GAZİANTEP İÇİNDE KÜÇÜK ŞEHİR: ŞEHİTKAMİL
Şehitkamil Kimdir? Şehitkamil Hakkında Bilgiler ? Şehitkamil'de Gezilebilecek Yerler Şehitkamil Nüfus Bilgileri
Şehitkamil Kimdir?
Kamil alaca işleyen fakir bir ailenin tek çocuğudur . Fakir bir ailenin oğlu olan Kamil'in Dedesi Kemal kendircilik yapar. Ailecek kendir soyarak geçimlerini sağlarlar .İşte o Kamil'in dillere destan şehit hikayesi; 14 yaşındaki Kamil anası Hatice ile beraber kendir soymaktan dönmektedir. Sırtlarında soydukları çöpler vardır.Şehirde bulunan Fransız askerleri bir binayı fırın olarak kullanmaktadır.Kamil ve anası oradan geçerken 3 Fransız askeri Hatice anayı durdurur ve peçesini açmasını ister.Hatice ana peçesine uzanan eli ısırır ve bağırmaya başlar: - Kamil yetiş! Kamil sırtındaki çöpleri atar ve yerden aldığı taşla Fransız askerine vurur. Bir çığlık sesi yükselir: - Ah anam vurdular beni! Çığlık atan Hatice Ana "Tüfek süngüsü müydü, bıçak mıydı bilemedim ama yavruma sapladılar" der.Çığlığı duyan halk koşar.Fransız askerleri, hemen askeri fırına kaçarak kapıları kapatır. Fırının önü bir anda ana baba gününe döner. Kiminin elinde balta, kiminin elinde kazma, satır ne bulduysa oraya koşmuştur. Fırının içindeki Fransız askeri korku içindedir ve halkın içeri girmemesi için kapının önüne odun ve eşya yığarlar. Bir de tüfeği halka doğru doğrultup kendilerini korumak isterler. Halk bağırır: - Açın kapıyı namussuzlar! Bir çocuğu süngülemek nasılmış, açın da gösterelim size... Korkaklar, alçaklar...Kapılara, pencerelere baltalar, kürekler, et satırları ile vururlar...Olay yerine Komiser Hakkı Efendi ile jandarma komutanı Çopur Kemal gelir.Halkın arasına girerler ve şu çağrıyı yaparlar: - Kapıyı kırmayın, merak etmeyin, hakkınızı koymayacağız İntikamınızı alacağız. Siz şimdi dağılın, bizlere güvenin.Halk büyük bir üzüntü içinde Kamil'in kanlı naaşını alıp Musullu Sokak'taki evine getirir.Küçük şehidin cenazesi 22 Ocak günü muazzam bir törenle kaldırılır. Binlerce insan Kamil için görevini yapar.Dükkanlar kapanmış, alışveriş durmuş, cenaze töreni, Fransızlara gözdağı verme gösterisine dönüşmüştür.Fransız komutan Albay Saint Marie, Kamil’in cenazesi eve götürüldükten sonra askeri vasıtalarla fırına gider saklanan askerlerini alıp, kolejdeki karargahına götürür. Telaşlıdır olayın bir harp başlangıcı olması ihtimalinden çekinir. Heyet-i Merkeziye’ye haber gönderip, belediyeye gelip şehir halkı adına heyetten özür dilemek, Kamil’in babası Ökkeş Ağa’nın da gönlünü almak istediğini bildirir.Ökkeş Ağa önce direnir. Sonra Heyet-i Merkeziye’nin ısrarına karşı koyamamaz. İstemeyerek gider belediyeye.Birkaç subayı ve tercümanı ile beraber belediyede olan Fransız komutan Ökkeş Ağa’ya başsağlığı diler. Ufak bir tazminat olarak 200 altını uzatır. Ökkeş Ağa almaz. Ökkeş Dilek, oğlu Şehitkamil'in Şehadeti üzerine, kendisine teklif edilen 200 Fransız Altınını kabul etmez ve "Kana kan, cana can isterim" der. Antep Heyet-i Merkeziye'si bu asil davranışı üzerine Ökkeş Ağa'ya 50 altın yardım yapmıştır ve maaş bağlamıştır.Ve Antep Şehitkamil'e sahip çıkar. Kamil'in adı merkez ilçelerinden birine, caddeye, okullara ve birçok yere verilir. Anıtı dikilir.
Şehitkamil Hakkında Bilgiler ?
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin batısında yer alan ilçemiz 1.268 km²'lik (2015) bir alanı kapsar. Güneydoğu Anadolu ile Akdeniz Bölgeleri arasında kalan ilçemizde her iki bölgenin iklimi ve özellikleri görülür. Kışlar soğuk ve yağışlı, yazlar ise sıcak ve kurak geçer. İlçemizin kuzeyinde Pazarcık, kuzeydoğusunda Yavuzeli, doğusunda Nizip, güneydoğusunda Oğuzeli, güneyinde Şahinbey ve batısında ise Nurdağı ilçesi bulunmaktadır.İlçemizde başlıca yükseltiler; Sofdağı (1496 m), Dülükbaba (1250 m), Güreniz (1069 m) ve Sam Dağları'dır (1053 m). Küçük akarsular arasında en önemlisi Alleben Deresi'dir.2015 Yılı adrese dayalı nüfus tespit sonuçlarına göre ilçemizin toplam nüfusu 726.831 dir.Şehitkamil Belediyesi sınırları içerisinde 143 mahalle bulunmaktadır.
Şehitkamil'de Gezilebilecek Yerler
Zeugma Mozaik Müzesi
Turistlerimiz dikkatini çeken tarihi bir güzellik olan Zeugma Mozaik Müzesi , dünyanın en büyük mozaik müzesi olarak bilinir
Hasan Süzer Etnoğrafya Müzesi
Eğer Gaziantep'i hakikaten gezmek istiyorsanız . Listenizde kesinlikle yer almalı ! Hasan Süzer Etnografya Müzesi'nin zemin katında hamam, ocaklık ve tandır odası bulunmakta. Birinci katta ise gelin görme odası, iş odası, erkek misafirlerinin ağırlandığı odalar var. Odalar anlamlarına göre cansız mankenlerle sahnelenmiştir. Binanın üçüncü katı ise haremlik bölümü olarak düzenlenmiştir.
Dülük Baba Ormanı
Hafta sonlarının vazgeçilmezi olarak bilinen ailelerin toplaşıp oyunlar oynadıkları , eğlendikleri , aile bağlarını güçleştirdikleri mükemmel bir yer gezilebilecek yerlerin en ön sıralarında bulunuyor . Dağ yürüyüşlerine , kampa ve pikniğe oldukça uygun bir alana sahip olan Dülükbaba Ormanı, son zamanlarda Şehitkamil Belediyesi'nin yapmış olduğu çalışmalarla mesire yerleri düzenlenmiş ve içerisine botanik bir gölet yapılmıştır.
Gaziantep Altın Çarşısı
Değerli taşlarla dolup taşan müthiş takılar setler bilezikler var. Üstelik keyifli bir alışveriş yaparken zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Altın Çarşısı'da. Düğün hazırlıkları yapanlar için çok çeşitli takıları bir arada görebileceği bir mekan diyebiliriz.
Belediye Başkanı Biyografisi
Muhammet Rıdvan FADILOĞLU Belediye Başkanı
1964 yılında Gaziantep’te doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Gaziantep’te tamamladı. 1986 yılında Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji-Sanat Tarihi Bölümünden mezun oldu. Askerlik görevini Tokat’ta tamamladı. Gaziantep’e döndükten sonra, 1996 yılında kurulan aile şirketinde ikinci kuşak yönetici olarak çalışma hayatına atıldı. Aktif çalışma hayatının yanı sıra çeşitli meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarında da aktif olarak bulundu.Sırasıyla; Gaziantep Eğitim ve Hizmet Vakfı Yönetim Kurulu üyeliği, Serbest Bölge Yönetim Kurulu üyeliği, Gaziantep spor Kulübü delegeliği, Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyeliği, TOOB Genel Kurul Delegeliği ve Kent Konseyi İmar Komisyon üyeliği görevlerinde bulundu. Sivil toplum örgütlerindeki aktif çalışmaları sürürken, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kuruluşuyla birlikte siyasete atıldı. Ak Parti’ye üye olduktan sonra Mahalle temsilciliği, İl delegeliği, İl Yönetim Kurulu üyeliği, İl yürütme kurulu üyeliği ve İl sekreterliği görevlerinde bulundu. 2004-2008 yılları arasında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan danışmanlığı kadrosunda görev yaptı. İş hayatı, sivil toplum örgütleri, Büyükşehir belediyesi ve siyasetteki deneyimlerini Gaziantep’e hizmet etmek için kullanmayı kendine hedef seçti. 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi’nden Belediye Başkanı adayı oldu. Yapılan seçim sonrasında Şehitkamil belediye başkanı seçildi .
Şehitkamil Nüfus Bilgileri
Nüfus Bilgileri
Yıl
Toplam
Şehir
Köy
2015
726.831
726.831
0
2014
710853
710.853
0
2013
693.901
693.901
0
2012
670.803
638.460
32.343
2011
649.596
619.485
30.111
2009
602.277
570.074
32.203
2008
581.734
549.713
32.021
2007
558.821
516.520
42.301
2000
411.186
355.354
55.832
1990
267.177
218.924
48.253
GAZİANTEP İÇİNDE KÜÇÜK ŞEHİR: ŞEHİTKAMİL içeriği, 02 Temmuz 2019 tarihinde Biantep.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.