Gez & Gör

Yaşayan Müze Tarihi ‘Gümrük Han’

Gümrük Hanı, geleneksel Osmanlı han mimarisi içinde tek avlulu, iki katlı han mimarisi özellikleri taşımaktadır.

Gaziantep’teki 18 han yapısından biri olan Gümrük Hanı, şehrin içinde yer almakta ve içinde yolcu konaklamasının yanı sıra ahır mekanları da bulundurmaktadır. Yapı, eski kent merkezinde bulunduğu konum itibariyle, turistik ve iş gezisi amacıyla gelecek tüm insanların tercih edeceği bir merkez konumundadır. Gaziantep Kale çevresinde yer alan hanlardan biri olan Gümrük Han, Karagöz mahallesi, Gümrük caddesi, 17 nolu parsel üzerinde bulunmaktadır. Hacı Ömer Efendi tarafından 1873-1878 yılları arasında yaptırıldığı Vakıflar kayıtlarına göre bilinmektedir. ‘Yolcu hanı’ olarak inşa edilen hanın zemin katındaki mekanlar depo ve ahır, üst katta yer alan odalar ise yolcuların kalması için yapılmıştır.

Günümüze kadar han, dükkan ve depo olarak kullanılmıştır. Gümrük hanı Geleneksel Osmanlı han mimarisi içinde tek avlulu, iki katlı han mimarisi özellikleri taşımaktadır. Gaziantep’teki 18 han yapısından biri olan Gümrük Han şehir içinde yer alırken, içinde yolcu konaklamasının yanı sıra ahır mekanlarını da bulundurmaktadır. Yapının eski kent merkezinde bulunduğu konum itibariyle, turistik ve iş gezisi amacıyla gelecek tüm insanların tercih edeceği bir merkez konumunda kullanılmaktadır. Hanın restorasyonu 2011 yılının Nisan ayında başlayıp sekiz ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak Aralık ayında tamamlanmıştır. Tarihi hanı, kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarının üretim ve satış merkezi olarak “YAŞAYAN MÜZE” kimliği ile hizmet sunulmuştur.

Gümrük Han’da Gümüşçülük, Tesbihçilik, Ressam Kilimci, Aba Dokuma, Mozaik Sanatı, Cam üfleme, Bakır İşleme, Takunya, Ebru, Eski Gelinlik Salonu, Antep İşi, El Ürünleri Satış Yeri, Ahşap Oyma, Kutnu Dokuma, Yemenicilik, Kilimcilik ve Sedefkarlık meslekleri yaşatılmaktadır.

Nasıl Gidilir?

Adres: Karagöz Mah. Eski Gümrük Cad. Gümrük Hanı, Şahinbey Merkez, Şahinbey, Gaziantep

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Gaziantep’te Gezilecek Turistik Yerler 500 Yıllık Geçmişiyle “Tahtani Camii” Gaziantep: Seferpaşa Konağı Gaziantep: Loğlaz (Börülce) Tarifleri Gaziantep’e Ne Zaman Gidilmeli? GAZİANTEP: ÇAĞLA AŞI