Gez & Gör

Gaziantep Tarihi; Camileri

Tarihi Gaziantep camileri Gaziantep şehir siluetine kattıkları görselliğin yanı sıra kent içindeki konumları, yapım tarihleri ile bağlantılı olarak kentin gelişiminin izlenmesine olanak sağlayan belgesel nitelikleri ile de kentin vazgeçilmezi mimari değerleridir.

Ömeriye Camii

Gaziantepin’in Düğmeci Mahallesinde bulunan bu tarihî cami, Antep’in  en eski camisidir. Kayıtlarda 607 Hicri (1210 Miladi) yılında tadilat yazılmaktadır.

Minarenin bedeninde ise Antep Savunmasının dehşetli günlerinden kalan mermi ve şarapnel parçalarının izlerini görmek mümkündür. Rivayete göre, bu cami her yıl tabana doğru çökmekte ve toprağa gömülmektedir. Tamamen battığı zaman kıyametin kopacağına inanılır.

Kurtuluş Camii

Gaziantep’in Tepebaşı Mahallesindedir. 1892 yılında kilise olarak inşa edilen yapı başlangıçta kilise ve cezaevi olarak kullanılmıştır. Bir tarih hazianesi gibi eski ihtişamından hiç bir şey kaybetmeyen Kurtuluş Camii, Gaziantep’in en büyük camilerindendir.

Yapı, ana hatları itibari ile gotik üslubu yansıtmaktadır. Kilisenin çanı Londra’da yaşayan Hirant Köşkeryan adındaki bir Ermeni tarafından Brezilya’da yaptırılmıştır. Ağırlığı bir ton olan bu çan, Gaziantep Müzesinde korunmaktadır.Sonradan eklenen minare, kare kaide üzeride yuvarlak gövdeli ve tek şerefelidir. Caminin 5 kapısı bulunmaktadır. İki kapısı kuzeye, iki kapısı güneye, ana kapısı ise batıya açılmaktadır. Cami olarak kullanılan yapının çan kulesi minare olarak düzenlenmiştir

Ali Nacar Camii

Tabakhane semtinde, Yaprak Mahallesinde Alleben Deresi’nin akışına göre sol tarafında bulunmaktadır. Vesikalarda Ali  adında bir marangoz tarafından yaptırıldığı yazmaktadır.

Müezzin mahfiline çıkan merdiven üzerinde 1213 Hicri tarihi yazmaktadır. Bu hicri tarihin caminin onarım tarihi olduğunda bileşilmektedir. Camii ve minaresinin, Antep Savunmasından etkilendiğini üzerindeki kurşun yaralarından anlamak mümkündür.

Hacı Nasır Camii

Hacı Nasır adında bir kişi tarafından bugün Elmacı Pazarı olarak bilinen yerde mescit olarak yapılmıştır. Caminin Hacı Nasır’ın yaşadığı 16. yüzyılda yaptırldığı sanılmaktadır.

Yapı ilk olarak 1570’lerde mescit olarak yapılmış, 1689 yılında minber konularak camiye çevrilmiştir. Mescit olarak yaptıran kişinin Hacı Nasır olduğu kaydedilir. Camiye dönüştürülmesi ise Kamalakzade Hacı Mahmut oğlu Hasan Ağa tarafından yapılmıştır. En önemli onarımı 1812 yılında geçirmiştir.

Tekke Camii (Mevlevihane)

Suyabatmaz Mahallesi Küçük Pazar sokağının güneyindedir. Cami Miladi 1638 yılında Mustafa  Ağa adında bir Türkmen Ağası tarafından yaptırılmıştır.

 

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Gaziantep Karkamış Antik Kenti ALİ BEY KONAĞI Gaziantep Usulü Peynirli Börek Domatesli Acı Biber Turşusu Tarifi Gaziantep Arkeoloji Müzesi Küşleme Kebaphan