Gaziantep’te Yöresel Giyim ve Kuşam Nasıldır?

Gaziantep’in kendine özgü olan yöresel kıyafetleri, çeşitli boyalarla, kendine has ve renklerle tasarlanmaktadır.


Gaziantep’in kendine özgü olan yöresel kıyafetleri, çeşitli boyalarla, kendine has ve renklerle tasarlanmaktadır.

Gaziantep’te Yöresel Giyim ve Kuşam Nasıldır?

Gaziantep’in kendine özgü yöresel kıyafetleri vardır. Giyim kuşam, çeşitli boyalarla, kendine has ve renklerle üretilen dokuma ile tasarlanmaktadır. Dokumanın hammaddesi ise pamuk ipliği ve suni ipektir. Bu hammaddeye filoş adı verilmektedir. Bunun yanında kutnu bezi dokumacılığı da vardır ve bu dokuma türü sadece bu yöreye özgüdür. Kutnu kumaşı ile yöresel kıyafetin yanı sıra terlik, çanta, turistik kıyafet, halk oyunları ekiplerinin kıyafetleri tasarlanmaktadır. Bölgede kadın giysileri de farklıdır. Bunlar arasında bulunan mezer, peştamal türü bir giysidir. Ayrıca “kafiye” adı verilen bir giysi türü de vardır. Kentte hisir adı verilen iyi cins gümüşten imal edilen taçlar ve hotoslar da kullanılmaktadır. Bunların altından yapılanlarına da teste adı verilmektedir.

Salmalı Gömlek İçe Giyilir

Gaziantep’te baya gümüşle işlenmiş fes giyilmektedir. Bu feslerin üstü ve çevresi süslüdür. Ön kısmından ise “gazi” adı verilen altınlar sarkmaktadır. Önünde ise gümüş küpelik bulunmaktadır. Kenarlarında gümüş paralar bulunan taç, fesin üzerine yerleştirilmiştir. Etrafına da ipek poşu bağlanmaktadır. Üzerinde ise tor kuşunun tüyleri takılıdır ve bu tüyler boyanmıştır. Yöresel kıyafetler izinde salmalı gömlek de vardır. Bu gömleğin üzeri simle işlenmiştir. Yakasız olarak tasarlanan bu gömlek içe giyilmektedir. Kolları uzundur. Bu nedenle el bilek kısmından ve omuz üzerinden boyun kısmına bağlanmaktadır. Köylerde ve merkezde iç çamaşırı olarak da musabak ya da ciğer deldi giyilmektedir. Gömleğin üzerine de kadifeden ya da fermaneden yapılmış olan bir hırka giyilir.

Şeytan Gömleği ya da Ağ Saya

Gaziantep Elbeyli ilçesinde sırta üç etek zibin giyilmektedir. Üç eteğin anlamı, içi astarlı, uzun kollu ve etek kısma üç parça olan uzun elbisedir. Bu elbiseler genel olarak saten ya da kadifeden tasarlanmıştır. Beyaz ketenden yapılan üzeri işli üç etekler de vardır. Bunlara “ağ saya” adı verilmektedir. Şeytan gömleği olarak da adlandırılan bu giysinin boyu yere kadar uzanmaktadır.

Gaziantep’te Yöresel Giyim ve Kuşam Nasıldır? içeriği, 30 Nisan 2019 tarihinde Biantep.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha