ANTEP MUTFAĞI’NIN TATLILARI
GAZİANTEP’İN EŞSİZ LEZZETLERİNDEN TATLILAR
Türkiye genelinde gerek evlerde gerekse çarşı mutfağında en bilinen tatlı türü baklavadır. Baklava denilince Gaziantep’in hatırlanması ise kesinlikle tesadüf değil elbet. Gaziantep otobüslerinin kargo bürolarında sıralanan tepsiler dolusu baklava başta olmak üzere diğer tatlılar; kahke, fıstık, katmer vb. bu durumu özetlemek için yeterlidir. İyi baklava yapabilmenin incelikleri vardır; yufkaların hangi incelikte açılacağı, yağın ne şekilde hazırlanacağı, ortamın kuru ya da nemli oluşu, unun kalitesi, fırında kullanılan odun kömürünün cinsi, ustaların hünerli elleri gibi. Babadan oğula bir miras titizliği ile aktarılan tatlıların yapımında kullanılan malzemelerin seçimindeki titizlik, hazırlamada ve pişirmede gösterilen beceri, baklavanın ve diğer tatlıların şöhrete kavuşmasına ve aranılan damak tadı olmasına olanak sağlamıştır.
Gaziantep’te baklavanın yanısıra şöbiyet, bülbülyuvası ve zümrüt yeşili dolama, kadayıf, künefe, susamlı, cevizli, leblebili helva, kuymak da aranılan tatlılardan. Ağzınıza değdiği an dağılan kurabiye ve katmer ise başka bir yerde bulamayacağınız tatlardan. Kahke’yi unutmamak gerek elbette. Tatlı, tuzlu, sade, susamlı olarak üretilen, Gazianteplinin vazgeçemediği çörekler yörede kahke adını alıyor. Kahke aslında Arapça kökenli bir sözcük ve bilezik anlamına geliyor. Yuvarlak simit gibi üretilen çöreklerin yanısıra kahke farklı şekil ve tatlarda da üretiliyor. Örneğin yalnızca Ramazan ayında yapılan Ramazan Kahkesi ya da özellikle evlerde üretilen bol baharatlı köy kahkesi gibi. Mahlep, susam, çörekotu, rezene, pekmezde kahkenin lezzetine lezzet katan tatlar arasında geliyor.
ANTEP MUTFAĞI’NIN TATLILARI
ANTEP BAKLAVASI
ANTEP FISTIĞI TATLISI
ANTEP PEYNİRLİ İRMİK TATLISI
ŞÖBİYET
AŞURE
SARMA
AYVA TATLISI
BASTIK ÇALMA
BASTIK KIZARTMASI
BAYRAM KAHKESİ
BURMA KADAYIF
DOLAMA
KALBURA BASTI
HANIM GÖBEĞİ
HAYLAN KABAĞI TATLISI
KATMER
KEREVİÇ
KROKAN
KURU İNCİR TATLISI
KUYMAK
MAYANALI KAHKE
MUSKA
NİŞE HELVASI
SUSAMLI KÜNCÜLÜ AKIT
ŞILLIK TATLISI
YOĞURT TATLISI
ZERDE
Bu tatlı kültürü mutfaklara da yansımış, evde özel yapılanlar da vardır. Haytalla, Sütlaç, Zerde, Peynirli Un Helvası, Guymak tatlıları evde yapılanlardan bazılarıdır.
Ayrıca başka şehirlerde görmeye alışık olmadığımız bir olay daha vardır. Gaziantepliler çoğu yemeklerini fırınlara hazırlayıp ya da kasapta hazırlatıp gönderirler. Yemekler bu sebeple fırınlar da pişer.
Her pide fırının yanında mutlaka bir Manav, bir kasap vardır. Fırın, Kasap, Manav üçlüsü Gaziantep’te ayrılmaz üçlüdür.
Yolunuz Gaziantep’e düşmüşse, şehrin kültürünü yansıtan mekanlarda, yöresel yemekleri tatmanız mümkündü