak ve tahta sopa kullanarak çocuk akımdan çekilmelidir. Kurtarılan çocukta yara yerleri temiz sargı ile kapatılmalı, üzerine hiç bir şey sürülmemeli ve yara kabukları kopartılmamalıdır.
Kimyasal Zehirlenmelerde Sakın Kusturmayın
Böcek, tarım ilacı veya çamaşır suyu gibi kimyasal madde zehirlenmelerinde ağızdan bir şey verilmemeli ve kusturulmamalıdır. En kısa sürede bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir.
Yazan: MUSTAFA YAŞAR
Ev Kazalarını Önlemenin 8 Pratik Yolu içeriği, 13 Şubat 2019 tarihinde biantep.com sitesinin Yaşam bölümüne eklenmiştir.