Gez & Gör

Gaziantep Hüseyin Paşa Hamamı

Hüseyin Paşa Hamamı, 1743 yılında Hüseyin Paşa tarafından Darende’nin Eski Şehir denilen mevkiinde, Yusuf Paşa Bedesteni’nin kuzey batısında yerini almaktadır. Giriş kapısının üzerinde bulunan kitabeye göre H. 1140 (1727-28M) tarihinde yapımı sona ermiştir.

Hüseyin Paşa Hamamı, doğu batı doğrultusunda dikdörtgen bir sahada oturturulmuştur. Bu hamam soyunmalık, aralık, ılıklık (soğukluk), dört eyvanlı şemaya sahip sıcaklık ve külhan bölümlerinden oluşmaktadır. Türk Hamamlarının genel kompozisyonu olan, tüm yapıya hâkim, fenerli soyunmalık kubbesi ve sade görünüşlü dış yapı özellikleri Hüseyin Paşa Hamamı’nda da görülmektedir.

Soğukluk kare planlı olup üzeri kubbeyle örtülür. Soğukluk kısmının ortasında bazalt taşından yapılmış yekpare bir havuz yer almaktadır. Soğukluktan birbirlerine simetrik olarak yapılmış 2 eyvanlı ılıklığa geçilir. Sıcaklık ise, ortada altıgen planlı ve üstü kubbeyle örtülü merkezi mekanın etrafında, tonozlu altı eyvan ve kubbeli altı halvetten oluşmaktadır. Su deposu ve külhan ise sıcaklığın devamında yer almaktadır. Günümüzde çarşı olarak kullanılmaktadır. Durumuna statik olarak bakacak olursak sağlam durumdadır. Yapının herhangi bir kitabesi olmayıp 16.yüzyıla tarihlendirilmektedir. Hamama giriş güneybatı köşesinden yapılmaktadır. Üç basamaklı bir girişten asıl mekana ulaşılmaktadır. Asıl mekan soğukluk, ılıklık,sıcaklık ve külhandan oluşmaktadır. Yapının girişi sivri kemerli olup soğuklukta bir tane havuz yer almaktadır. Sıcaklıkta göbek taşı sekizgendir. Yapının üst örtüsü kubbedir.

Nerede?

Adres: Karagöz Mahallesi, 27240 Şahinbey/Gaziantep

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

GAZİANTEP HAMAM KÜLTÜRÜ Gaziantep Usulü Ali Nazik Tarihi Tabak Hamamı Hakkında Dülük Tabiat Parkı Gaziantep Tarihi Ali Bey Konağı Gaziantep Kahvaltılarının Vazgeçilmezi ‘Katmer’