GAZİANTEP YEME İÇME REHBERİ
Lezzetlerinin ünü sadece Türkiye değil, tüm dünyaya yayılan Gaziantep ülkemizde gastronomi turizminin nabzını tutan başlıca şehirlerden. Her öğünde ve mevsimde tadı damaklarda kalacak lezzetler sunan Antep köklü geçmişini pekala mutfağına da yansıtabilmiş. Nasıl ki Gaziantep’te gezilecek yerler listesinin uzun uzadıya düşünülmesi gerekiyorsa Gaziantep yeme içme rehberinin de mutlaka seyahatten önce planlanması gerekiyor. İşte tam da bu kısımda imdadınıza yetişiyor ve Antep mutfağının eşsiz lezzetleri, en ünlü yeme içme mekanlarıyla sizleri buluşturuyoruz.
Lezzetlerinin ünü sadece Türkiye değil, tüm dünyaya yayılan Gaziantep ülkemizde gastronomi turizminin nabzını tutan başlıca şehirlerden. Her öğünde ve mevsimde tadı damaklarda kalacak lezzetler sunan Antep köklü geçmişini pekala mutfağına da yansıtabilmiş. Nasıl ki Gaziantep’te gezilecek yerler listesinin uzun uzadıya düşünülmesi gerekiyorsa Gaziantep yeme içme rehberinin de mutlaka seyahatten önce planlanması gerekiyor. İşte tam da bu kısımda imdadınıza yetişiyor ve Antep mutfağının eşsiz lezzetleri, en ünlü yeme içme mekanlarıyla sizleri buluşturuyoruz.
Beyran Çorbası
Siz adının çorba olduğuna bakmayın, ana yemek öncesi başlangıç olarak tüketeyim demeyin. Başlı başına bir ana yemek olur çünkü kendileri. Kuzu eti ve sarımsağı hiç bu kadar uyum içinde bir arada görmemişsinizdir. Haşlanan kuzu eti didiklendikten sonra et suyuyla pişirilen pirinçler ilave edilir ve tereyağı, tuz, pul biber, karabiber ve salça da eklenerek çorba halini alır. Sabah, öğle, akşam fark etmeksizin üç öğün tüketilen bu eşsiz lezzetin en iyisi nerede diye soracak olursanız; adres Kozluca Mahallesi’nin Arasa Meydanı’nda konumlanan Metanet Lokantası olmalı.
Lebeniye Çorbası
Buğday, kıyma, süzme yoğurt ve nohudun ana malzemelerini oluşturduğu lebeniye çorbası da tıpkı beyran çorbası gibi Gaziantep ile özdeşleşmiş bir lezzet. Görüntü itibariyle yayla çorbasını andıran ancak tat olarak tamamen farklı olan lebeniye çorbası genellikle Antep restoranlarında başlangıç yemeği olarak sunuluyor.
Cartlak kebabı
Kuşkusuz Gaziantep turunuzun unutulmaz lezzetlerinden olacak cartlak kebabı, etin ağırlıkta olduğu Gaziantep mutfağının da başrol oyuncularından biri konumunda. Küçük parçalar haline getirilen ciğerler şişe geçirilir ve mangal ateşinde bir güzel pişirilir. Özellikle ciğer severlerin bayılacağı bir lezzet olan cartlak kebabı bulgur pilavı, közlenmiş biber, soğan ve domates ile birlikte sunuluyor. Sakın ola ki cartlak kebabından bir buçuk porsiyondan azını sipariş etmeyin, pişman olursunuz.
Simit Kebabı
Gaziantep’e; yani kebaplar diyarına hoş geldiniz! Antep fıstığının sadece tatlılarda kullanıldığını sanmıyordunuz herhalde değil mi? Bulgur ve kıyma bir güzel yoğurulur ve soğan ile Antep fıstığı eklenir. Şişe geçirilip közde pişirilen bu eşsiz lezzetin yanına ise közlenmiş domates ve soğan eşlik ediyor. Elbette Antep’in meşhur acılı meze ve soslarından da isteyebilirsiniz; güzel gider…
Soğan Kebabı
Satır kıymasından yapılan köfteler tepsiye dizilir, aralarına da soğan eklenir, fırına verilip çıktıktan sonra sıcak sıcak servis edilir. Böyle anlatınca canınız çekti değil mi?
Yuvalama
Yuvalama çorbası meşhurdur Antep’in; bilhassa bayram günlerinde her kimse giderseniz, evinde yuvalama vardır muhakkak. Pirincin dövülmesiyle elde edilen minik köfteler, et ve yoğurdun sürpriz buluşmasına şahit olmaya ne dersiniz?
İçli Köfte
Hatay’ın, Malatya’nın ve dahasının içli köftesi meşhur ama Antep’te yapılan tıpkı Hatay’daki gibi kızartılmış bir şekilde servis ediliyor ve kimisinin iç harcı cevizle, kimisinin de fıstıkla yapılıyor.
Alinazik
Esas adı “Ala Nazik” olan ve aslında Türkiye’nin birçok et restoranının menüsünde bulunan alinaziğin belki de en lezzetlisini Gaziantep’te tadacaksınız; kim bilir?! Zaten bir yemeğin içinde közlenmiş patlıcan varsa şöyle bir durmak gerekiyor. Apayrı bir lezzet katan közlenmiş patlıcanlar ince ince kıyılmış et ve sarımsaklı yoğurtla bir araya gelince de ortaya lezzet şöleni çıkıyor. Gaziantep der demez akla ilk gelen yeme içme mekanlarından biri olan İmam Çağdaş adlı restoranda hem alinazik hem de simit kebabının en lezzetlisini tadabilirsiniz.
Firik Pilavı
Hatay mutfağında da karşımıza çıkan firik pilavı, Antep’te bir başka lezzetli sanki ne dersiniz? Buğdaylar olgunlaşmadan toplanır ve firik elde edilir. Damakta farklı bir tat bırakan firik adındaki bulgur çeşidinin pilavı da dillere desten oluyor haliyle. Gaziantep’in envaiçeşit baharatıyla buluşan firik en çok da eşsiz aroması ile ön plana çıkıyor. Antep’in meşhur acılı biber salçası ile birlikte pişirilen firik pilavı ilk tadışta biraz acı gelebilir ama gerçi bu şehirde tatlılar hariç tadacağınız her şey acı!
Küşleme
Koyun etinin omurgasından elde edilen ve her koyunda ortalama 15 cm uzunluğunda olan küşleme zahmetli elde ediliyor ve de pişiriliyor. Marinasyon işleminden geçmeyen küşleme etini tuzladıktan sonra mangalda pişirmek yeterli oluyor. Böylesine zahmetli bir lezzeti tatmak için de acele etmeyin, iyice araştırın ve en en iyisini tatmak için Mithatpaşa Mahallesi’nde konumlanan Kebapçı Halil Usta’nın yolunu tutun.
Antep Baklavası
E o kadar acıdan, etten bahsettikten sonra biraz damakları tatlandırmanın zamanı gelmedi mi sahiden? Antep fıstıklı baklavayı aklınıza gelebilecek her yerin pastanesinde bulabilirsiniz ama Gaziantep’tekiler bir başka hakikaten… “Şerbetli tatlılar bir yana; tatlıyla hiç aram yok.” diyenlerin bile yedikçe yiyesi gelecek Antep baklavası daha önce tattıklarınızın pabucunu dama attıracak bizden söylemesi! Ne kadar yerseniz yiyin, içinizi baymayacak olan Antep baklavasından seyahat dönüşü hediyelik olarak da almayı düşünebilirsiniz.
Katmer
Kaymak, şeker ve başrol oyuncusu Antep fıstığının fırınlanması ile ortaya müptelası olunacak bir lezzet çıkıyor. Gaziantep turunuzu katmer katmer lezzetlendirecek olan Antep katmeri sunum esnasında da ekstra kaymak ve Antep fıstığı ile buluşuyor. Antep yerlileri katmeri sabah dahi tüketiyor ama siz siz olun, hele ki mideniz hassas ise ne beyran çorbası ne de katmeri sabahın köründe yemeyin; acillik olmanızı istemeyiz ama birkaç kilo almanızda bizce sorun yok! Antep’tesiniz, doya doya yiyin!
Menengiç Kahvesi
Bu kadar lezzetin üzerine bir kahve ne iyi gider şimdi?! Gaziantep’in otantik çarşılarına gidin, kafelerinde soluklanın, en köpüklüsünden Tahmis Menengiç kahvesi söyleyin, ziyafetinizi en güzel şekilde taçlandırın.
GAZİANTEP YEME İÇME REHBERİ içeriği, 09 Aralık 2018 tarihinde Biantep.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.