Gaziantep Panorama Müzesi

Gaziantep kalesi içerisinde yer alan galeriler, Gaziantep Büyükşehir Belediyesince restore edilerek “Gaziantep savunması ve kahramanlık panorama müzesine” dönüştürülmüştür.


Gaziantep kalesi içerisinde yer alan galeriler, Gaziantep Büyükşehir Belediyesince restore edilerek “Gaziantep savunması ve kahramanlık panorama müzesine” dönüştürülmüştür.

Kale girişinden başlayıp galeri kısmına doğru devam eden müzede, Antep halkının düşman işgaline karşı direniş öyküsü, panolar, kahramanlara ait heykeller rölyefler eşliğinde anlatılmaktadır. Müze, Fransızlar’ın işgaline uğrayan Antep halkının göstermiş olduğu direnişi, açılan cepheleri, bu cephelerde savaşan kahramanları ve halkın yaşadığı zorlukları 2 bine yakın figür ile gözler önüne sermektedir.

Gaziantep Kalesi galerilerinde açılan Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması Müzesi’nde Antep halkının düşman işgaline direniş öyküsü anlatılıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, “Antepliler hiçbir yerden yardım ve destek almadan 6 bin 317 evladını şehit vererek şehrini düşman işgalinden kurtarmışlardır. Antep savunması, Ulusal Kurtuluş Savaşı tarihimizde vatan, millet sevgisinden ve hür yaşama aşkından başka silahları olmayan Gazianteplilerin kahramanlık destanıdır.

İşte bu kahramanlık destanını Gaziantep Kalesi galerilerinde 18 pano ile anlatıyoruz” dedi. Güzelbey, Antep savunması ve kurtuluşuna ilişkin olarak gerekli tarihsel literatür çalışmalarının yapılarak, kronolojik tasnifinin yapıldığını ve çalışma kitabı haline getirildiğini kaydederek, “Bu kaynak ışığında Gaziantep Savunması; 62 adet heykel, 37 adet yüksek kabartma rölyef, 13 adet büst, 130 adet portre, haritalar, krokiler ve bilgi panoları ile anlatılmaktadır.

Belgesel niteliğinde kurgulanmış olan film de 16 adet LCD televizyonla sunulmaktadır. Her türlü dış etkiye karşı dayanıklı malzemeden yapılan heykeller ve kabartmalar özel bir aydınlatma ve ses efekti ile desteklenmiştir” diye konuştu. Müzede; Antep‘in itilaf kuvvetlerince işgali, yapılan anlaşmalar, açılan cepheler, bu cephelerde savunma yapan kahramanlar, taarruzlar, harekatlar, savunmada üstün yararlılık gösteren siyasi ve milis kuvvetlerdeki şahsiyetler, işgal ile halkın durumu, yaşanılan zorluklar ve Antep‘in düşman işgalinden kurtuluşu gibi pek çok konuya yer verildi. Böylece Gaziantep savunmasında Antep halkı tarafından gösterilmiş olan mücadele ve kahramanlık “Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması Müzesi” ile gelecek kuşaklara aktarılacak.

Nerede ?

Adres: Seferpaşa Mahallesi Karagöz Caddesi Gaziantep Kalesi içi Şahinbey/Gaziantep

Telefon: 0(342) 220 08 88

Tam Giriş Ücreti: 2 TL

Öğrenci : Ücretsiz

Pazartesi hariç haftanın her günü saat 08.30-17.30 saatlerinde açıktır.

Not: Asker ve 65 üstü misafirlerimiz de ücretsizdir.

Gaziantep Panorama Müzesi içeriği, 02 Ocak 2019 tarihinde Biantep.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha