Gaziantep’te İftar

Gaziantep’te iftara oldukça yoğun bir ilgi gösterilmektedir. Gaziantep’in meşhur yöresel yemekler hazırlanır ve iftar sofralarında olmazsa olmaz lezzetler ile keyifli bir iftar yapılır.

Gaziantep’te iftar sofralarının olmazsa olmazlardan biri mercimek çorbasıdır. Mercimek Çorbası Gaziantep’te iftarda ilk tercih edilen yemektir. Her yemeğin yanına yapılan mercimek çorbası, orucu açar açmaz içilir. Tüm uzmanların önerisi de orucun bir kase çorba ile açılması. Muhtemelen mideyi fazla yormadığı ve sıvı nitelikte bir yiyecek olması sebebiyle öneriliyor. Sadece Ramazanlarda değil, her zaman sofraların vazgeçilmez ögesi.

Gaziantep’te bir diğer iftar sofralarının vazgeçilmezi de Meyan Kökü Şerbetidir. Gaziantep’te Ramazan sofralarının vazgeçilmez içeceği olan meyan kökü şerbeti hem susuzluğa hem de mideye iyi geliyor. Gaziantep’te yoğun şekilde tüketilen meyan kökü şerbetinin susuzluğu gidermenin yanında hazmı kolaylaştırıp, böbreklere de iyi geldiği biliniyor.meyan kökü Fırat Nehri kenarında toplandıktan sonra Gaziantep’e getiriliyor. Burada yıkanıp temizlendikten sonra büyük leğenlerde demlenmeye bırakılıyor. Demlenen meyan kökü ahşap veya metal haznelerde damıtılarak şerbet elde ediliyor. Daha sonrasında ise su ile karıştırılan meyan kökü şerbetine az miktarda gül suyu ekleniyor, bol miktarda buzla birlikte sürahilere konulan meyan kökü şerbeti içilmeye hazır hale geliyor. İlk kez içenleri farklı tadıyla zorlayan şerbet, sağlık açısından faydalarının yanı sıra bölgedeki birçok insanın geçim kaynağı olmasıyla da dikkat çekiyor. Kentte her köşebaşında dükkanlarda ve seyyar tezgahlarda  kolaylıkla bulabilirsiniz.

Gaziantep’te bir diğer Ramazan sofralarının vazgeçilmezi de Halep Kahkesidir. Gaziantep’te özellikle Ramazan ayında yapılan Halep Kahkesi, sahur ve iftar sofralarının vazgeçilmez lezzetler arasındadır. Bu simit Gaziantep yöresinde farklı isimlerle anılıyor. Ramazan Simidi olarak geçiyor. Bazı kişiler kandil simidi olarak biliyorlar ama genellikle Halep Simidi olarak bilinmektedir. Bizim toplumumuz da genel de özel günlerde o güne has olan lezzetler vardır. Örneğin İstanbul’da Ramazan Pidesi yapılırken, Gaziantep’te ise bu lezzette simit çeşidi üretilmiştir. Ramazan aylarında yapılan bu Halep Kahkesi dediğimiz kahke, öncelikle hamur, mahlep, şeker, tuz ve yağla hamur yoğurma makinesinde bir müddet yoğruluyor. Yoğrulan hamur yarım saat kadar dinlendiriliyor ve daha sonra ustalar tarafından Halep Kahkesi şekli verilerek işleniyor. Bu işlemden sonra üzerine yumurta sürülüyor ve üzerine bolca susam basılıp tekrar yarım saat dinlendirilmeye alınıyor. Daha sonra ise 180 ile 200 derece arasındaki fırınımızda nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz ve servis ediyoruz. Bu sadece Ramazan aylarında gelenekselleşen bir kahke türü ve diğer simitlerden farklı olmasındaki neden ise içinde mahlep olmasıdır.

Ve son olarak bir diğer iftarda olmazsa olmaz lezzetlerden biri de Hurma’dır. Gaziantep’te sofralarda baş köşede yerini alıyor. Genellikle iftar sofralarıyla özdeşleşen hurma, sadece Ramazan’da değil, yılın her ayında tüketilen bir besindir. Vücuda oldukça faydası vardır. Sofralarınızdan eksik etmemenizi öneririz.

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Gaziantep Kurban Kesim Yerleri Gaziantep Üniversitesi Ne Zaman Kuruldu? Lahana Turşusu Nasıl Yapılır Püf Noktaları Neler? Antep İşi Nakış İşlemeciliği Gaziantep’te Dürüm Kültürü ALİ BEY KONAĞI