Günübirlik Gaziantep Turu

Yurtiçi günübirlik lezzet turlarının en önemli durağı gastronomi şehri Gaziantep’tir.


Yurtiçi günübirlik lezzet turlarının en önemli durağı gastronomi şehri Gaziantep’tir.

Katmer ve Beyran Çorbası ile başladığınız güne küşleme, çeşitli kebaplar ve fırın yemekleri ile devam edebilir boş bulduğunuz arada baklavanın türlü çeşitleri ile devam edebilirsiniz. Kahve ve çay için de çok özel mekanlar vardır. Yemeğe vakit kalmaz ama dönüşte Antep fıstığını da yanınıza almayı ihmal etmeyiniz.

Böyle bir şehre günübirlik gidiyorsanız sabah uçağa bindiğinizde yol arkadaşlarını iyi tanımalısınız. En az yarısı ile kahvaltı yaptığın mekanda veya öğle yemeğini yerken karşılaşırsınız. En kötü Zeugma Müzesinde denk gelirsiniz. Olmadı akşam dönüş uçağında gördüğünüzde gün boyu karşılaştığınız yabancıların sizin gibi günübirlik lezzet turu yolcusu olduğunu anlarsınız. İlk durağımız olan bakıcılar çarşısına varıyoruz.

Bakırcılar Çarşısı

Gaziantep’e gidip de ziyaret etmeden dönemeyeceğiniz yerlerin başında burası geliyor. Bakırcılar Çarşısı Gaziantep’in en ünlü çarşısı. Adını orada satılan bakır eşyalardan almış, zaten bakır işçiliği Gaziantep’in en eski mesleklerinden. Hatta bir el sanatı demek yanlış olmaz. Bu yüzden Gaziantep’te her köşe başında bakır sahanlar, çaydanlıklar, cezveler, bardaklar işleyen ustalar görüyorsunuz. Gaziantep’ten alınan en popüler hediyelik eşyaların içinde de tabi ki bakır ev gereçleri var. Sahan alacak olursanız kullanılan materyale göre sahanın ağırlığı, fiyatı ve kalitesi değişiyor. Zaten elinize ikisini de alınca farkı anlıyorsunuz, ağır olanlar daha sağlıklı ve güvenilir malzeme olduğu söyleniyor. Ama bugün satın almayın, sadece bakın deriz. Daha bir sürü çarşı pazar gezeceksiniz.

Günübirlik Gaziantep Turu

 

Zincirli Bedesten

Burası İstanbul’daki Mısır Çarşısının benzeri diyebileceğimiz yöresel yiyecek ve el sanatlarının satıldığı bir kapalı çarşı.Bedesten eski zamanlarda kurulmuş, hanlar gibi üstü kapalı yerlerde ince uzun, alışveriş yapılan çarşılara deniyor. Eskiden Gaziantep’te 5 tane bedesten varmış, ama şu an hala alışveriş yapılabilir durumda olan 3 tane var:

-Zincirli Bedesten

-Hüseyin Paşa Bedesteni

-Kemikli Bedesten.

Zincirli Bedesten 17. yüzyılda Darendeli Hüseyin Paşa’nın yaptırdığı bir bedesten ve eskiden “Kara Basamak Bedesteni” diye bilinirmiş. Bedestende özellikle baharat, hediyelik eşya gibi otantik minik şeyler satılıyor. Ayrıca et ve sebze hali olarak da kullanılıyor o yüzden sırf turistlerin değil yerlilerin de alışveriş için tercih ettiği bir yer. Bedesten aslen tek katlı olsa da bir süre sonra üstüne bir kat çıkılıp burası Adliye Binası olarak kullanılmış. Fakat sonra çıkan bir yangında bu kat yok olup şu anki haline yani alışveriş yapılan bir çarşıya dönüşmüş tekrar.

Günübirlik Gaziantep Turu

 

Almacı Pazarı

Elmacı pazarı kısaca size, Gaziantep’in toprağında yetişen ürünlerinin koleksiyonunu sunuyor. Hem Gaziantep coğrafyasını tanıyor hem de doğallığın ve tarihini bir çarşıda alışverişin keyfini çıkartıyorsunuz. Etrafınızı kuşatan büyü bir anda bozuluyor. Doğallığın ve güzelliğin sarhoşluğunu üzerinizden attığınızda Elmacı Pazarı’nın “elma” larını arıyorsunuz. Etrafınızda ne bir elma nede bir elmacı var. Erzak alışverişi yapmak için buraya mutlaka uğramalısınız. Antep fıstığı, salça, baharat, kurutulmuş dolmalık patlıcan ve daha aklınıza gelebilecek birçok yöresel yiyecek burada satılıyor. Şehirden ayrılmadan önce buraya uğramanızı tavsiye ederiz.

 

Günübirlik Gaziantep Turu

 

Gaziantep oyun ve Oyuncak Müzesi

Gaziantep’te sırf çocukların değil her yaştan insanların ilgisini çekebilecek çok tatlı bir müze var! Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, 1700’lü yıllardan beri günümüze kadar oyuncakların evrimini görebileceğiniz bir müze. İstanbul Kadıköy’deki Sunay Akın’ın Oyuncak Müzesi gibi. Hatta Gaziantep’te 2013 yılında açılan bu müzenin küratörlüğünü de Sunay Akın yapmış. Ayrıca oyuncakların da eski, güzel Gaziantep evlerinden birinde sergileniyor olması müzeyi daha da görülesi hale getirmiş. Müthiş güzel parçalar var, Tavsiye ederiz. Bey mahallesinde yer alan oyuncak müzesi özellikle çocuğu olanların ilgisini çekebilir. Sunay Akın danışmanlığında, Gaziantep Belediyesi tarafından Avrupalı koleksiyonerlerden satın alınan 600’e yakın oyuncak burada teşhir ediliyor. Pazartesi hariç her gün saat 08:30-17:30 saatlerinde açık ve giriş yalnızca 1 TL.

Günübirlik Gaziantep Turu

Hanlar

Özellikle Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde ticari hayatın önemli bir parçası olan hanlar hala Gaziantep’te bolca var. Gaziantep de ticaretin yoğun yaşandığı yerlerden olduğu için Türkiye’deki birçok ile kıyasla daha fazla sayıda han görebiliyorsunuz. Eskiden iki tarz han varmış; bir kısmı ulaşım yollarının üzerine kurulur ve bunlara “menzil” denilirmiş, diğerleri ise şehre inşa edilirmiş ve “şehir hanı” denilirmiş. Şehir hanları ticaret için kullanılır, üst katları tüccarların geceyi geçirmeleri için, giriş katlar ise onların hayvanları için bir yer olurmuş. Gaziantep’te 31 tane han varmış, farklı nedenlerle bir kısmı yıkılıp zarar gördüğü için günümüze hepsi kalamamış. Günümüze ulaşabilen hanlardan bir kısmı:

-Şıra Hanı

-Tuz Hanı

-Emir Ali Hanı

-Anadolu Hanı

-Kürkçü Hanı

-Belediye Hanı

-Elbeyli Hanı

-Yeni Yüzükçü Hanı

-Tütün Hanı

-Hacı Ömer Hanı

-Millet Hanı

Yeni Han Mutlaka bir iki tanesine uğrayıp bu tarihi mimariyi görün deriz.

Günübirlik Gaziantep Turu

 

Tarihi Bey Mahallesi

Bey Mahallesi, aslen Selanik doğumlu Atatürk’ün Türkiye’de resmi olarak nüfusa kayıtlı olduğu mahalle. Gaziantep’in tarihinin beşiği desek yerinde olur. Burada 1500’lü yıllardan kalma müthiş taş evler var. Bir kısmı renove edilip cafe / restoran tarzında yerler olmuş. Oyuncak Müzesi, Atatürk Anı Müzesi, Etnografya Müzesi ve Hamam Müzesi de bu mahallede bulunuyor. Bu mahallenin en önemli özelliği tarihi dokusunu bozmamış olması bir yana 20 yy’a kadar Müslümanlarla, azınlık Ermenilerin kapı komşusu olarak yaşamış olması. Zaten St. Mary Kilisesi’nin (Kurtuluş Cami) mahalleye çok yakın olmasından ve Ermenilerden kalmış konaklar bu gerçeği kanıtlar nitelikte.

Sokakları dolaşırken eski evlere mutlaka dikkat edin, mimarileri gerçekten yöreye özgü çünkü. Özellikle eskiden evler havara veya keymıh isimli özel yumuşak taşlarla inşa edilirmiş. Zaten ilginizi mutlaka çekecektir, evler genelde bir ya da iki katlı, maksimum üç. Bazı eski evlerde pekmez veya zeytinyağı gibi yiyecekleri depolamak için mahzenler olabiliyor. İçlerini göremeseniz bile mutlaka eski Gaziantep evlerinin mimarisine dikkatli bakın deriz, çok güzeller.

Bu ahşap kepenkler Gaziantep’in çehresinin en önemli elemanlarından biri. Binalar farklı olsa da hepsinin altındaki dükkanların tektip ahşap kepenk kullanması sayesinde hem göze hoş gelen homojen bir görüntü oluşuyor, hem tarihi doku korunuyor. Sanki tabelasıyla, cephesiyle, giriş katlarındaki görüntüyü bir standarta bağlamak çarpık kentleşmeyi düzeltmese de yara bandı olabiliyor gibi duruyor. Gaziantep bu yönüyle gerçekten Türkiye’ye öncülük edebilecek yerlerden.

Günübirlik Gaziantep Turu

 

Gaziantep Botanik Bahçesi

Gaziantep’teki ilk botanik bahçesi olarak 2009 yılında açılmış. Botanik bahçe eğitim merkezi olma amaçlı kurulmuş ve ilkokul-ortaokul-lise öğrencileri başta olmak üzere bütün ziyaretçilere bölgenin ve Türkiye’nin bitki örtüsünü tanıtmak öncelikli hedef. Botanik bahçedeki her bitkinin üzerinde familyası, türü, anavatanı gibi bilgiler yer alıyor, bu sayede sırf bakınmaya değil de bilgi edinmeye de gidebilirsiniz. Özellikle bahar aylarında çiçekler rengarenk ve görmeye değer oluyormuş. Tabiki bahçenin düğün fotoğraflarının vazgeçilmez mekanı olduğunu da söylemeden olmaz. Giriş ücreti normal 1 TL, öğrencilere 50 kuruş. Sabah 09.00 ile güneş batımından yarım saat önceye kadar ziyaret edebiliyorsunuz.

Adres: Gazi Mh. Zübeyde Hanım Bulvarı –   Şehitkamil/Gaziantep.

Günübirlik Gaziantep Turu

 

Zeugma Mozaik Müzesi

Gaziantep’in en önemli turist noktalarından birisi. 2011’de açılan müze dünyanın en büyük mozaik müzesi olarak açılmış ama sonradan 2014 yılında Hatay Arkeoloji Müzesi’nin açılmasıyla Zeugma Mozaik Müzesi dünyanın ikinci en büyük mozaik müzesi haline gelmiş. 1700 metrekare gibi epey büyük bir alana yayılan eserler yaklaşık iki bin yıllık mozaikler. Müzedeki mozaikler Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılmış bu yüzden özellikle arkeolojik olarak çok değerli ve dünya çapında bilinen bir müze burası.

Müzeyi duymadıysanız bile ünlü “Çingene Kızı” mozaiği mutlaka bir yerlerde gözünüze ilişmiştir. Bu ünlü mozaik Zeugma Mozaik Müzesi’nin ikinci katında özel karanlık bir odada sergileniyor. Mozaiklerin neredeyse hepsinin üstünde bir iki paragraflık da olsa açıklama var. Gaziantep’e gidince görülmesi gereken yerlerden bu mozaik müzesi. Her gün açık. 15 Nisan-2 Ekim tarihleri arasında 09.00-19.00 arası, 3 Ekim-14 Nisan tarihleri arasında ise 09.00-17.00 arası ziyaret edebiliyorsunuz. Giriş ücreti 15 TL, Müzekart+ ile bir sene boyunca sınırsız girebiliyorsunuz. Ayrıca bu müzenin hediyelik eşya dükkanı da çok güzel.

Adres: Mithatpaşa Mahallesi, Hacı Sani Konukoğlu Bulvarı – Şehitkamil/Gaziantep.

Günübirlik Gaziantep Turu

Zeugma Antik Kenti

Antik Kent M.Ö. 300 yılında Büyük İskender tarafından ”Selevkia Euphrates” ismi ile kurulmuş. Romalı bir komutan olan Pompeius, 1. Antiachos’un yardımları karşılığında kenti kuruluşundan yaklaşık 230 sene sonra ona vermiş. M.Ö. 31 yılında antik kent tamamen Roma İmparatorluğu’nun olmuş ve köprü anlamına da gelen “Zeugma” ismini almış. Hala da “Zeugma Antik Kenti” diye anılıyor.

GAZİANTEP NEREDE?

Gaziantep, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor ve komşu illeri Hatay, Kilis, Osmaniye, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa.

Kilis‘ten Gaziantep’e arabayla 56 kilometre ve yaklaşık 1 saat,

Şanlıurfa‘dan Gaziantep’e arabayla 175 kilometre ve yaklaşık 1 saat 49 dakika,

Osmaniye‘den Gaziantep’e arabayla 148 kilometre ve yaklaşık 1 saat 50 dakika,

Adıyaman‘dan Gaziantep’e arabayla 152 kilometre ve yaklaşık 2 saat 13 dakika,

Hatay‘dan Gaziantep’e arabayla 166 kilometre ve yaklaşık 2 saat 19 dakika,

Kahramanmaraş‘tan Gaziantep’e arabayla 78 kilometre ve yaklaşık 1 saat 10 dakika,

İstanbul Beşiktaş‘tan Gaziantep’e arabayla 1152 kilometre ve yaklaşık 11 saat 45 dakika sürüyor.

GAZİANTEP’E ULAŞIM

Gaziantep’te Ucuza Uçak Bileti

Türk Hava Yolları, Pegasus Hava Yolları, Atlasjet ve OnurAir’ın İstanbul’dan Gaziantep’e uçakları var. Türk Hava Yolları’nın her gün 2-3 tane Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan, 4-6 tane de Atatürk Havalimanı’ndan uçuşu var. İstanbul-Gaziantep arası Pegasus Hava Yolları’nın Pazartesi ve Cumartesi günleri günde 5, diğer her gün ise günde 4 tane uçuşu var. Atlasjet ve OnurAir’ın ise İstanbul-Gaziantep arası her gün birer tane uçuşları var.

Gaziantep’e Kendi Aracınız İle Gelmek

Gaziantep’e arabayla gitmek çok uzun sürüyor bu yüzden en mantıklısı uçağa binmek olacaktır. İstanbul-Gaziantep arası uçakla yaklaşık 1 saat 40 dakika sürüyor.

Günübirlik Gaziantep Turu içeriği, 18 Aralık 2018 tarihinde Biantep.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha