Gaziantep'te Gezilecek Mekanlar
Gaziantep denince akla ilk genel şey yemekleri oluyor. Özellikle son dönemlerde şehrin UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na Gastronomi Şehri olarak girmesiyle Gaziantep Gastronomi turizminin merkezi haline geldi. Eee madem buraya kadar geldiniz, o kadar yediklerinizi sindirmeniz gerekecektir. Gaziantep şehir merkezi ve civarında görülmesi gereken 20 yeri de bu yemek aralarında gezmeniz için derledim. Daha önce şehirde bulunan 23 müzeyi tek tek yazmıştım. Bu yazıda müzeler dışındaki diğer mekanları paylaşmak istedim. İşte Gaziantep’te Görülmesi Gereken 20 Mekan
1- Rumkale
En sevdiğim ve şehirden uzakta bulunan yerden başlamak istedim. Gaziantep’e gelen birçok kişinin görmeden döndüğü Rumkale antik dönemden günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış. Roma döneminde Hz. İsa’nın havarilerinden Yohannes’in Rumkale’ye gelip yerleşmesi ve burada Hıristiyanlık dinini yayması nedeniyle, bu yerleşim yeri Hıristiyanlık tarihinde önemli bir rol oynuyor. Gaziantep’ten 69 km uzaklıkta bulunan bu yerin en güzel özelliği baraj gölüne yarımada şeklinde yerleşmesi. Birecik barajının tamamlandıktan sonra Kalenin çevresinden Halfeti’ye kadar uzanan baraj gölü bu kaleyi de içine almış ve ortaya eşsiz bir manzara çıkmış.
Rumkale – Gaziantep’te Görülmesi Gereken 20 Mekan
Buraya geldiğinde yapmanız gereken kıyıda bekleyen teknelerle anlaşıp Halfeti ve meşhur su içerisinde bulunan minarenin olduğu Savaşan Köyü’nü de kapsayan tekne turuna çıkmak olacaktır. Halfeti’de mola verip orayı gezip yemeğinizi yiyip tekrar buraya dönebilirsiniz. Tekneye ve kişi sayısına göre tüm tekneyi kiralayabilirsiniz. 80-100-120 hatta 300’e kadar kiralamak mümkün ya da belediyenin büyük gezi teknelerine de binebilirsiniz ama burada özgürce kendi kiraladığınız tekne ile gezmek bence daha güzel.
4- Gaziantep Hanları
Gaziantep Kale Altı bölgesin birçok tarihi mekana da ev sahipliği yapıyor. Bunların büyük çoğunluğunu da hanlar oluşturuyor. Gaziantep’in tarihi İpekyolu üzerinde bulunması ve eski zamanlardan beri ticaretin merkezlerinden biri olması bu şehirde onlarca tarihi hanın inşa edilmesine neden olmuş. Pek çoğu restore edilerek şu an çeşitli amaçlarda kullanılıyor. En önemlilerine bakacak olursak;
Bayazhan:
Kale çevresi dışındaki tek han. Burası şu an şehrin en ünlü restoranlarından biri olarak hizmet veriyor. Fiyatları biraz pahalı. Bünyesinde müze, atölyeler, hediyelik eşya dükkanları, bar, meyhane de bulunuyor. Şık bir yerde akşam eğlenmek isteyenlere tavsiye ederim.
Hışvahan – Gaziantep’te Görülmesi Gereken 20 Mekan
Gaziantep’te açılan en son han olup, şehrin en şık ve pahalı mekanı diyebiliriz. Burası restoran ve otel olarak da hizmet veriyor.
Gümrük Hanı – Gaziantep’te Görülmesi Gereken 20 Mekan
Gümrük Hanı:
Benim en sevdiğim hanlardan biri. Diğerlerine göre küçük olmasına rağmen 2 katlı bu handa ondan fazla farklı geleneksel ürün üreten ve satan küçük işletmelerde hediyelerinizi alabilirsiniz. Ayrıca giriş katında bulunan Seddar Bey’in kahvecisinde patenti kendilerine ait olan muhteşem çift renkli kahveyi de içmenizi şiddetle tavsiye ederim.
Tütün Hanı:
Bakırcılar çarşısının devamında bulunan Kürekçi çarşısındaki bu han tütün Tüccarlarının konakladığı ve alışveriş yaptıkları han olarak hizmet vermiş. Şimdi de günün yorgunluğunu atabileceğiniz bir mekan olarak yapılmış. İçinde kafe, hediyelik eşya dükkanlarının yanısıra mağara kafe bulunuyor. Bu mağaraları aşağıdaki başlıkta daha detaylı anlatacağım.
Millet Hanı:
Kale altından İmam Çağdaş’a doğru yürürken sağ tarafta bulunan ilk han olan Millet Hanı, ambiyans açısından güzel hanlardan biri. İçeride sürekli müzik çalan yöresel çalgıcılar ve hediyelik eşya dükkanları ile görülmesi gereken yerlerden.
Bunların dışında: Yine aynı güzergahta bulunan Zeytin Hanı, Büdeyri Hanı, Kürkçü Hanı, Anadolu Hanı, Buğday Hanı, Kumru Hanı, Pürsefa Hanı, Şeker Hanı, Şire Hanı, Tuz Hanı, Yemiş Hanı, Yeni Han ve Yüzükçü Hanı Antep Mimarisini en güzel sergileyen yapılar.
5- Gaziantep Kastelleri
Gaziantep’i ziyaret eden birçok kişinin varlığından bile haberi olmadığı, Dünyada benzeri bulunmayan ve su mimarisinin eşsiz örnekleri olan bu yapılardan günümüze kadar ulaşmayı başarmış 6 kastel eski şehir merkezinin çeşitli yerlerinde bulunuyor. Kastel denilen; içinde tuvaleti, yıkanma yeri, dinlenme ve abdest alma yerleri, hanımların çamaşır ve yün yıkama mekanları ve bazılarında namaz kılma alanlarının da (mescit) bulunduğu bu mağaramsı yapıları mutlaka görmelisiniz. Bu kasteller ayrıca UNESCO Geçici Kültür Mirası listesine de alındı. En meşhur olanları Pişirici ve Kozluca kastelleridir. Konum: Kozluca Kasteli ve Pişirici Kasteli
Pişirici Kasteli – Gaziantep’te Görülmesi Gereken 20 Mekan
Diğer 4 kastel ise: Şeyh Fethullah Kasteli , İhsan Bey Mescidi ve Kasteli, İmam-ı Gazali Kasteli ve Ahmet Çelebi Kasteli.
6- Gaziantep Bedestenleri ve Çarşıları
Eski zamanlardan beri Ticaret ve Sanayi şehri olarak kabul edilen bu şehir günüze kadar ulaşan bedestenleri ile de meşhur bir şehir. Ticaretin kalbinin attığı bu mekanlarda Gaziantep’in geleneksel ve yöresel el sanatlarının en güzel ürünlerini bulabilirsiniz. Bu el sanatlarını icra eden ustaların işlerini yaparken görebileceğiniz bu bedestenler, sizi tarihsel bir yolculuğa çıkaracaktır. Çoğunun birbirine açıldığı bu mekanları bir listeleyelim.
Bakırcılar Çarşısı – Gaziantep’te Görülmesi Gereken 20 Mekan
Zincirli Bedesten: Eski et hali olarak bilinen bu mekan İstanbul’daki Kapalı Çarşıyı andırıyor. İçeride Gaziantep’e ait yöresel her türlü ürünü bulabilirsiniz.
Kemikli Bedesten: Çok fazla bilinmeyen bedestenlerden biri olan bu mekanda 72 adet işletme ürünlerini satıyor.
Bakırcılar Çarşısı: Adından da anlaşıldığı üzere Gaziantep’in en ünlü el sanatlarından biri olan bakırcılığın en iyi icra edildiği ve en güzel ürünleri bulabileceğiniz bu çarşıda ayrıca yemenicileri, sedefçileri ve gümüşçüleri de bulabilirsiniz.
Kürekçiler Çarşısı: Bakırcılar çarşısının bir kolu olarak uzanan bu çarşıda tahtadan yapılmış tüm ev eşyalarını ve oyuncakları bulabilirsiniz.
Almacı Pazarı: Gastronomi şehri Gaziantep’in yöresel lezzetlerinin ve taptaze diğer ürünlerin satıldığı pazardır. Bakırcılar çarşısının giriş kapısının karşısında bulunuyor.
7- Gaziantep Camileri
Tarihi yerlerden bahsederken Osmanlı ve Selçuklu döneminden kalma birçok camiye sahip olan şehrin camilerini tanıtmamak olmaz. Taş mimarisinin en güzel örneklerinin bulunduğu bu camilerin en ünlüleri; Ömeriye Cami, Ali Nacar Cami , Boyacı Cami, Şeyh Fethullah Cami Ve Külliyesi, İhsanbey (Esenbek) Cami, Hacı Nasır Cami, Handaniye (Handan Bey) Cami, Eyüpoğlu Cami gibi onlarca cami bulunuyor. Bunların birçoğunun minaresi ve duvarının üzerinde Gaziantep’in Savunması sırasında şehirde yaşanan çatışmaların izlerini görmeniz mümkün.
8- Gaziantep Kiliseleri
20 yy’la kadar Gaziantep’te yoğun bir gayri müslim nüfusu vardı. Bunların çoğunu da Ermeniler oluşturuyordu. Ancak o dönemden bu zamana kadar ayakta kalmayı başarmış 4 kilise var. Maalesef bu 4 kilise de şu an başka amaçlar olarak kullanılıyor.
Kurtuluş Cami’nin Eski Hali – Gaziantep’te Görülmesi Gereken 20 Mekan
Kendirli Kilisesi; Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi toplantı salonu ve Öğretmenevinin lokali olarak;
Aziz Bedros Kilisesi; Ömer Asım Ersoy Kültür Merkezi olarak;
Nizip’te bulunan Nizip Fevkani Kilisesi; Boş bir depo olarak kullanılmaktadır.
Surp Asdvadzadzin Katedrali ise; zamanın en büyük katedrallerinden biri olan bu yapı şu anda Kurtuluş Cami olarak hizmet veriyor.
9- Gaziantep Havrası
Evet yanlış duymadınız Gaziantep’te eski bir sinagog (havra) da bulunuyor. Eskiden Musevilerin Yahudi Mahallesi olarak adlandırılan Düğmeci mahallesinde bulunan bu havra restore edilip ayağa kaldırıldıktan sonra şu an boş bir şekilde değerlendirilmeyi bekliyor.
10 – Gaziantep Evleri ve Bey Mahallesi
Gaziantep kendine has taş mimarili evleri ile de meşhur bir şehir. Son 10 yılda çoğu restorasyondan geçirilerek turizme kazandırıldı. Özellikle eski adıyla Ermeni şimdiki adıyla Bey mahallesi bu evlerin çoğunun butik otel ve kafe olarak hizmet verdiği en güzel bölge. Fotoğrafçılar için özellikle akşam ışıklandırlmış halini ayrıca tavsiye ederim.
Bey Mahallesi – Gaziantep’te Görülmesi Gereken 20 Mekan
Bey mahallesinde bulunan Papirus Kafe Mustafa Kemal Atatürk’ün kaldığı ev olarak bilindiğinden buraya ziyaretçilerin yoğun bir ilgisi oluyor.
11- Gaziantep Hamamları
Pek çok şarkıya konu olmuş Gaziantep hamamlarının pekçoğu maalesef şu an hamam olarak kullanılmıyor. Özellikle Hamam müzesinin de açılması ile turistik mekanlar listesinde yerlerini almaya başladılar. Büyük Paşa Hamamı, Göymen Hamamı, Hamam-Konut, Hüseyin Paşa Hamamı (aktif), İki Kapılı Hamamı, Kale Hamamı, Keyvanbey Hamamı, Naip Hamamı (aktif), Şehitler Hamamı (aktif), Şıh ( Fethullah ) Hamamı, Tabak Hamamı (aktif) en meşhur hamamlar olarak biliniyor.
12- Antik Kentler
Belkıs / Zeugma ve Doliche Antik kentleri Gaziantep’in en ünlü antik kentleri olarak biliniyor. Zeugma baraj altında kalacak olmasından dolayı, kentteki tüm eserler ve mozaikler Gaziantep Mozaik Müzesi’ne ve Arkeoloji Müzesine taşındı.
Doliche ise yukarıda da bahsettiğim üzere Dülük Baba Piknik Alanında halen ayakta kalmayı başarmıştır. Burada birçok eski mezar ve anıt bulunuyor. Detaylı bilgi için: Antik Kentler
13- Gaziantep Mağaraları
Direk böyle bir mekan yok tabi ancak Gaziantep özellikle Antep Savunması sırasında halkın açtığı yüzlerce tünelin de üzerine kurulmuş bir şehir. Gaziantep kalesinden tüm hanların altlarına kadar tüneller ve mağaralar mevcut. Bunları zamanında silah, erzak ve diğer ihtiyaçları gizlice ulaştırmak için kullanmışlar. Keşke tamamı ziyareti açılabilse ama şu an altyapıdan dolayı zor görünüyor. Ancak mağaların ve tünellerin örneklerini; Yeni Han’da bulunan Kaleoğlu Mağarasında ve en güzel örneğini Tütün Hanı’nda bulunan Mağara Kafede görebilirsiniz.
14 – Tahmis Kahvesi
Artık adını duymayan yoktur ancak bu listeye de koymazsak olmazdı. Şu an kahvehane olarak işletilen ambiyansı ile insanı büyüleyen bu mekanda özellikle haftasonları yöresel çalgıcıların müzikleri eşliğinde menengiç kahvenizi ya da elma çayını içmenizi tavsiye ederim.
Tahmis Kahvesi – Gaziantep’te Görülmesi Gereken 20 Mekan
Nargilileri de ayrıca güzel. 1635 yılından beri aynı amaca hizmet eden bu mekan Türkiye’nin en eski kahvehanelerinden biri.
15- Gaziantep Parkları – Gaziantep’te Görülmesi Gereken 20 Mekan
Gaziantep kilometrekareye düşen park bakımından Türkiye’nin en çok parka sahip olan şehirlerinden biri. Şehrin dört bir yanında onlarca tematik park bulunuyor. Ancak bunlardan bazıları var ki mutlaka görülmesi gerekenlerden.
Yeşil Vadi: 1 milyon 700 bin metrekare büyüklüğündeki Yeşilvadi sahip olduğu amfi tiyatro, lunapark, macera parkuru, devasa havuzlar, spor sahaları ile gerçekten eşine az rastlanır cinsten bir park. Havaalanı yolundan ya da Karataş Akkent bölgesinden parka giriş yapabilirsiniz.
Şahinler Vadisi: Adından da anlaşıldığı üzere Karataş’ta bulunan Şahinler vadisi boyunca uzanan bu parkta Teleferik, aquapark, Miniatürk, dağ kızağı, restoranlar, kafeler, amfi tiyatro gibi pekçok alan ziyaretçilerini bekliyor.
Biyolojik Gölet – Gaziantep’te Görülmesi Gereken 20 Mekan
Parkantep Harikalar Diyarı: Türkiye’nin en büyük açık hava eğlence merkezlerinden biri olan bu parkta 7’den 70’e herkesin eğlenebileceği oyuncaklar bulunuyor. Giriş ücreti 30 TL olup ücreti sadece girişte ödüyorsunuz. Sonrasında istediğiniz oyuncağa istediğiniz kadar ekstra ücret ödemeden binebilirsiniz. Tramway ile ulaşabilirsiniz.
Masal Parkı: Eskişehir’deki Sazova Masal Şato’su konseptinde yapılmış olan bu çocuk parkında çocuklarınız masal karakterlerinin tasvirleri ile eğlenceli vakit geçirebilir. Tramway ile ulaşabilirsiniz.
Dülükbaba Biolojik Gölet: Gaziantep piknik alanları ile de Türkiye’deki örnek şehirlerden. Şehrin dört bir yanında devasa piknik alanları bulunuyor. Bunlardan biri de tarihi doliche mezarlarının da içinde bulunduğu Dülükbaba Piknik alanı. İçeriye araçla 5 TL ödeyerek giriş yapabilirsiniz. Burada bulunan Biolojik Gölet ve çevresindeki yüzlerce bitki çeşidi buranın görülmesi gereken yerler listesine girmesinde büyük önem taşıyor.
Erikçe Ormanı: Burası da bir diğer ünlü park ve piknik alanı. Bu ormanda bulunan Suni Kayak Merkezi ve Macera Parkuru da ziyaretçilerine keyifli anlar yaşatan aktivitelerden.
Bunun dışında; Türkiye’nin en uzun parklarından biri olan 100. yıl Atatürk Parkı, Maanoğlu Parkı, Festival Parkı, Anneler Parkı gibi pek çok park dinlenebileceğiniz en güzel yerlerden.
16- Gaziantep Hayvanat Bahçesi
Türkiye’nin 1., Avrupa’nın 2. ve Dünya’nın en büyük 4. hayvanat bahçesi olan bu hayvanat bahçesi bu ünlünü alanının genişliğinden dolayı kazanmış. İçindeki hayvan çeşiti ve sayısı bakımından da Dünya’nın en büyüklerinden biri. Özellikle Safari Parkı, Kuş, Maymun kafesleri, Akvaryum, Sürüngenler Evi gibi ilgi çekici mekanlara da sahip. Fok balıklarının gösterilerini yaptığı havuz da son yıllarda büyük ilgi görmekte. 2017 itibariyle açılan Türkiye’nin ilk Doğal Tarih Müzesi de diğer ilgi çekici yerlerden. Giriş ücreti sudan ucuz. Tam 7, öğrenci 3,5 TL. Şehir merkezinden otobüslerle buraya ulaşabilirsiniz.
17- Gaziantep Planetarium ve Bilim Merkezi (GezegenEvi)
Gaziantep kültürel ve eğitsel mekanlar açısından çocuk dostu bir şehir. Bu mekanlardan biri de Türkiye’de ender olarak bulunan planetarium ve bilim merkezi. Yaşadığımız dünyanın ve evrendeki yerinin anlaşılmasında katkıda bulunan, eğlendirirken bilgilendiren bir öğretim ortamı. Gezegenevi, çeşitli gök cisimlerini ve onların uzay boşluğundaki hareketlerini bir seyirci topluluğuna izletebilmek için özel olarak tasarlanmış bir salon da burada bulunuyor.
Gezegenevi – Gaziantep’te Görülmesi Gereken 20 Mekan
Salonda yarım küre biçimli bir kubbe ekran şeklinde perde bulunuyor Kurgulanmış bir senaryo çerçevesinde yansı aracının ürettiği astronomik görüntüler, karanlık salonun kubbesinin iç yüzeyine yansıtılarak izleyicilere uzay boşluğunda gezintiye çıkarıyor. 100.Yıl Parkında bulunuyor ve tramway ile ulaşabilirsiniz.
18- Gaziantep Botanik Bahçesi
Yine 100.Yıl Parkında bulunan bu bahçede 750 çeşit olamak üzere 30.000 bitki bulunuyor. Peyzaj mimarinin harika örneklerinin sergilendiği bu park özellikle fotoğraf meraklıları için popüler bir yer. Sembolik olarak alınan giriş ücreti öğrenci için 0,50 TL, yetişkinler için 1 TL
19 – Gaziantep Mevlevihanesi
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük mevlevihanesi olan bu mekan modern müzecilik örneğinin en güzel örneklerinden. Tahmis kahvesinin yanında bulunan Tekke caminin bahçesinde bulunan bu mevlevihanede el yazması Kur’an, Semazen ve Neyzen tasvirleri, asırlık saatler gibi eserler sergileniyor. İçeriye giriş ücretsiz.
20- Gaziantep Türbeleri
İnanç turizmi meraklılarını da düşünmesek olmazdı. Gaziantep’te birçok evliya ve din adamının türbeleri bulunuyor. Sa’d Bin Ebu Vakkas Türbesi, Yuşa Peygamber Türbesi, Pirsefa Hazretleri Ve Türbesi, Dülükbaba Türbesi, Hacıbaba Türbesi, Nesimi Hz. Türbesi, Şeyh Fethullah Türbesi, Şuaipzade Ali Akif Efendi Türbesi, Karaçomak Türbesi,Türbesi, İbrahim Baba Türbesi, Ezogelin Türbesi şehirde bulunan türbeler.
Gaziantep'te Gezilecek Mekanlar içeriği, 09 Mart 2021 tarihinde Biantep.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.