Gaziantep’te Gezilecek Turistik Yerler
Gaziantep’de Turistik gezilecek yerleri sizlere sıralamadan önce belirtmeliyiz ki, Türkiye’nin en kalabalık yerlerinden olup Turizm olarak da en gözde illerimizden birisidir.
Gaziantep’de Turistik gezilecek yerleri sizlere sıralamadan önce belirtmeliyiz ki, Türkiye’nin en kalabalık yerlerinden olup Turizm olarak da en gözde illerimizden birisidir.
Türkiye’nin Güney Doğu Anadolu bölgesinde bulunan şehir aynı zaman da Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nin Paris’i olarak bilinir.
Zeugma Mozaik Müzesi
9 Eylül 2011 tarihinde Gaziantep’te açılan ve 1700 metrekarelik mozaik ile Dünya’nın en büyük mozaik müzesi olma özelliğini taşıyan müzedir. Müze, ziyarete açık olduğu ilk bir gün boyunca 3000’in üzerinde ziyaretçi ağırlamıştır. Gerek mimarisi, gerekse teknolojik açıdan dünyanın önde gelen bir müzesidir.
İki bin yıllık mozaiklerin yıllar içinde define avcılarının talanıyla eksilen parçaları, lazer sistemiyle görüntü olarak tamamlanmaktadır. Zeugma’daki mozaikler on üç renk armonisinden oluşmaktadır. Üç blok olarak inşa edilen Zeugma Mozaik Müzesi, mozaik ve arkeoloji müzeleriyle sergi ve konferans salonu olarak hizmet verecek. Müzede Zeugma’dan gelen mozaikler sergilenilir. Ayrıca Dünyaca ünlü “Çingene Kızı” mozaiği burada sergilenmektedir.,
Rumkale
Rumkale, Fırat Nehri ile Merzimen Çayı’nın birleştiği, yüksek kayalarla örtülü bir tepe üzerinde konumlanmıştır. Antik dönemden günümüze kadar Şitamrat, Kal-a Rhomayta, Hromklay, Ranculat, Kal-at el Rum, Kal-at el Müslimin ve Kale-i Zerrin (Altın Kale) gibi bir çok isimle adlandırılan Rumkale’deki mimari kalıntılar Geç Roma ve Ortaçağ karakteri taşımaktadır.
Kalede bugün görülebilen yapılar arasında Aziz Nerses Kilisesi, Barşavma Manastırı, çok sayıda yapı kalıntısı, su sarnıçları, kuyu ve hendek yer almaktadır. Roma döneminde Hz. İsa’nın havarilerinden Yohannes’in Rumkale’ye gelip yerleşmesi ve burada Hıristiyanlık dinini yayması nedeniyle, bu yerleşim yeri Hıristiyanlık tarihinde önemli bir rol oynamaktadır. Yohannes’in, İncil’in kopyasını Rumkale’de bir mağarada sakladığı daha sonra kopyaların buradan alınıp Beyrut’a götürüldüğü anlatılmaktadır.
Zincirli bedesten
1781 yılında Darendeli Hüseyin Paşa tarafından yaptırılan zincirli bedesten günümüzde 80 civarında dükkana sahiptir. Halk arasında Kara Basamak Bedesteni olarak da anılmaktadır. Beş kapısı bulunan yapının üç kapısı kullanılmaktadır. Zincirli Bedesten
Zincirli bedesten ‘in, arşivlerde kaydı olan, fakat bugün yerinde olmayan güney kapısında bulunan dört mısralık kitabesinin yazarı Kusuri’dir. Bir ara Sebze ve Et hali olarak’da kullanılmıştır.
Doğu Batı ve Güney Kuzey yönünde uzanan iki koldan meydana gelen yapı iki tarafında dükkanların oluştuğu iç sokaklar şeklindedir, bedestenin iç sokakları çapraz tonozla, iki yanda sıralanan dükkanlar ise beşik tipi tonozlarla örtülüdür. Yapılan dış aydınlatmalar ile gecede hoş bir görünüme sahiptir.
Zincirli bedesten ‘in tarihsel dokusuna uygun olarak içinde hediyelik eşya, yöresel el sanatları, kurutulmuş gıda ve kuruyemişçi, kuyumcu, gümüşçü, yemenici, sedef işlemeci, gibi turistik eşyaların satıldığı dükkanlar hizmet vermektedir.
Gaziantep Kalesi
Gaziantep Kalesi, Türkiye’de ayakta kalabilen kalelerin en güzel örneklerinden birisi olarak, gerek ihtişamı ve heybetiyle, gerekse bir sır gibi gizlediği tarihiyle şehir merkezinde, Alleben Deresi’nin güney kenarında, yaklaşık 25-30 m. yükseklikte hemen herkesin dikkatini çeken bir tepe üzerindedir.
Kale, ilk olarak Roma döneminde höyük üzerinde bir gözetleme kulesi olarak yapılmış, bugünkü biçimini ise “Kaleler Mimarı” olarak adlandırılan Bizans İmparatoru Justinyanus döneminde M.S. VI. yüzyılda almıştır. Kale çapı yaklaşık 100 m., çevresi 1200 m. olan gayrı muntazam dairesel bir şekle sahiptir. Kale bedenleri üzerinde 12 adet kule mevcuttur. Gaziantep Turizmi’ne bir güneş gibi doğan Gaziantep Kalesi bütün ihtişamıyla ziyaretçilerini beklemektedir.
Bakırcılar Çarşısı
Genel olarak Bakırcılar Çarşısı olarak adlandırılan ancak, birçok el sanatı esnafının üretim yaptığı bir çarşılar kompleksinden oluşan Gaziantep Bakırcılar Çarşısı ahşap kaplamalı dükkanları, taş döşenmiş sokakları ile bizlere başka bir dönemden kesitler sunmaktadır.
Bakırcılar Çarşısında yer alan dükkanların yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte 19. yy. da yapıldığı düşünülmektedir. Tek katlı dükkanlardan oluşan çarşı, hanlar bölgesi içinde yer almaktadır. Kemerli girişlerle sokağa açılan dükkanlar düzgün kesilmiş sert kalker (keymıh) taştan yapılmıştır.
Kültür Yolu Projesi kapsamında yer alan çarşı Tarihi Kentler Birliği’nin “Başarı Ödülüne” layık görülmüştür. Çarşıya adını veren bakırcılık sanatı varlığını günümüzde de yoğun bir şekilde devam ettirmektedir.
Gaziantep Hayvanat Bahçesi
Gaziantep Hayvanat Bahçesi muhakkak uğradığımız gereken yerlerden listenin başında gelenidir. İçerisi çok büyük olup her türlü canlıya görme fırsatı bulabilirsiniz. Ayrıca Hayvanat bahçesi ormanın içinde kurulmuş olup oldukça doğal bir yapıya sahip.
Gaziantep Hayvanat Bahçesi, 100 dönümlük alana kurulmuş Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun alan olarak birinci, Dünya’nın üçüncü, Avrupa’nın ikinci en büyük hayvanat bahçesi. Gaziantep Hayvanat Bahçesi, 90 türden 3.720 hayvan barındıran bir kuş kafesi, 74 türden 2950 hayvana ev sahipliği yapan bir akvaryumu, 10 türden 64 hayvanı barındıran bir maymun evi, timsah ve yılanlardan oluşan bir sürüngen evi ve diğer hayvanlar için ayrılmış özel bölümleri bünyesinde barındırır.
Yesemek Açık Hava Müzesi
Yesemek Açık Hava Müzesi ve Heykel Atölyesi, İslâhiye ilçesinin 22 km. güneydoğusunda, Yesemek Köyü’nün Karatepe sırtlarında yer almaktadır. Arazi, menekşemsi gri renkte, litaratürde dolarit adıyla bilinen çok ince gözenekli bazalt taşlarından oluşmaktadır. Yesemek M.Ö. 14. yüzyıl ile 7. yüzyıl arasında, yakın doğunun en büyük taş ocağı ve heykel işleme atölyesiydi.
M.Ö. VIII. yüzyılın son çeyreğinde, “Asurlular” tarafından faaliyetine son verildiği bilinen atölyede, her şey olduğu gibi kalmış, zaman adeta donmuş gibidir. 300’ün üzerindeki yontu taslağının toprak altından çıkarılıp belli bir düzende sergilendiği Açık Hava Müzesi’nde taslakların büyük çoğunluğunu kapı aslanları oluşturmaktadır.
Anıtsal sfenksler, ayı adam, savaş arabası, Amanos dağlarını temsil eden dağ adamları, av sahnesi kabartmaları ve mimari parçalar müzede hayat bulan diğer eserler arasındadır. Yesemek Açık Hava Müzesi; devasa bir atölye ve atölyede meslek icra eden heykeltıraş sayısı değerlendirdirildiğinde, o dönemde bu topraklarda yaşayanların sanata verdikleri önemi de gözler önüne sermektedir.
Botanik Bahçesi
Botanik Bahçesi 2009 yılında kurulmuştur. Gaziantep ilimizde ilk Botanik Bahçesi olarak faaliyete başlamıştır. Botanik Bahçesi kurmaktaki esas amaç, Gaziantep’ in, Türkiye’nin ve Dünya’nın floralarında bulunan ağaç, çalı ve otsu bitkilerin canlı bir koleksiyonunu oluşturmak ve geliştirmektir. Dünya da ve floramızda olan bitkilerin gen kaynağının oluşturulması ve ziyaretçilerimize bu bitkilerimizin tanıtılması ikinci hedefimizdir.
Botanik bahçesi eğitim merkezi şeklinde kurulmuştur. İlk, orta ve yüksek okullarda ki öğrencilerimize bitkileri tanıtmak amacıyla eğitimler verilmektedir. Okullarımıza eğitim için gerekli olan bitki materyallerinin temin edilmesi sorumlulukları arasında yer alır.
Bitkilerle çeşitli amaçlar ile uğraşan ve bu konuda meraklı olan insanlarımıza her zaman yardım etmeyi ilke edinmiştir. Ülkemizin nesli tükenmekte olan bitkilerin bir kısmının koleksiyonu oluşturulmuş ve halen devam ettirilmektedir.
Botanik Bahçemizde bulunan bitkilerin etiketleme işlemleri yapılarak bitkilerin familyası, türü, cinsi, varyeteleri ve anavatanları Latince ve Türkçe olarak isimlendirilmiştir.
Dülük Mesire Yeri
Şehir merkezine 8 km mesafede olup Gaziantep İli Şehitkamil İlçesi Dülük Mevkiinde yer almaktadır. Ulaşım problemi bulunmamaktadır. İlin kuzey ve kuzeybatısını çevreleyen 40 kilometrelik alanı ile Türkiye’nin elle dikilmiş en büyük koru ormanlarından birisidir.
Dülükbaba ormanları içerisinde 5 günde 5 bin kişinin yararlanabileceği kamp kurma ve karavanlarla konaklama imkânı mevcuttur. Gaziantep’in ilk mesire yeri olan Dülükbaba Mesire Yerinde hâkim ağaç türü kızılçam olup saha içerisinde karaçam, servi, meşe ve badem de bulunmaktadır.
Gaziantep’in en yüksek yerlerinden olan alan, manzara bütünlüğü içinde halkın dinlenme ve eğlenmesine uygun, açık hava rekreasyonu yönünden farklı ve zengin bir potansiyele sahiptir. İçme ve kullanma suyu ihtiyacı, saha içinde bulunan 3 adet sondaj kuyusundan karşılanmaktadır.
Gaziantep’te Gezilecek Turistik Yerler içeriği, 26 Nisan 2019 tarihinde Biantep.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.