Ramazan Ayı’nda Susatmayan Besinler

Ramazan ayında çoğu kişiyi açlık hissinden çok susuzluk etkiliyor. Hele ki ramazanın bu sene olduğu gibi aç ve susuz kalma süresinin daha uzun ve havanın daha sıcak olduğu yaz aylarına geldiği durumlarda bedenimiz daha fazla suya ihtiyaç duyuyor ve bu yüzden oruçluyken çok daha fazla susadığımızı hissediyoruz.


Ramazan ayında çoğu kişiyi açlık hissinden çok susuzluk etkiliyor. Hele ki ramazanın bu sene olduğu gibi aç ve susuz kalma süresinin daha uzun ve havanın daha sıcak olduğu yaz aylarına geldiği durumlarda bedenimiz daha fazla suya ihtiyaç duyuyor ve bu yüzden oruçluyken çok daha fazla susadığımızı hissediyoruz.

Uzun yaz günlerinde yaklaşık 16 – 17 saat susuz kalacak olan vücudumuzu oruca hazırlamak için sahurda tüketeceğimiz yiyeceklere dikkat etmemiz gerekli. Sahurda tuzlu, baharatlı gıdalar gibi susatan yiyecekler yerine bizi susatmayan, bedenin su ihtiyacını karşılayacak yiyecekler tüketmeye çalışmalıyız.

Peki sahurda susatmayan yiyecekler neler? Sahurda ne yemeliyiz ki iftara kadar olan sürede susamayalım ve bedenin su ihtiyacını karşılayabilelim?

Yumurta, az tuzlu peynir gibi kahvaltılıklar tüketilmeli

Yumurta ve peynir içerdikleri proteinden dolayı uzun süre tok kalmanıza yardımcı olacağı gibi sahurda ağır yemekler yerine kahvaltılık tüketmek susamamanıza da destek olur.

Su oranı yüksek meyveler tüketmelisiniz

Taze veya kuru meyve çeşitleri hem yüksek lifli yapılarıyla tok tutarken vücudunuzun su ihtiyacını da karşılar. Üzüm, karpuz, şeftali gibi su oranı yüksek meyveleri rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Ceviz, fındık, tuzsuz badem gibi kuruyemişlerden destek alabilirsiniz

Kuruyemişler de sahurda destek alabileceğiniz gıdalardan. Ancak bunların da tuz oranının düşük olmasına dikkat etmelisiniz. Tuzlu kuruyemişler gün içinde daha çok susamanıza sebep olur.

Ev yapımı hoşaf ya da komposto içebilirsiniz

Evde hazırladığınız hoşaf ve kompostoları da sahurda gönül rahatlığıyla içebilirsiniz. Bu içecekler hem sizi serinletir hem de su ihtiyacınızı karşılar.

Yeşillikler ve çiğ sebzeler tercih edilmeli

Yağsız söğüş salata-yeşillikler hem yüksek lifli yapılarıyla tok tutarken vücudunuzun su ihtiyacını da karşılar. Yani daha uzun süre tokluk ve susuzluk hissi verir.

Yoğurt/kefir yemekten kaçınmayın

Yoğurt ya da kefir de sahur sofranızda olması gereken yiyeceklerden. Zira sahurda yoğurt/kefir tüketimi gün içinde daha az susamanızı sağlayacaktır. Yalnız yağ oranı düşük yoğurtları tercih etmemizde fayda var.

Bol bol salatalık yiyin

Su oranı en yüksek sebzelerden olan salatalık da sahurda en fazla tüketmeniz gereken yiyeceklerden. Sadece su içip yatacak olsanız bile salatalık yemeyi unutmayın.

Sahurda yendiğinde susatan yiyecekler neler?

Kızartmalardan, yağlı yiyeceklerden uzak durun. Zira kızartma ve yağlı yiyecekler sizi normalden çok daha fazla susatacaktır. Bunun yerine daha hafif ve yağsız besinlere yönelmelisiniz.

Sucuk, işlenmiş et ve kırmızı eti sahur sofranıza dahil etmeyin. Çünkü tuzla beraber yine yağdan da zengin olan salam, sucuk, pastırma gibi salamura/işlenmiş etler susuzluğu artıran yiyeceklerden. Ne kadar seviyor olsanız da işlenmiş ve rafine gıdalardan sahurda uzak durmalısınız.

Soda, çay, bitki çayı, kahve ve meyve suyu içmeyin. Bu sıvılar sanılanın aksine vücudun su ihtiyacını daha çok artırır ve gün içinde daha çok susamanıza yol açar.

Suyu sadece sahurda içmekle yetinmeyin. Vücudunuzun tüm gün susuz kalmaması için aslında iftarla sahur arasındaki zaman aralığında 2- 2.5 litre su içmelisiniz. Yani sıvı alımını sadece sahura bırakmamalı ve vücudunuzu ertesi güne hazırlamalısınız.

Ramazan Ayı’nda Susatmayan Besinler içeriği, 03 Mayıs 2019 tarihinde Biantep.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha