Bitki çayları ve vücuttaki faydaları!

Bitki çayları isimleri bitkiler ile aynı adı taşırlar, niteliklerine göre de bitkilerin kök, yaprak ve çiçek gibi kısımlarından oluşurlar

Bitki çayları ve vücuttaki faydaları!

Bitki çayları isimleri bitkiler ile aynı adı taşırlar, niteliklerine göre de bitkilerin kök, yaprak ve çiçek gibi kısımlarından oluşurlar.

Yaprak Çaylar: En çok tüketilen çay gruplarına giren siyah çay, yeşil çay, fesleğen, biberiye, ıhlamur ve defne gibi yaprakların

demlenmesi ile elde edilen yaprak çaylar oldukça faydalı özellikler gösterir.

Kök Çaylar: Zencefil, meyan kökü, ginseng kökü ve zerdeçal gibi genellikle sert bitki köklerinin sıcak suda kaynatılması ile elde edilen

çaylar kış mevsiminde tercih edilir.

Çiçek Çaylar: Yasemin çayı, ekinezya, papatya ve nar çiçeği çayı gibi farklı aroma ve lezzete sahip olan çiçek özlü çaylar rahatlatıcı

etkileri nedeni ile sıklıkla kullanılır

Her derde deva olan bitki çayları ve etkileri birçok harika sağlık avantajına sahiptir. Bu nedenle iyi bilinmesi gereken bitki çayları

özellikleri kişiye göre değişiklik gösterebilir.

Hangi bitki çayı neye iyi geliyor?

Papatya çayı

Rahatlatıcı etkisi vardır. Yatıştırıcı olması nedeniyle uykusuzluk ve uyku bozukluklarının tedavisinde kullanılır. Sindirime yardımcı olur, mide ve bağırsak kramplarını engeller. Regl dönemi sancılarını hafifletir, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Yeşil çay

Metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur, bağışıklık sistemini güçlendirir. Antioksidan olarak çok güçlüdür, kalp sağlığına,diş eti hastalıklarına iyi gelir, diş çürüklerini önler. Antioksidan özelliğiyle kansere karşı koruma sağlar.

Kuşburnu çayı

Kuşburnu vitamin bakımından çok zengindir. Güçlü bir antioksidan olan kuşburnunun 100 gramında neredeyse bir sandık portakaldaki kadar C,

B1 ve B12 vitamini vardır. A vitamini ve karotenoidler içermesi nedeniyle göz hastalıklarına ve gece körlüğüne iyi gelir. Soğuk algınlığı, ateşli hastalıklar, mide – bağırsak hastalıklarına karşı içilebilir. Kansere karşı koruyucu özelliği vardır, enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırır, kanı temizler.

Ihlamur çayı

Soğuk algınlığı ve öksürük denince akla ilk gelen çaylardan biri ıhlamur çayıdır. Balgam söktürücü, göğsü yumuşatıcı ve rahatlatıcı etkileri vardır. İdrar söktürücüdür. Yaprakları yüksek miktarda klorofil içerdiği için kansızlıkta, kan dolaşımı bozukluklarında kullanılır. Spazmlar ve uykusuzluk problemlerine karşı da kullanılan ıhlamur çayı fazla içilirse uykusuzluğa sebep olabilir. Balla karıştırılarak

içilmesi mide ülserine iyi gelir. Ihlamur çayı uzun süre ve tekrar tekrar kaynatıldığında zararlı olabileceğinden hazırlanıp tüketilmelidir.

Kantaron çayı

Orta şiddette depresyona faydalıdır. Yatıştırıcı ve sakinleştirici etkileri olan kantaron çayı menapoz da görülen endişe ve sıkıntıları gidericidir; bitkinliğe iyi gelir.

Nane çayı

Mide bulantısına, sindirim sistemi rahatsızlıklarına, karın ağrısı, baş ağrısı, diş ağrısı, sinüzit ve migrene, bronşit, öksürük, kalp çarpıntısına karşı içilir.

Biberiye çayı

Neredeyse her derde devadır. Bronşit, öksürük, migren, gastrit, baş ağrısı, ağrılı regl dönemi, düşük tansiyon, kabızlık, safra kesesi taşı ishal ve karaciğer rahatsızlıklarına karşı çok etkilidir. Ağır yemeklerden sonra içilirse sindirimi kolaylaştırır. Özellikle dolaşımı hastalıklarına, romatizma ve astım hastalıklarına, mide ve bağırsak gazlarına karşı kullanılır. Lezzet katmak amacıyla demlerken çayına bir parça kabul tarçın atılabilir.

Zencefil çayı

5 bin yıldır Çin Tıbbı ve Ayurveda’da kullanılan zencefil soğuk algınlıklarında çok etkilidir. Akciğerleri temizleyen zencefil terlemeyi artırır, romatizmal ağrılara, kas hastalıklarına iyi gelir. Kan dolaşımını artırır; faranjit, ishal, gaz gibi rahatsızlıklara karşı kullanılır.

Böğürtlen çayı

Yaprak ve tomurcuklarından çayı yapılır. Tanenli yapraklarında organik asitler bulunur. İdrar söktürücü, kan yapıcı, ödem giderici, ağız

yaralarını tedavi edici özellikleri vardır. Hafifçe kabızlık yapabilir. Ses kısıklığını giderir. Diş etlerinin, bademciklerin iltihaplanmasın da, hemoroid’e karşı kullanılır. Herhangi bir yan etkisi tespit edilmemiştir.

Rezene çayı

Gaz sancılarında, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına, bulantıya karşı özellikle kullanılır. Bebeklerin gaz sıkıntısını giderir; çocuklarda öksürüğe, soğuk algınlığına ve özellikle boğmaca hastalığına karşı çok faydalıdır. İdrar yolları ve böbrek hastalıklarına karşı da yararı görülen bir çaydır.

Adaçayı

Doğal bir antibiyotiktir. Diş eti hastalıklarına, boğaz ağrılarına karşı çok yararlıdır. Adaçayıyla hazırlanıp soğutulmuş çayla günde birkaç defa gargara yapmak boğaz ve ağız iltihaplarını hızla iyileştirir. Menapoz dönemindeki terlemeyi durdurur. Sinir bozukluğu, titreme,psikolojik problemlerde kullanılır. Dolaşım sistemi hastalıklarında, düşük tansiyonda, sindirim sistemi bozukluklarında da başvurulan bitki çayıdır.

Elma çayı

Elmanın kabuklarından demlenir ama isteyen elbette elmanın kendisinden de yararlanabilir. Kalp hastalıklarına karşı koruyucu olan elma çayı karaciğeri destekler, böbrekteki taş ve kumun dökülmesine yardımcı olur, nefes darlığına iyi gelir. Ateş düşürücü özelliği vardır, bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir, kanı ve bağırsakları temizler.

Gingko biloba çayı

Mabet ağacı da denen Gingko biloba ağacının yapraklarından yapılır. Doku yenileyicidir. Unutkanlığa, hafıza kayıplarına karşı etkilidir.Baş dönmesi, vertigo, kulak çınlaması, dolaşım problemleri gibi rahatsızlıklara, yüksek tansiyon ve damar sertliğine faydalıdır.

Limon çayı

Tansiyonu düşürür, kalbi ferahlatır, sinir sistemini yatıştırır. Sindirimi kolaylaştıran ve idrar söktüren limon çayı A, B, C ve D vitaminleri içerir. Nezleye iyi gelir, bademcik iltihaplarını giderir. Mide bulantısını ve kusmayı önler.

Anason çayı

Anne sütünü artırır. Kan dolaşımını ve regl kanamalarını düzene sokar. Migren ağrılarına iyi gelir, zihinsel yorgunluğu giderir, sinirleri yatıştırır. Kusmaları önler, ishali keser, sindirim sistemi gazlarını giderir, idrar söktürür. Hazmı kolaylaştırır, iştah verir.

Melissa çayı

Anason çayı gibi migrene, baş ağrısına iyi gelir. ayrıca Diş ağrılarını keser. Balgam söktürür, hazımsızlığa karşı etkilidir, gaz söktürür, mideye iyi gelir. Antiseptik özellikleri olan melisa çayı aynı zamanda yatıştırıcı, terleticidir; hafıza zayıflığına yararlıdır. Sedef hastalığına karşı çok faydalıdır. Çarpıntıyı keser, kalbi kuvvetlendirir. İç sıkıntısını giderir, zihni açar.

Kekik çayı

Kekik güçlü bir antiseptiktir. Kekik yağından elde edilen Timol, yara temizlemek için ameliyatlarda ve ilaçlarda kullanılır. Grip, boğmaca,bronşit gibi solunum yolu hastalıklarında çok etkilidir. Regl sancısına, ishale, mide rahatsızlıklarına karşı faydalıdır.

Enginar çayı

Enginar karaciğerin dostudur. Karaciğer ve böbrek yetmezliğine karşı içilir. Hepatit hastalıklarına, romatizmaya, egzama ve kurdeşene karşı yararlıdır. Kolesterolün neden olduğu damar sertliğinde, enfarktüs ve kalp rahatsızlıklarında etkilidir. Kanı temizler, vücudun detoks yapmasını sağlar, üre ve kolesterolü düşürür, vücuda zindelik kazandırır.

Kiraz sapı çayı

Kurutulmuş kiraz saplarından demlenir. Böbrek taşı oluşumunu geciktirir, idrar söktürücü olduğu için vücuttaki fazla suyun atılmasını sağlar fakat aynı zamanda susuzluğu da giderir. Sakinleştirici, karaciğere faydalı, kilo vermeye yardımcı, kolesterol düşürücü ve kan temizleyicidir. Kiraz sapları kaynatılmamalı, su kaynayıp altı kapatıldıktan sonra suya atılıp 5 dakika kadar demlenmelidir.

Isırgan çayı

Sonbaharın başından ilkbaharın sonuna kadar taze olarak bulunabilen ısırgan otunun çayı metabolizmanın düzenlenmesine, romatizma, gut hastalıklarına, mide, bağırsak, böbrek hastalıklarına iyi gelir. İdrar yolu taşları ve enfeksiyonları, sarılık ve özellikle kansere karşı çok faydalıdır.

Yogi çayı

Hintli yogilerin içtiği ısıtıcı bir çaydır. Ayurvedik bir çay olan yogi çayını yapmak için 1 küçük zencefil, 4 – 5 adet tane karabiber, aynı miktarda tane kakûle, 2 adet karanfil ve bir miktar kabuk tarçını 2 bardak su ile 5 dakika kadar kaynatın. Daha sonra isteğe bağlı olarak 1 tatlı kaşığı siyah çay ekleyip çayınızı demlendirin. Çay hazır olduktan sonra sütlü veya sütsüz olarak içebilirsiniz.

Bitki çayları ve vücuttaki faydaları! içeriği, 05 Eylül 2018 tarihinde biantep.com sitesinin Yaşam bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha