Sizin Gaziantep

GAZİANTEP’TE BAKIR İŞLEMECİLİĞİ

Anadolu’da en çok kullanılan maden bakırdır. Bakır eşya, bakırdan ve pirinç diye tabir edilen bakır ve çinkonun karışımından elde edilen maddeden işlenerek yapılır.

Antep bakır işlemesinin özelliği, yekpare olarak imal edilmesi, yani lehim ya da benzeri bir yolla birleştirme yapılmamasıdır. Ev, mutfak ve süs eşyası olarak kullanılan el işlemesi bakır mamüllerinin işlenmesinde çakma ve çizme diye bilinen basit işleme yönteminin dışında; sadece ilimizde yapılan bir başka yöntem daha vardır. Gaziantep’te işlenilen bakırlar güzel yurdumuzun her köşesinde olduğu gibi yurt dışında da büyük beğeni toplamaktadır. Antep insanı, bu eşyalara yöreye has adlar vermiştir: Sahan, tas, kazan, masere kazanı, seferiye tası, satıl, sini, paşa mangalı, ibrik, cezve, vazo, semaver, teşt, tarak kabı, kil leğeni…

Gaziantep’te bakır işleme sanatının geçmişi bilinmese de bakır ve bakır işlemeciliğinin tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Bakır sanatı, bakır ve çinkonun karışımından elde edilen maddelerin işlenmesiyle yapılır. Bakır sanatı yaygın olup, kalaylanarak ev, mutfak ve süs eşyası olarak ilimizde yaygın bir şekilde sürdürülmektedir. Bakır mamullerinin işlenmesinde çakma ve çizme diye bilinen basit işleme yönteminin dışında, sadece ilimizde yapılan bir çekiç ve bir çelik kalemle yapılan işleme de kullanılmaktadır.

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Gaziantep’in Meşhur Kahvaltı Keyfi Pişirici Mescidi ve Kasteli Gaziantep'te Festival ve Etkinlik Rehberi Antep Fıstığını Diğer Bütün Yemişlerden Özel Kılan Özellikleri Nelerdir? Tarih Öncesi ve Tarihi Çağlarda Gaziantep Tarihi Tabak Hamamı Hakkında