Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Bir gün yolunuz Gaziantep’e düşerse, Gaziantep’te gezilecek yerleri ve tarihi yerleri sizler için derledik.


Bir gün yolunuz Gaziantep’e düşerse, Gaziantep’te gezilecek yerleri ve tarihi yerleri sizler için derledik.

Köklü geleneği, binlerce yıllık tarihi yapıları, zengin mutfağı ve modern ile gelenekseli birleştiren kent hayatıyla Gaziantep, her göreni kendine hayran bırakan bir şehir.

Gaziantep, ülkemizin en gelişmiş kentlerinden biri. Farklı kültürleri birleştiren sosyal yapısı, köklü gelenekleri, dünyaca ünlü mutfağı, tarihi yapıları, konuksever halkı ile her yıl yerli yabancı binlerce kişiyi ağırlıyor. Eğer siz de Gaziantep’e bir seyahat düşünüyorsanız Gaziantep gezilecek yerler listemize bir göz atın…

Gaziantep Müzeleri

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Gaziantep gezinizin en keyifli durakları şüphesiz Gaziantep müzeleri olacak. Sadece ülkemizde dünyanın da sayılı müzelerinden Zeugma Mozaik Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor.

Gaziantep bunun yanı sıra

  • Gaziantep Kahramanlık Panorama Müzesi
  • Bayazhan Kent Müzesi
  • Yesemek Açık Hava Müzesi
  • Emine Göğüş Mutfak Müzesi
  • Gaziantep Mevlevihanesi Vakıf Müzesi
  • Gaziantep Arkeoloji Müzesi
  • Hasan Süzer Etnografya Müzesi
  • Medusa Cam Eserler Müzesi

Mutlaka görmenizi önerdiğimiz müzeler arasında.

Gaziantep Antik Kentler ve Örenyerleri

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Binlerce yıllık bir tarihe ve zengin bir kültüre sahip olan Gaziantep’te gezginlerin uğramadan geçmediği rotalardan Zeugma Antik Kenti sizi kendine hayran bırakacak. Ayrıca

  • Dülük Antik Kenti
  • Karkamış Harabeleri
  • Cıncıklı Örenyeri
  • Dolmen Mezarları
  • Zincirli Örenyeri

Gezebileceğiniz yerlerden.

Gaziantep Kaleleri

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Gaziantep’in simgelerinden Gaziantep Kalesi, ve yine tarihi öneme sahip olan Araban Kalesi, Rumkale ve Tılbaşar Kalesi’ni rotanıza ekleyebilirsiniz.

Gaziantep Anıt Mezarları

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Araban ilçesi Hisar Köyü’ndeki Hisar Anıt Mezarı, Araban ilçesi Elif Köyü’ndeki Elif Anıt Mezarı, Araban ilçesi Hasanoğlu Köyü’ndeki Hasanoğlu Anıt Mezarı Gaziantep’te görebileceğiniz yerlerden. Gaziantep Anıt Mezarları’na gününüzün yarısını ayırabilirsiniz.

Gaziantep Bedestenler ve Çarşıları

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Gaziantep ruhunu en yakından tanıyabileceğiniz yerle Gaziantep çarşıları. Dünyaca ünlü Bakırcılar Çarşısı’nı,Gaziantep Altın Çarşısı’nı, tarihi Zincirli Bedesten ve Kemikli Bedesten’i gezmeden Gaziantep’ten ayrılmayın.

Gaziantep Hamamları

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

  • Şeyh Fethullah Hamamı
  • Hüseyin Paşa Hamamı
  • Keyvanbey Hamamı
  • İki Kapılı Hamam
  • Naib Hamamı
  • Nakıpoğlu Hamamı
  • Tabak Hamamı
  • Eski Hamam 
  • Gaziantep Pazar Hamamı

Gaziantep’te günümüze ulaşabilmiş tarihi hamamlar. Dilerseniz gezi rotanıza bu yapıları da ekleyebilirsiniz.

Gaziantep Camileri

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Gaziantep’te özellikle Osmanlı döneminden kalan pek çok tarihi cami var. Farklı mimari özelliklere sahip olan bu camilerden;

  • Ömeriye Cami
  • Kurtuluş Cami
  • Ali Nacar Cami
  • Şeyh Fethullah Cami
  • Hacı Nasır Cami
  • Eyüpoğlu Cami
  • Bostancı Cami
  • Kabasakal Paşa Cami
  • Gaziantep Ahmet Çelebi Cami
  • Tahtani Cami
  • Tekke Cami
  • Nuri Mehmet Paşa Cami
  • Hüseyin Paşa Cami

Gezebilecekleriniz arasında.

Gaziantep Kiliseleri

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Camilerin yanı sıra Gaziantep’te gezebileceğiniz tarihi ibadethaneler arasında kiliseler de yer alıyor. Kendirli Kilise ve Nizip Fevkani Kilisesi bu tarihi kiliseler arasında görmenizi önerdiğimiz yerleden.

Tarihi Gaziantep Evleri:

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Gaziantep’in bir diğer simgesi de Tarihi Gaziantep Evleri. Yüzlerce yıllık geçmişe sahip olan Gaziantep Evleri’yle şehirdeki geziniz sırasında sıkça karşılaşacaksınız.

Gaziantep Yaylaları ve Mesire Yerleri

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Gaziantep tarihi yapıları ve otantik atmosferi ile olduğu kadar doğası ile de görülmeye değer bir yer. Eğer bahar ya da yaz aylarında Gaziantep’te bulunacaksınız. Hızır Yaylası ve Sofdağı Yaylası’na çıkmanızı, Dülükbaba Ormanı, Burç Ormanları, Kavaklık ve Karpuzatan Mesire Yeri’nde piknik yapmanızı öneriyoruz.

Gaziantep Gezilebilecek Yerler – Tarihi Yerler

 

Karpuzatan Mesire Yeri

Gaziantep-Oğuzeli ilçesinde bulunan ve sahip olduğu yeşil doğasında insanı dinlendiren bir atmosfere sahip olan Karpuzatan Mesire Yeri, özellikle hafta sonları büyük bir kalabalığı misafir eder.

Karpuzatan Mesire Yeri rahat ulaşım koşullarına sahip olduğu için sadece yöre halkı tarafından değil, turistler tarafından da ilgi görmekte. Şehrin en güzel dinlenme alanlarından biri olan bölgede alabalık tesisleri, restoran ve yüzme havuzu mevcut. İster piknik yapın, ister spor; bu doğal güzel güzelliği bir gününüze mutlaka yansıtın.

Burç Ormanları

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Gaziantep’in Şahinbey ilçesinin hemen yanı başında bulunan Burç Ormanları, 350 hektarlık alanıyla misafirlerine hem mesire yerlerini sunuyor hem de piknik ve spor yapma imkanı sunuyor.

Şehir merkezinin 2 kilometre kadar batısında bulunan ormanlara Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nin içerisinden ulaşılıyor. Şehir merkezinden kalkan otobüslerle Burç Ormanları’na kolaylıkla gidilebilmekte…Gaziantep’in doğasını keşfe çıkmak istiyorsanız eğer, Burç Ormanları’nı sakın atlamayın. Bu gezi sizlere keyif ve huzur verecek.

Dülükbaba Ormanı

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Karaçam ve sedir ağaçlarıyla çevrelenmiş sakin doğasıyla,Gazianteplilerin özellikle hafta sonunu değerlendirdiği bölgeler arasındadır. Doğa yürüyüşlerine, kampa ve pikniğe oldukça uygun bir alana sahip olan Dülükbaba Ormanı, son zamanlarda Şehitkamil Belediyesi’nin yapmış olduğu çalışmalarla mesire yerleri düzenlenmiş ve içerisine botanik bir gölet yapılmıştır.

Orman Gaziantep’in 4 kilometrelik uzaklığında kalırken, Dülükbaba Mesire Yeri ise şehir merkezine 8 kilometrelik bir uzaklıkta bulunuyor. Aynı zamanda ormanın içerisinde orman içi dinlenme yeri de mevcut.

Belediyenin yapmış olduğu çalışmalarla şehre gelen turistlerin de dikkatini çeken Dülükbaba Ormanı, sizin de yapmış olduğunuz gezi listesinde mutlaka yerini almalı.

Sofdağı Yaylası

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Gaziantep’in en yeşil, en büyüleyici ve en keyifli alanlarından birine sahiptir Sofdağı Yaylası. Şehir merkezine 32 kilometrelik bir mesafede yer alan yayla, özellikle hafta sonları çevre bölgelerdeki halkın yoğun ilgisini görüyor. Doğası, sakin havası, dinlendirici yeşillikleriyle huzurun anavatanda olduğunuzu hissedeceğiniz Sofdağı Yaylası’nda yürüyüşler yapabilir, kamp kurabilir ve piknik yaparak keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Yaylanın içerisindeki kuşlar, pınarlar kaldığınız süre boyunca sizlere eşlik edecek. Oksijeni bol olan bu bölgenin fauna ve florası da oldukça zengindir. Tam 124 çeşit hayvan ve 267 tür canlı bitkiye sahip. Gaziantep’in 32 kilometre uzaklığında bulunması kolay bir ulaşım sağlayacak. Sof Alıcı Köyü ile arasındaki mesafe ise yaklaşık 3 kilometre. Şehrin doğasının büyük bir kısmına hakim olan Sofdağı Yaylası’nı rotanıza kesinlikle dahil etmelisiniz.

Nizip Fevkani Kilisesi

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Yapım tarihi bilinmeyen ve buna rağmen yüzyıllardan beri sağlamlığıyla dikkat çeken Nizip Fevkani Kilisesi, Gaziantep’in mimari eserleri arasındadır.Nizip Fevkani Kilisesi, Şıhlar Mahallesi’nde bulunmaktadır. XI. ve XII. yüzyıllarda inşa edildiği tahmin edilip, bir Bizans eseri olduğu ileri sürülmektedir. Fevkani Kilisesi’nin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Kilisenin içerisindeki Aziz tasvirleri günümüze gelememiş durumda. Bir dönem han olarak kullanılan yapı, yakın bir zamanda depo olarak kullanılıyordu. Günümüzde ise restore çalışmalarıyla turizme kazandırılması bekleniyor.

Nuri Mehmet Paşa Cami

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Gaziantep’in Çukur Mahallesi’ne bağlı Suburcu Caddesi üzerinde bulunan Nuri Mehmet Paşa Camii, günümüzde işlevselliğini korumaktadır. Caminin hangi yıl yapıldığı kesin değilse de, Şer-i Mahkeme sicillerine göre 1786 yılından birkaç yıl önce yapıldığı tahmin edilmektedir. Sicillerindeki bilgiye göre ise banisi Nuri Mehmet Paşa’dır. Nuri Mehmet Paşa Camii, günümüzde özgün mimarisinden uzaklaşmıştır. Bunun sebebi dönem dönem onarımdan geçmesidir.

Fransız işgali sırasında askeri depo olarak kullanılan bu tarihi yapı, Cumhuriyetin ilanının ardından müze olarak kullanılmıştır. Sonrasında ise cami olarak işlevselliğine devam etmiştir.Şehrin önemli ibadet mekanlarından biri olan caminin yapımında kesme taşın yanı sıra siyah ve beyaz taşlar kullanılmıştır. Cami, turistik ziyaretlere de ev sahipliği yapmakta.

Tekke Cami

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Gaziantep’in en küçük camilerinden biri olan Tekke Camii, muazzam mimarisiyle ve yüzyıllara meydan okuyan sağlamlığıyla ziyaret edilesi noktalardan biridir. Caminin farklı bir özelliği de bulunuyor. Tekke Camii, minarenin altından geçebileceğiniz bir ibadet mekanıdır.

Bu özelliği taşıyan dünyadaki iki camiden biridir. Gaziantep Mevlevihanesi Vakıf Müzesi’yle yan yana olan Tekke Camii 1638 yılında inşa edilmiş olup, banisi Mustafa Ağa’dır. Şirin ve küçük bir yapısı olan bu ibadet mekanı, pek görülmeyen minare özelliğiyle görmenizi tavsiye ettiğimiz noktalardan biridir.

Tahtani Cami

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Şekeroğlu Mahallesi, Uzun Çarşı Caddesi üzerinde bulunan Tahtani Camii, Gaziantep’in ibadet mekanları arasındadır. Hangi yıl yapıldığı bilinmeyen caminin banisi hakkında da bilgi yoktur. Fakat 1557 yılına ait bir belgede adı geçmesinden dolayı bu tarihten önce yapıldığı düşünülmektedir.

Caminin ağaçtan yapılması halk arasında Tahtalı Camii olarak anılmasını sağlamış, günümüze ise Tahtani ismiyle gelmiştir. Tahtani Camii dikdörtgen planlı bir mimariye sahip. Son cemaat yeri kemerlerle bağlanmış dört ayaklı olup, mihrap önü kubbeyle örtülüdür.

Diğer tüm bölümler ise çapraz tonozlarla örtülmüştür. Kuzeybatı köşesindeki minaresi oldukça dikkat çekici bir mimariye sahip. Çokgen bir yapısı olan minarenin rozet, yıldız ve geometrik bezemeleri güzel bir kalem işçiliği bulunmakta.Gaziantep Kalesi’nin yakınında bulunan Tahtani Camii’ni gezi listenize ekleyebilirsiniz.

Gaziantep Ahmet Çelebi Cami

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Peygamber soyundan gelen Hacı Osman oğlu Şeyh Ramazan Efendi tarafından yaptırılan Ahmet Çelebi Camii, Gaziantep’in Ulucanlar Mahallesi’nde yer almaktadır.Gaziantep Ahmet Çelebi Camii esasında büyük bir külliyenin parçasıdır. Külliyenin diğer bir parçası olan medresenin ismini almıştır.

Ahmet Çelebi Camii’nin kitabesinde 1672 tarihinde yapıldığı bilgisini bulunuyor.Ahşap işçiliği konusunda diğer ibadet mekanlarını geride bırakan caminin kadınlar için ayrı bir bölümü mevcut. Günümüzde de ibadetlere açık olup, işlevselliğini korumakta.

Kabasakal Paşa Cami

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Yapım tarihi kesin olmayan Kabasakal Paşa Camii, tıpkı Ali Nacar Camii, Eyüpoğlu Camii, Şeyh Fethullah Camii gibi Gaziantep’in tarihi ibadet mekanlarından biridir. Kabasakal Paşa Camii, Şehreküstü semtine bağlı olan Kocaoğlan Mahallesi’nde bulunuyor.

Cami, ilk yapıldığı dönemde bir mescit olarak inşa ediliyor. 1702 yılında ise Hamza Ağa tarafından minber ekleniyor. Caminin 16. yüzyıl eserleri arasında olduğu tahmin ediliyor.Kareye yakın dikdörtgen planlı olan cami, günümüzde orijinalliğini kaybetmiştir. Bunun sebebi birçok onarım geçirmesidir. Camii sade bir mimari ve iç dekorasyona sahiptir.

Eyüpoğlu Cami

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Gaziantep’in tarihi değerleri arasında önemli bir yere sahip olan Eyüpoğlu Camii, Şahinbey ilçesindeki aynı ismi taşıdığı Eyüpoğlu Mahallesi’de yer alıyor. Kolay bir ulaşım yoluna sahip olan caminin kim tarafından ve ne zaman yapıldığı hakkında kesin bilgiler bulunmamakta. Fakat 1586 yılına ait tarihi Şer-i Mahkeme sicillerinde bu tarihten önce yapıldığı tahmin edilmekte.

Eyüpoğlu Camii’nin son cemaat yeri altı gözlüdür. Özellikle mihrabı geometrik şekilleri ve süslemeleriyle dikkat çeker. Caminin minaresi tek şerefelidir. Tek şerefesinin altı mukarnaslıdır. Şehrin büyük yapılarından biri olan Eyüpoğlu Camii ibadete açık olup, turist ziyaretlerine de ev sahipliği yapmakta.

Hacı Nasır Cami

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Hacı Nasır Camii, Gaziantep’in Tarihi Almacı Pazarı’nın bulunduğu yerdedir. 1570’li yıllarda mescit olarak yapılan cami, döneminin mimari özelliklerini yansıtmakta. İsmini, banisi olan Hacı Nasır adlı bir kişiden alır. 16. yüzyıl eserlerinden biri olan bu ibadet mekanı, en önemli onarımını 1812 yılında geçirmiştir.

Mescit olarak inşa edilmiş fakat Kalamakzade Hacı Mahmutoğlu Hasan Ağa tarafından camiye çevrilmiştir. Cami, enine dikdörtgen planlıdır. Kıbleye paralel iki bölümden oluşur. Müezzin mahfili şehrin en güzel ve en zengin kalem işlemelerine sahiptir. Özellikle şerefe altı mukarnasları, burmalı gövdesi ile minaresi görülmeye değer bir sanat eseridir. Hacı Nasır Camii’nin mistik havasını solumak ve mimari özelliklerini incelemek için gezi listenizde yer verebilirsiniz. Cami, Şahinbey ilçesindeki Eski Saray Caddesi ile Gaziler Caddesi arasında yer alıyor.

Şeyh Fethullah Cami

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Aşağı Şeyh Camii olarak adlandırılan ve gerçek ismi Şeyh Fethullah Camii olan ibadet mekanı, Gaziantep’in Kepenek Mahallesi’nde yer almaktadır. Caminin banisi Hz. Ebubekir soyundan gelen Şeyh Fethullah’tır. Cami 1563-1564 yılında inşa edilmiştir. En önemli özelliği örtü sistemidir. Örtü sistemi, ortadan sekizgen taş ayağa oturan ve yelpaze şeklinde açılan tonozlarla askı kemerlere bağlanmaktadır. Dış mimarisi kadar iç mekanı da mistik bir çekim gücüne sahiptir. Şehy Fethullah Camii’nin en son onarım geçirdiği yıl 2008…

Caminin hemen yanında bulunan Şeyh Fethullah Hamamı da günümüze gelmiş tarihi mekanlar arasında.

Ali Nacar Cami

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Gaziantep Yaprak Mahallesi’nde bulunan Ali Nacar Camii, gerek mimarisiyle gerek tarihiyle ve tarihine rağmen sağlamlığıyla şehrin en görkemli yapılarından biridir. Annacar Camii olarak da adlandırılan ibadet mekanı hakkında çok fazla bilgi yoktur. Sadece 14. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir.

Bazı görüşlere göre cami 1376 yılından önce yapılmış ve 1816 yılında ise tekrar inşa edilmiştir. Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı kitabında Alüyyün Nacar olarak bahsedilmesi, caminin bir marangoz tarafından yaptırıldığı düşüncesini ortaya koymaktadır.

Şehrin en büyük camileri arasındaki Ali Nacar Camii’nin mimarisi dikdörtgen planlıdır. İnşaatı sırasında kesme taş ve moloz taş kullanılmıştır. Caminin dış cephesinin bazı kısımlarında siyah ve beyaz taşlar kullanılmış olup, günümüzde ibadete açıktır.

Gaziantep Pazar Hamamı

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı kitabında adı geçen Gaziantep Pazar Hamamı, hakkında çok fazla bir bilgi bulunmamaktadır. Pazar Hamamı’nın ne zaman yapıldığı kesinlik kazanamamış olsa da 17. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Hamamın diğer hamam yapıları gibi soğukluk, sıcaklık ve soyunmalık bölümleri bulunmakta.

Mimarisi incelendiğinde hamamın inşası sırasında düzgün kesme taş kullanıldığı görülmekte. Fakat değişik zamanlarda onarımlardan geçtiği için mimarisi orijinalliğini kaybetmiştir. Hamam, Kalealtı semtinde bulunmakta.

Tabak Hamamı

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Gaziantep’in yerli halkı kadar yabancı turistlerin de yoğun ilgi gösterdiği Tabak Hamamı, kolay bir ulaşım yoluna sahiptir.Bostancı Mahallesi’nde yer alan hamam hakkında çok fazla bilgi yok. Fakat Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı kitabına göre 17. yüzyıldan önce inşa edildiği tahmin edilmektedir.

Tabak Hamamı’nın Tabak Hacı Halil tarafından yaptırılmış olduğu da tahmin edilenler arasında.Hamamın diğer hamam yapıları gibi soyunmalık, sıcaklık, ılıklık, soğukluk bölümleri bulunmakta… Özellikle soğukluk, sıcaklık ve halvet kısımları kubbelerle örtülmüş durumda. Gaziantep’in tarihi sürecine tanıklık etmiş olan Tabak Hamamı, çok sade bir mimariye sahip.

Keyvanbey Hamamı

Her köşesi farklı bir tarihin izlerini taşıyan Gaziantep, uzun bir keşif yolculuğu için tercih edilen şehirlerimizden biridir. Kimi noktası camileri, kiliseleri gözler önüne sererken, kimi noktaları hamamlarıyla ve çarşılarıyla selamlar misafirlerini. Bunlardan biri de Keyvanbey Hamamı’dır. Keyvanbey Hamamı, Hüseyin Paşa Hamamı gibi Gaziler Caddesi üzerinde yer alıyor. Hakkında kesin bilgiler bulunmayan hamamın 15. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir.

Mimarı ise bilinmiyor. Keyvanbey Hamamı’nın soyunmalık, sıcaklık ve soğukluk bölümleri bulunmakta. Her bölümü ayrı ayrı kubbelerle örtülmüştür. Sadece sıcaklık bölümü yıldızı andıran bir plana sahiptir. Fakat günümüzde hamam olarak değil, bir kafe olarak işletilmekte.Yüzyıllara meydan okuyan bu görkemli yapıyı Gaziantep gezinize dahil edebilir ve tarihi bir mekanda bir şeyler yiyip içebilme imkanı yakalayabilirsiniz.

Hüseyin Paşa Hamamı

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Gaziantep’in tarihi hamamları arasında olan ve günümüzde de sağlamlığını koruyan Hüseyin Paşa Hamamı, orijinalliğini yitirmeden günümüze kadar gelebilmiş yapılardan biridir.

Hüseyin Paşa ile Antep Nakib-ül Eşraf kaymakamı olan Hacı Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Hamam halk arasında Çıkrıkçı Hamamı olarak adlandırılmakta.

Şehrin tarihsel sürecine eşlik eden hamam soğukluk, sıcaklık ve soyunmalık olmak üzere toplam 3 bölümden oluşmaktadır. En görkemli bölümü sıcaklık bölümüdür. Sıcaklık kısmının 6 halveti ve 6 eyvanı bulunmaktadır. Günümüzde de aktif olarak kullanılan Hüseyin Paşa Hamamı, Gaziler Caddesi üzerinde bulunmakta olup, ulaşım olarak kolay bir noktada yer alıyor.

Kemikli Bedesten

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Gaziantep’in ayakta kalmış sayılı bedestenlerinden biri olan Kemikli Bedesteni, 1865 yılında inşa edilmiştir.Bedestenin banisi ise Müftü Hacı Osman Efendi’dir. Kemikli Bedesten’in mimari özellikleri incelendiğinde yapımı sırasında kesme taş kullanıldığı görülmekle birlikte, dikdörtgen planlıdır. İki girişi olan bedestende toplam 72 dükkan bulunmakta. Hala şehre gelen turistlerin yoğun ilgisini görmektedir.

Kemikli Bedesten. Bedesten eski dönemlerde her gün dua ile dükkanlar açılırdı.Gaziantep’in sayılı bedestenlerinden biri olan Kemikli Bedesten’i gezi listenize dahil edip, hem tarihi bir mekanı gözlemleme şansını hem de küçük hediyelik eşyalar alma şansını aynı anda yakalayabilirsiniz. Gaziantep’te gezebileceğini bir diğer çarşı ise Zincirli Bedesten’dir.

Gaziantep Anıt Mezarları

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Gaziantep’in günümüze ulaşan tarihi değerleri arasındaki anıt mezarlar, günümüzde Araban ilçesine bağlı olan Elif, Hisar ve Hasanoğlu köylerinde bulunuyor. Bu anıt mezarlar askeri ve ticari anlamda önem taşımaktaydı.

Elif Anıt Mezarı:

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Elif Köyü’nde bulunan anıt mezar, kesme taştan inşa edilmiş olup, M.S. 2. veya 3. yüzyılla tarihlendirilmektedir. Köyün bulunduğu yer Sugga Antik Kenti’dir ve bu bölge Dülük Antik Kenti, Zeugma Antik Kentiyollarının kesişme noktasında yer alır.

Hisar Anıt Mezarı:

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Hisar Köyü’ndeki anıt mezar, günümüzde sağlamlığını korumaktadır. Tıpkı Elif Anıt Mezarı gibi yapımında kesme taş kullanılmıştır. Hakkında çok fazla bilgi bulunmayan anıt mezarın M.S. 2. veya 3. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir.

Hasanoğlu Anıt Mezarı:

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Kare planlı bir kaide üzerine kesme taştan inşa edilmiş olan Hasanoğlu Anıt Mezarı, diğer anıt mezarlara göre daha estetik bir mimariye sahiptir. Elif ve Hisar anıtların gibi M.S. 2. veya 3. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir.

Rumkale

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Bir dönem Gaziantep’in mi yoksa Şanlıurfa’nın olduğu konusunda fikir ayrılığı yaşanan Rumkale, günümüzde Antep’in tarihi kalıntısı olarak kabul edilmiştir. Yavuzeli ilçesine bağlı olan Kasaba Köyü’ne yakın bir konumda bulunan Rumkale, il merkezine 62 kilometrelik bir uzaklığa sahiptir. Yapıldığı ilk dönemlerden bu yana Kal-at el, Kale-i Zerrin gibi isimlerle anılmıştır.

Rumkale, Fırat Nehri ve Merzimen kıyılarında yükselen bir sarp kayalık üzerinde bulunmakta. Üç tarafı baraj sularıyla çevrili olan Rumkale’nin yedi burcu ve iki girişi var. Doğayla uyumlu bir mimariye sahip olan kaleye Halfeti’den kalkan teknelerle ulaşılabilmekte… Yani ister Gaziantep’te ister Urfa’da olun, bu doğayla bütünleşmiş tarihi yapıtı mutlaka ziyaret edin.

Tilbaşar Kalesi

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Tunç çağı dönemlerinde iskan edilen bir bölge olan Tilbaşar Höyüğü’nün üzerindeki kale kalıntısı, şehrin pek bilinmeyen bir tarihi alanıdır. Tilbaşar Kalesi her ne kadar harap olsa da üzerinde bulunduğu höyükle birlikte görülmesi ve keşfedilmesi gereken noktalardan biridir. Biraz tarihinden bahsedecek olursak; kalenin kimler tarafından yapıldığı hakkında kesin bilgiler bulunmuyor.

Fakat kalenin özellikle M.S. 11. Ve 12. yüzyıllarda önemli ticaret kavşaklarına hakim olması sebebiyle önem kazanmıştır. Hatta bulunduğu höyük o dönemlerde sur ile çevrilmiştir. Yapılan arkeolojik kazılar sonucunda bölgede Tunç çağı, Bizans, Haçlı ve Eyyubi dönemlerinin yerleşim alanları ortaya çıkmıştır. Kale, Oğuzeli ilçesindeki Gündoğan Köyü sınırları içerisinde bulunuyor. Esasında önemli bir tarihi nokta olan Tilbaşar Kalesi ve çevresi sadece araştırma yapanlar tarafından ziyaret ediliyor. Eğer Gaziantep’teki bulunduğunuz günlerde fırsatınız olursa kaleyi gezmenizi öneririz.

Araban Kalesi

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Gaziantep’in Araban ilçesinde bulunan tarihi Araban Kalesi, bölgenin en yüksek noktası olan bir höyük üzerinde yer almakta. Yapılan araştırmalarda kalenin tüm kalıntılarının Ortaçağ döneminde yapıldığı bilgisi ortaya çıkmıştır. Ortaçağ döneminde Raban ismiyle anılmıştır. Kalenin bulunduğu Araban bölgesi, en parlak dönemini 11 ve 13. yüzyıllar arasında yaşamıştır. Daha sonra önemini yitiren bölge, günümüzde küçük bir ilçedir ve gerek kalesiyle, gerekse diğer kalıntılarıyla turistik bir gezi alanıdır. Siz de Gaziantep gezinizde Araban Kalesi’ni ziyaret edip, yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz.

Zincirli Örenyeri

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Gaziantep’in İslahiye ilçesinde bulunan Zincirli Örenyeri, uzun yıllar arkeolojik kazıların yürütüldüğü tarihi yerleşim alanlarından biridir. Bu bölge Sam’al adından bir krallık kentidir. Bölgede yapılan kazılar 1888 ve 1902 yılları arasında belli dönemlerde gerçekleşmiştir. Çalışmalar sırasında kente ait saraylar başta olmak üzere birçok önemli kalıntı gün yüzüne çıkarılmıştır.

Bunun yanı sıra bu yerleşim alanının ilk kez M.Ö. 1300 yıllarında surlarla çevrildiği bilgisi ortaya çıkmıştır. Heykeller, stel ve ortostat kalıntıları da çıkarılan önemli eserler arasındadır. Önemli bir gezi alanı olan Zincirli Örenyeri, sizin de keşif noktalarınızdan biri olabilir. Bunun yanı sıra Medusa Cam Eserler Müzesi, Gaziantep Kalesi, Cıncıklı Örenyeri, Gaziantep Dolmen Mezarlarışehir turunuza eklemenizi önerdiğimiz yerler arasında.

Gaziantep Dolmen Mezarları

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Halk tarafından delikli taş olarak adlandırılan Dolmen mezarları, Gaziantep’in turizmini hareketlendiren alanlarından biridir.Yavuzeli ilçesindeki Ballık Köyü ve Küçük Karakuyu Köyü’nde bulunan mezarların yükseklikleri 650 metreden başlamaktadır. Bulunduğu arazideki mezarlar 850 metreye kadar yükseklik göstermektedir.

Dolmen mezarları, genellikle dörtgen podyum üzerinde olup, İsrail dolmenleri ile benzerlik gösterir. Hangi yıl yapıldığı kesin olarak bilinmese de Bronz Çağı toplumları tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir.Gaziantep’in önemli kalıntıları olan Dolmen mezarları gezilecek yerler listenize mutlaka dahil olmalı.

Medusa Cam Eserler Müzesi

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Gaziantep Kalesi’nin eteklerinde çok eski bir evin restore edilmesiyle açılan Medusa Cam Eserler Müzesi, şehrin keyifli gezilerinin ilk sıralarında yer almakta. Medusa Cam Eserler Müzesi, Türkiye’nin ilk özel cam eserlerini sergileyen bir müzedir. Müzede cam eserlerin yanı sıra bronz, toprak, altın, gümüş eserler de görmek mümkündür. Bu gezinizde sadece müze gezmeyecek, 3 evden oluşan bu müze binasının tarihine tanıklık edeceksiniz.

Aynı zamanda müzenin bahçesinde gramafondan çalan müzikler eşliğinde oturup dinlenebileceksiniz. Suriye’den gelen cam sanatçısı Muhammed Hasip’in üfleme cam gösterisini izlemek de gezinizin en ilginç anları olacak.Geniş kapsamlı bir gezi noktası olan Medusa Cam Eserler Müzesi, Gaziantep tatilinde farklı bir keşif noktası olacak sizler için.

Hasan Süzer Etnografya Müzesi

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Gaziantep’in kültürel yaşantısını, sosyal hayatını gözlemleyeceğiniz Hasan Süzer Etnografya Müzesi gezi listenizde mutlaka yerini almalı. Hasan Süzer Etnografya Müzesi, Bey Mahallesi’ne bağlı olan Hanifoğlu Sokak’ta yer alıyor. Müze binası 1900’lerin ilk yıllarında inşa edilmiştir. Birçok kez el değiştiren bina günümüzde bu müzeye ev sahipliği yapmaktadır. Hasan Süzer Etnografya Müzesi’nin zemin katında hamam, ocaklık ve tandır odası bulunmakta.

Birinci katta ise gelin görme odası, iş odası, erkek misafirlerinin ağırlandığı odalar var. Odalar anlamlarına göre cansız mankenlerle sahnelenmiştir. Binanın üçüncü katı ise haremlik bölümü olarak düzenlenmiştir. Hasan Süzer Etnografya Müzesi’ndeki canlandırılan sahnelerle ve evin dekoruyla şehrin günlük hayatına, geleneksel hayatına ve kültürel özelliklerine şahit olacaksınız. Müze Pazartesi hariç her gün ziyaretlere açık. Ziyaret saatleri ise mesai saatleri içerisinde gerçekleşiyor.

Zeytinhan

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Gaziantep Kalesi karşısında muhteşem tarihi han. Bu handa mağarayı ve zeytinyağı kuyularını mutlaka görmelisiniz. Yazın sıcağında doğal klima nefis mekan.Salça, pul biber, fıstık ve yöresel ürünleri buradan almalısınız. Hijyen süper. İlgi alaka süper. Güler yüz süper. Hele bir de tuvaletine girin kesinlikle güven verici bir yer.

Gaziantep Altın Çarşısı

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Gaziantep merkezdeki Altın Çarşısı’nda özel tasarım altınlara mutlaka bakın. Hem uygun fiyata hem el yapımı. Değerli taşlarla bezenmiş müthiş takılar setler bilezikler var. Üstelik keyifli bir alışveriş yaparken zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Altın Çarşısı’da. Düğün hazırlıkları yapanlar için çok çeşitli takıları bir arada görebileceği bir mekan diyebiliriz.

Yesemek Açık Hava Müzesi

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra müzeleriyle de eğlenceli ve bir o kadar bilgilendirici gezi noktaları sunan Gaziantep, ülkemizin en çok ziyaret edilen şehirlerinden biridir. Gaziantep’e bir gezi planlıyorsanız; Yesemek Açık Hava Müzesi’ni mutlaka gezmelisiniz. İslahiye ilçesinde bulunan müze, Gaziantep il merkezine 113 kilometre, ilçe merkezine ise 23 kilometre uzaklıktadır. Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Müzesi olarak da bilinen bölge, 1890 yılında Zincirli’de kazı yapan Felix Von Luschan tarafından keşfedilmiştir.

1989-1991 yılları arasında yapılan kazılar sonucunda ise toprak altındaki birçok heykel gün yüzüne çıkarılmıştır. Heykeller çıkarıldıktan sonra Gaziantep Müze Müdürlüğü tarafından çevre düzenlemesi yapılarak açık hava müzesi olarak hizmete açılmıştır. Gaziantep’teki gezinize Yesemek Açık Hava Müzesi’ni mutlaka dahil etmelisiniz. Heykeller arasında yapacağınız yolculuk oldukça keyifli geçecek.

Kaleoğlu Mağarası

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Yeni keşfedilen ve turizme kazandırılması için çalışmalar yapılan Kaleoğlu Mağarası, Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde bulunmaktadır. Yeni Han Halıcılar Sarayı’ndadır ve Gaziantep Kalesi’ne oldukça yakındır. Kaleoğlu Mağarası, belli bir dönem taş ocağı olarak kullanılmıştır, belli bir dönem ise; Yeni Han’a ahırlık yapmıştır. Günümüzde ise restore edilip Gaziantep’in gezilecek yerlerinden biri haline gelmiştir.

Turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Kaleoğlu Mağarası, oturup sohbet edilen, bir şeyler yenilip içilen sıcak ve tarihi bir mekandır. Gaziantep tatilinizde mağaraya gelip, yöresel lezzetleri damağınızla buluşturabilir ve dostlarınızla keyifli zamanlar yaşayabilirsiniz. Kaleoğlu Mağarası’nın içinde havalandırma delikleri, kuyular, sütunlar ve Gaziantep’e özgü otantik eşyalar var ve gören herkesi fazlasıyla etkiliyor. Kaleoğlu Mağarası’ndan sonra Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Naib Hamamı, Ömer Ersoy Kültür Merkezi ve Bakırcılar Çarşısı görmenizi önerdiğimiz yerler arasında.

Naib Hamamı

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Naib Hamamı, Osmanlı kültürünü gözler önüne seren bir yapıdır. Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde bulunmaktadır ve Osmanlı hamam geleneğinin en güzel örneklerinden biridir. Bu etkileyici hamam, Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde bahsedilmektedir. Hamam, 742 metrekarelik bir alandadır. Gaziantep’in önemli bir mekanı olan Naib Hamamı, birçok ihtiyaca cevap vermektedir. Hamamda; sauna, masaj, cilt bakımı, jimnastik salonu ve vitamin bar bulunmaktadır.

Avrupa Birliği fonları tarafından restore edilmiştir ve 2007 yılında hizmete açılmıştır. Tatiliniz sırasında hamama gidip verilen hizmetlerden yararlanabilirsiniz. Kadınlara 09:00-17:00 saatleri arasında hizmet verilirken; erkeklere 18:00-24:00 saatleri arasında hizmet verilmektedir.Naib Hamamı Gaziantep Kalesi’nin hemen yanındadır ve geziniz sırasında kaleyi de ziyaret edebilirsiniz. Ömer Ersoy Kültür Merkezi, Bakırcılar Çarşısı, Zincirli Bedesten ve Tarihi Millet Hanı görmenizi önerdiğimiz yerler arasında.

Ömer Ersoy Kültür Merkezi

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Gaziantep’in gezilecek yerlerinden olan, aynı zamanda tarihi bir yapı olan Aziz Bedros Kilisesi, restore edilerek kültür merkezi olarak hizmete açılmıştır. Şehrin ortasında olsa da uzun yıllar gizli kalmıştır bu yapı ve 1723 yılında inşa edilmiştir. Bir iplik fabrikasının içerisinde bulunan bu kilise, mülk sahibinden satın alınarak Ömer Ersoy Kültür Merkezi olarak düzenlenmiştir.

Sanat ve kültür alanında hizmet veren bu yapı, aynı zamanda müze olarak da hizmet vermektedir. Ömer Ersoy Kültür Merkezi, Gaziantep’in tarihini gözler önüne sermekle birlikte kültür ve sanata ilgi duyanların ortak buluşma alanlarından biridir.

Emine Göğüş Mutfak Müzesi

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Türkiye’de mutfak kültürünü anlatan ilk müze konumundaki Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Gaziantep’in yöresel yemeklerini gelecek nesillere de aktarılması adına açılmıştır. Müzenin bulunduğu bina 1905 yılında yapılmış olup; Şahinbey ilçesinde bulunmaktadır.

O dönemde Kathüaczade Göğüş İbrahim Efendi Konağı olarak bilinen yapı, 2005 yılında belediyeye tahsis edilmiş olur 2007 yılında müze olarak hizmete açılmıştır. Şimdiki ismiyle Emine Göğüş Mutfak Müzesi’nde Gaziantep mutfak kültürü anlatılmaktadır. Yuvalama yemeğinin yapılması, kış aylarında tandır başında sucuk, ceviz yenmesi anlatılmıştır ve bunun yanı sıra müzede Gaziantep’in sofra düzeni de yansıtılmıştır. Gaziantep tatilinizde Emine Göğüş Mutfak Müzesi gezi duraklarınızdan biri olabilir. Bu arada müze Gaziantep Kalesi’nin güneyinde kalmaktadır.

Bakırcılar Çarşısı

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Gaziantep’te 500 yıla aşkın bir geçmişe sahip olan bakır işletmeciliği, günümüzde de devam etmekte ve bakırcı ustaları tarafından hala üretilmektedir. Şehrin en eski alışveriş alanı olan çarşı şu anda turistlerin yoğun ilgisini görmektedir. Gaziantep tatilinizde Bakırcılar Çarşısı’na uğrayıp ortamın büyülü atmosferine dahil olabilirsiniz.

Geleneksel bakır işlemeciliğin devam ettiği çarşı, birbirinde güzel el işlemeleriyle hayranlığınızı kazanacak. Bakırcılar Çarşısı köklü tarihiyle ve güler yüzlü esnafıyla sizleri bekliyor. Tabii Gaziantep’in gezilecek yerleri saymakla bitmez.

Tarihi Millet Hanı, Zeugma Mozaik Müzesi, Mitras Tapınağı, Gaziantep Kalesi ve gezeceğiniz diğer noktalar şehrin tarihini gözler önüne serecek. Her köşesinde ayrı bir yaşanmışlıkla karşılaşacağınız Gaziantep tatilinizde sizi etkileyen her kareyi fotoğraflamayı sakın unutmayın.

Gaziantep Mevlevihanesi Vakıf Müzesi

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük Mevlevihanesi olan Gaziantep Mevlevihanesi, günümüzde müze olarak hizmet vermektedir. Mevlevihanenin kitabesine göre Ayıntab Sancak Beyi Türkmen Mustafa Ağa bin Yusuf tarafından yaptırılmıştır. Mevlevihane Vakıf Müzesi’nde; el yazması Kur’an-ı Kerimler, hat levhalar, halılar, kilimler, şamdanlar ve Mevlevilerin maket canlandırmaları vardır.

Müzede özellikle Mevlevileri canlandıran maketler dikkatinizi çekecek.Şahinbey’deki müze, Boyacı Mahallesi’ndedir. Kolaylıkla ulaşabileceğiniz müzede zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Aynı zamanda Gaziantep Mevlevihanesi’nden Evliya Çelebi Seyahatname adlı kitabında bahsetmiştir. Mimarisiyle büyüleneceğiniz, içine girdiğiniz an mistik bir atmosfere kendinizi kaptıracağınız Gaziantep Mevlevihanesi Vakıf Müzesi ziyaretlerinizi bekliyor.

Eğer Gaziantep’e tatile gitmeyi planlıyorsanız Mevlevihane Vakıf Müzesi’ni gezi listenize mutlaka dahil etmelisiniz.Zincirli Bedesten, Tarihi Millet Hanı, Gaziantep Kahramanlık Panorama Müzesi gezi listenize dahil etmeniz gereken yerler arasındadır.

Gaziantep Kahramanlık Panorama Müzesi

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Gaziantep’e gelenler şüphesiz ki Kahramanlık Panorama Müzesi’ne uğramadan tatillerini sonlandırmıyor. Milli mücadelede Antepliler, şehirlerini ve bayrağını büyük bir azimle işgalcilerin elinden kurtarmış ve Atatürk’ün,“’Ben Anteplilerin gözlerinden nasıl öpmem ki, onlar yalnız Antep’i değil Türkiye’yi kurtardılar.”sözlerinin ardından “’Gazi”’ unvanını almıştır.

Milli mücadele dönemlerini ölümsüzleştirmek adına Gaziantep’te Kahramanlık Panorama Müzesi yapılmış ve şehrin tarihini anlatan müze gelen turistlerin de yoğun ilgisini çekmiştir. Milli mücadeledeki kahramanlıklar resimlerle, heykellerle ve maketlerle anlatılmıştır. Gaziantep Kahramanlık Panorama Müzesi’ni tatiliniz sırasında ziyaret edebilir ve o dönemlere etkileyici bir yolculuk yapabilirsiniz.

Müze, Gaziantep Kalesi’nin içerisindedir.Gaziantep’in mutlaka gezilmesi gereken yerleri arasında; Zincirli Bedesten, Zeugma Mozaik Müzesi ve Tarihi Millet Hanı da vardır. Şehri yakından tanımak için tarihi yapılarını ziyaret edebilirsiniz.

Tarihi Millet Hanı

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

1562 yılında Sadrazam Lala Mustafa Paşa’nın Gaziantep’te vazifesi sırasında yaptırmış olduğu Millet Hanı, ilk yapıldığı dönemlerde Bedesten-i Atık olarak inşa edilmişse de sonraki yıllarda eklenen ilavelerle günümüzdeki görüntüsünü kazanmıştır.

Gaziantep’e gidecekseniz Tarihi Millet Hanı’nı mutlaka görmelisiniz. Heybetli mimarisinde herkesi misafir eden Millet Hanı, tipik bir Osmanlı kervansarayı özelliği taşır. Kentin tarihine tanıklık eden Tarihi Millet Hanı’nda hem dinlenecek masalar bulacaksınız hem de gezmek için bolca vakit.

2003 yılında büyük bir restorasyon döneminden geçip turizme kazandırılan han, günümüzde şehrin en çok merak edilen noktaları arasındadır.Hanın 300 metre ilerisinde Gaziantep Kalesi vardır.

Millet Hanı’nı ziyaret ettikten sonra kaleyi de kolaylıkla ziyaret edebilirsiniz. Sonrasında; Zincirli Bedesten, Bakırcılar Çarşısı, Zeugma Mozaik Müzesi ve Bayazhan Kent Müzesi gezi duraklarınızı oluşturacak noktalar arasında olabilir.

Zincirli Bedesten

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Halk arasında Kara Basamaklı Bedesten olarak adlandırılan Zincirli Bedesten, XVIII. Yüzyıl eseri olup Hüseyin Paşa tarafından yaptırılmıştır. Gaziantep Kunduracılar Çarşısı’nda bulunan bedestende 80 dükkan bulunmaktadır. İki katlıdır ve kitabesinde, yapıldığı dönemlerde yaşayan Kusuri’nin dört dizelik bir şiiri vardır. Gaziantep’e gelen turistlerin mutlaka ziyaret ettiği Zincirli Bedesten’i siz de tatilinize dahil edebilirsiniz.

Yapıldığı dönemlerden bu yana ayakta kalmayı başaran bedesten, 1957 yılında bir yangın geçirerek Adliye olarak kullanılan bölümü yok olmuştur.Sonrasında onarılmış olsa da günümüzde kalan bölümü et ve sebze hali olarak kullanılmaktadır. Kapalı bir çarşı özelliği taşıyan Zincirli Bedesteni gezdikten sonra; Gaziantep Kahramanlık Panorama Müzesi’ni, Tarihi Millet Hanı’nı, Gaziantep Mevlevihanesi Vakıf Müzesi’ni, Zeugma Mozaik Müzesi’ni, Bayazhan Kent Müzesi’ni ve Mitras Tapınağı’nı ziyaret etmenizi öneririz.

Zeugma Mozaik Müzesi

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Köklü bir tarihe tanıklık eden Gaziantep, bir hafta sonunuzu değerlendirebileceğiniz yada uzun bir tatil planı yapabileceğiniz şehirlerin ilk sıralarında yer alır. Gaziantep’te tarihin her döneminden izler görebilecek ve bunların yanı sıra doğal güzelliklerine de şahit olacaksınız. Şehrin turistler tarafından en çok ziyaret edilen yerlerden biri olan Zeugma Mozaik Müzesi’dir. Dünyanın en büyük mozaik müzesi olarak bilinir ve 2011 yılında ziyarete açılmıştır. Müzedeki mozaikler 13 renk armonisinden oluşur.

Zeugma Antik Kenti’nde bulunan mozaikler müzeye getirilmiştir ve ismini de bu antik kentten almıştır. Şehitkamil’deki Zeugma Mozaik Müzesi’nin en dikkat çeken parçalarından biri çingene kızı mozaiğidir. Pazartesi günleri hariç her gün açıktır ve Zeugma Mozaik Müzesi’ni Müzekart’ınızla ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Müzeye yapacağınız ziyaretin ardından; Hızır Yaylası’nı, Bakırcılar Çarşısı’nı, Zincirli Bedesten’i Bayazhan Kent Müzesi’ni, Mitras Tapınağı’nı, Dülük Antik Kenti’ni ve Gaziantep Kalesi’ni de gezeceğiniz yerlere dahil edebilirsiniz.

Bayazhan Kent Müzesi

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Güneydoğu’nun tarihi kentlerinden biridir Gaziantep. Gaziantep’e tatil için hazırlık yapıyorsanız, şehrin gezi alanları arasındaki; Kendirli Kilise’yi, Zincirli Bedesten’i,Mitras Tapınağı’nı, Hızır Yaylası’nı, Ömeriye Camii’ni ve Gaziantep Kalesi’ni ziyaret ederek tarihi-doğal güzellikler arasında keyifli günlerin tadını çıkarabilirsiniz.

Gaziantep-Şahinbey tatilinize eklemeniz gereken gezi duraklarınızın biri de Bayazhan Kent Müzesi’dir. 1909 yılında Bayaz Ahmet Efendi tarafından yaptırılan müze binası, 2005 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne geçip müze çalışmaları için hazırlıklar yapılmaya başlanmıştır. Bayazhan Kent Müzesi’nde şehrin zengin kültürüne şahit olmak ve koleksiyonları yakından görüp hissetmek unutamayacağınız anlar olacak.

Yöresel el sanatları, bakırcılık, kalaycılık, Antep çeyiz yapımı, yemenicilik, baklavacılık, kilim, halıcılık, eğlence kültürü, mesken kültürü, yemek kültürü, fıstık tarımı gibi konular müzede kısa tanıtım filmleriyle anlatılmaktadır. Şehrin önemli yapıtlarının da maketleri müzede yerini almıştır. Gaziantep gezinizde Bayazhan Kent Müzesi’ni ziyaret ederek, tatilinize bu güzel şehrin kısa bir özetine şahit olabilirsiniz.

Kendirli Kilise

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Köklü bir geçmişe sahip olan Gaziantep, tarihi kalıntılarıyla ve doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği bir yerdir ve gerek mutfak kültürü gerekse gelenekleriyle görenlerin hayranlığını kazanmaktadır.Karkamış Harabeleri, Dülük Antik Kenti, Gaziantep Kalesi, birçok medeniyetten izler taşımaktadır. Tabii bu etkileyici şehre geldiğinizde Mitras Tapınağı’nı da ziyaret etmenizi öneririz. Gaziantep’te görmeniz gereken noktalardan biri de Kendirli Kilise’dir.

İl merkezinde bulunan Kendirli Kilise, 1860 yılında Gaziantep’te yaşayan Ermeniler tarafından yapılmıştır. Fakat kilise, 1898 yılında yıkılmış ve yerini günümüzdeki kilise yapılmıştır. yapılışı sırasında Roma’da bulunan St. Fransua Kilisesi’nin mimarisi örnek alınmıştır.

Önemli bir tarihi yapıt olan Kendirli Kilise, Ermeniler’in bölgeyi terk etmesi sonucunda işlevselliğini kaybetmiştir. Günümüzde ise; hem turistik gezi alanı hem de bitişiğinde bulunan Öğretmenevinin lokali olarak kullanılmaktadır. Gaziantep gezinize ilk adımı atmak için Gaziantep Havalimanı’nı tercih edebilir ve tarihi zenginliğe sahip olan bu şehri kolaylık gezebilirsiniz.

Mitras Tapınağı

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Dünyanın en büyük yeraltı tapınağı olan Mitras, Gaziantep’te bulunmaktadır. Keber tepesinin eteklerinde bulunan Mitras Tapınağı, iki salonludur.Merkezi nişte boğa öldürme sahnesi kabartması işlenmiştir. Aynı zamanda, Tanrı Mitras, yıldızlar, takımyıldızlarını simgeleyen yılan, akrep ve köpek figürleri de Mitras Tapınağı’nda işlenmiştir.

Dülük Mitras Tapınağı, 1997-1998 yılları arasında Almanya Münster Üniversitesi ve Gaziantep Müzesi’nin katılımıyla ortaya çıkarılmıştır. Gaziantep gezinizde Mitras Tapınağı’nı ziyaret etmenizi öneririz. Tarihi bir zenginliğe sahip olan Gaziantep diğer tüm görülecek yerleriyle sizleri bekliyor. Hızır Yaylası,Ömeriye Camii, Dülük Antik Kenti ve Zeugma Antik Kenti gezi listenizde olması gereken yerler arasındadır. Bu güzel şehre gidiş ve dönüşlerinizde Gaziantep Havalimanı’nı tercih edebilirsiniz.

Hızır Yaylası

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Gaziantep’in en vazgeçilmez yerlerinden biridir Hızır Yaylası. Her mevsim yeşillikleri içinde barındırır. Şehrin Altınüzüm beldesinin 20 kilometre uzaklığındadır. Gaziantep’in tarihe ışık tutan kalıntıları, benzersiz lezzetleri ve doğal güzellikleri yıl içerisinde birçok turistin yoğun ilgisini görmektedir. Aynı zamanda 1994 yılında turizm bölgesi olarak ilan edilmiştir.

İsmi Hızır Yaylası olsa da burayı gördüğünüz an huzur yaylası olarak adlandıracaksınız.

Renk renk kır çiçekleri, dağ laleleri muhteşem ve büyüleyici bir güzellik saçar etraflarına. Hızır Yaylası’na İslahiye-Altınüzüm yolu üzerinden ulaşabileceğiniz gibi, Osmaniye’den stabilize bir yolla da ulaşabilirsiniz. Burada doyasıya doğa yürüyüşü yaptığınız sırada kuşların cıvıltıları sizlere en güzel melodileri fısıldayacak.

Gaziantep gezinize Hızır Yaylası’nı dahil etmenizi öneririz. Aklınızdan çıkmayacak bu tabiat parçası sizleri konuk etmek için bekliyor.Yayla gezinizin ardından; Ömeriye Camii’ni, Zeugma Mozaik Müzesi’ni, Mitras Tapınağı’nı, Gaziantep Kalesi’ni,Dülük Antik Kenti’ni ve Karkamış Harabeleri’ni ziyaret ederek tarihe yolculuklar yapabilirsiniz.

Ömeriye Camii

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Gaziantep’in en eski camisi olan Ömeriye Camii’nin kim tarafından yapıldığı hakkında kesin bir bilgi yoktur. Söylentilere göre camiyi Hz. Ömer zamanında yapılmıştır veya Hz. Ömer’in torunu olan Emevi Halifesi Ömer Bin Abdülaziz tarafından inşa ettirilmiştir. Ömeriye Camii, Düğmeci Mahallesi’nde bulunmaktadır ve şehrin en çok ziyaret edilen yapıları arasındadır. Himari açıdan göz dolduran caminin özellikle minare şerefesinin korkuluklarındaki oyma taş işçiliği görülmeye değer detaylar arasındadır.

Bir efsaneye de sahiptir Ömeriye Camii. Halk arasındaki söylentilere göre; caminin tabanı her yıl dibe doğru çökmektedir. Cami tamamen battığı zaman kıyamet kopacağı söylenmektedir. Gaziantep’in görülmeye değer tarihi yapıları arasındaki Ömeriye Cami’ni ziyaret etmenizi öneririz. Ardından Gaziantep Kalesi’ni, Mitras Tapınağı’nı, Dülük Antik Kenti’ni ve Zeugma Antik Kenti’ni ziyaret ederek şehrin zengin tarihine tanıklık edebilirsiniz.

Gaziantep Kalesi

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Kimler tarafından ve hangi tarihte yapıldığı hakkında kesin bir bilgi bulunmayan Gaziantep Kalesi, Şahinbey ilçesinde bulunmaktadır. Gaziantep’te gören herkesin dikkatini çeken kalede yapılan arkeoloji kazılarda burası Roma döneminde bir gözetleme kulesi olarak yapılıp zamanda içerisinde genişletildiği bilgisine varılmıştır.

Dönem dönem bakım ve onarım Gören Gaziantep Kalesi’nin ana kapıdaki kitabesine göre; kapı ve iki yanındaki kule Kanuni Sultan Süleyman tarafından tekrar onartılmıştır.Günümüzde turistik bir gezi alanı olan bu kale yıl içerisinde birçok ziyaretçisine ev sahipliği yapar.

Gaziantep’in tarihi alanları olan Dülük Antik Kenti’ni, Kendirli Kilise’yi, Tarihi Millet Hanı’nı, Ömeriye Camii’ni, Karkamış Harabeleri’ni ve Zeugma Antik Kenti’ni ziyaret ederken Gaziantep Kalesi’ni de gezip görmeyi unutmayın.

Dülük Antik Kenti

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Tarihte çok önemli bir yeri olan İpek Yolu’nun üzerinde bulunan Dülük Antik Kenti, Gaziantep sınırları içerisindedir. Dülük Köyü’nde yer alan antik kent, tarihte Doliçhe olarak adlandırılmıştır ve Hititlerin baş tanrısı Teşup’un dini merkezi durumundaydı. Roma dönemlerine kadar önemini korumayı başaran Dülük Antik Kenti, dini önemini zaman içerisinde Ayıntap ve Belkıs’a kaptırmıştır.

Arkeolojik kazıların günümüzde hala devam etmesinden dolayı, her yeni bir günde yeni bulgular ortaya çıkarılmaktadır. Tarihi bir yolculuğun temel taşlarından olan antik kentin çevresinde bulunan kaya mezarları temizlenmiştir ve ziyaretçilere açılmıştır. Dülük Antik Kenti’nde sadece göreceğiniz kalıntılarla yetinmeyeceksiniz; burada keşfedilmeyi bekleyen çok detay olduğunu fark edeceksiniz. Gaziantep’te Karkamış Harabeleri’ni, Mitras Tapınağı’nı ve Gaziantep Kalesi’ni ziyaret etmenizi öneririz.

Zeugma Antik Kenti

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Bir antik kent özelliği taşıyan ZeugmaAntik Kenti,Gaziantep iline bağlı olan Nizip ilçesi sınırları içerisinde bulunmaktadır.Yaklaşık olarak 20 bin dönümlük bir arazide yer alan antik kent, ticari ve askeri bakımından stratejik bir bölge konumunda olmuştur. Fırat’ın geçilebilecek en sığ yerinde konumlanmasından dolayı stratejik açıdan önemli bir nokta olmuştur.

Roma, Helenistik ve Bizans döneminin önemli kalıntılarını günümüze taşıyan antik kent , farklı farklı medeniyetlerin kültürel özelliklerini, sanat anlayışlarını ve yapısal özelliklerini anlatan bir yerleşim alanı olarak bilinmektedir.

Yapılan arkeolojik kazılarda Romalı bir zengine ait villa bulunmuş ve misafir odasının tabanında Dionysos’un düğün sahnesi anlatılan mozaikler ortaya çıkmıştır. Günümüzde hala varlığını devam ettiren Zeugma Antik Kenti, farklı arayışlar içinde olanlar için oldukça çekici bir yer olmaya devam etmektedir. Bu antik kentte her taşa dokunduğunuzda değişik bir yaşamla karşılaşacaksınız.

Kurtuluş Cami

Gaziantep’te Gezilecek Yerler

1892 yılında kilise olarak inşa edilen yapı camiye çevirilmeden önce cezaevi olarak da kullanılmıştır. Gaziantep’in en büyük camilerinden biridir.

Gaziantep’te Gezilecek Yerler içeriği, 16 Kasım 2018 tarihinde Biantep.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha