Gez & Gör

Gaziantep Tarihi Gümrük Hanı

El Sanatları ulusların kültürel kimliklerinin en canlı ve anlamlı belgeleridir. Hammaddesi, deseni, üretim tekniği, üretim biçimi üreten kişi veya kişilerin katkısıyla, ait olduğu yörenin ve insan topluluğunun karakteristik özelliklerini taşımasıyla değer kazanır. Gaziantep'te geleneksel bilgi ve görgüye dayanan el sanatları gelişen teknoloji ve kültürel değişimle beraber gündelik yaşam içerisinde işlevini yitirmeye başlamış ve yok olmaya yüz tutmuştur. Ancak el sanatlarının gündelik yaşam içerisinde kullanım değerini ve işlevini yitirmiş olması, onların değersizleştiği anlamına gelmez. Aksine el sanatlarının gündelik yaşam içerisindeki kullanım işlevleri azaldıkça kültürel değerleri artmaktadır. Her biri içerisinde çıktıkları dönemin önemli birer kültürel temsilcisi, kültür taşıyıcısı olarak anlam kazanmaktadır. Bu yönlerini dikkate alarak el sanatlarına sahip çıkmak, onları korumak ve yaşatmak tarihsel ve kültürel varlığımız açısından çok önemlidir. Bu kültürel değerlerin gelecek nesillere taşınması toplum olarak hepimizin sosyal-kültürel sorumluluğunda olup herkesin bu bilinçte olması gerekir.

 

Özellikle yöre insanlarının tarihsel süreçte uğraşı olan "Gümüşçülük" , "Bakırcılık" ve "Bakır İşlemeciliği", , "Kilimcilik " , "Yemeni Yapımı", "Sedefkarlık",", "Aba Dokumacılığı", "Kutnu ve Alaca Dokumacılığı", "Ahşap Oyma" ve "Ağaç  İşleri", günümüzde Zeugma Antik Kentinin arkeolojik kazılarla gün yüzüne çıkan mozaiklerinden esinlenerek ortaya çıkan "Mozaik Yapımı" ve diğer "Antik Sanatlar" ile yüzyıllardır inanç sembolü tespih ve dolayısı "Tespih Yapımı" ve Gaziantepli hanımlar tarafından yapılan "Antep İşi El İşlemesi gibi meslekler yok olamaya ya da özel turistik amaçlı ürünler yapılarak kısıtlı alanlara sıkışmışlardır.

 

Şahinbey Belediyemiz kaybolmaya yüz tutmuş bu el sanatlarını gelecek nesillere aktarmak, tanıtmak ve  bu el sanatları ile uğraşanlara satış merkezi olacak şekilde Tarihi Gümrük Hanı'nı restore ettirmiş ve el sanatları üretim ve satış merkezi alt yapısında ancak Yaşayan müze kimliği ile de gelecek nesillere aktarma amacı ile "YAŞAYAN MÜZE TARİHİ GÜMRÜK HANI" adı ile uzun çarşıdaki asırlık binayı bu hizmeti vermek amacı ile açmıştır.  Kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarının doğru ve ilk elden anlatılması ve farklı bir anlayışta hayat bulması, el sanatlarının kayıt altına alınması gibi envanter değeri taşıyan konuların ele alınacağı bu özünde eski ama anlayışta yeni mekanın bir başka, belki de en önemli işlevi de sosyo-ekonomik açıdan mağdur olan yöre insanına hizmet verecek olmasıdır. El sanatları Şahinbey Belediyesi Sosyal Tesislerin öğretilerek "Şahinbeyli Hanımların" meslek edinmesini sağlayıp, ürettikleri el sanatı ürünleri sergileyip alıcısı ile buluşmasını sağlamaktadır. aile ekonomisine katkıda bulunacakları Sosyal Tesislerin Ürünlerini Tanıtan ve alıcı ile profesyonel olarak hazırlanan sergi salonunda buluşturan profesyonel bir sergi salonu hazırlayarak bu anlamda Yaşayan Müze içinde hayat bulmaları sağlanmıştır. Sosyal tesislerde kursiyerler tarafından üretilen Antep İşi El İşlemesi, Sim Sırma,Tel Kırma, Makine Nakışı, Sarma İşi, Türkişi gibi teknikler ile üretilen çeşitli mefruşat ürünleri ve hediyelik eşyaları yılın Pazartesi günleri hariç yılın diğer her günü Yaşayan Müze Tarihi Gümrük Hanında bulmak mümkündür.

 

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Gaziantep’in Zor Yemeği: İçli Köfte Tüm Cinemapink’lerde İndirimli Sinema Biletleri 10 TL’den Başlayan Fiyatlarla! Gaziantep’te Ne Yetişir? Devletten 1150 TL doğal gaz, 260 TL elektrik desteği Gaziantep Halk Dansları: Zeybek ve Halay Butik Otel Nedir