Gaziantep Hamam Müzesi
1577'de inşa edilip yenilenmiş, bal mumu figürlerin bulunduğu Osmanlı tarzı hamam
Gaziantep Kalesi civarında bulunan bu tarihi hamam, Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırıldı. Günümüzde ise müze olarak kullanılmaktadır. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi 2015 yılında restorasyonunu tamamladı. Aslının bozulmamasına dikkat edilerek, çeşitli koleksiyonlar dahilinde hamam araç gereçleri, hamam adetleri, balmumu heykeller ve maketlerle canlandırılıyor.
Arapça Hammam (çok ısıtan) kelimesinden gelen “hamam” yıkanılacak yer anlamını taşımaktadır. Türk hamamları; halk hamamları, konak hamamları, saray hamamları, deniz hamamları ve kaplıcalar olarak sınıflandırılır. Ve farklı mimarı özelliklere sahip yapılarla karşımıza çıkmaktadır.
Kubbelerin Altında Temizlikten Gelen Şifa
Hamam yapılarının tarihi Anadolu’da M.Ö 3000-M.Ö 1200 yıllarında yaşayan Tunç Çağı uygarlıklarına kadar uzanmaktadır. Antik Yunan'da sosyal ve gündelik hayatın bir parçası haline gelen hamamların, bugün kullanılan mimari çerçevesi ise Roma döneminde yerleştiği bilinmektedir .
Anadolu Türk Hamamları
Eski Türkler Anadolu'ya yerleşmeden önce sıcak ve ılık su kaynağı bulunan yerlerde “sıcak dam” adlı hamamları yaptılar.
Hamamda terleme, keseleme ve birinci su ile yıkanmanın ardından öğlene doğru su kesilir ve dış avluda yada soğuklukta ,halıların üzerine evden getirilmiş serinletici yiyecekler hep birlikte yenilirdi. Yenilen yemeklerin ardından ikinci su ile yıkanmaya gidilir. Son olarak ise kurna temizlenir, yeniden doldurulur ve abdest alınarak soğukluk bölümüne geçilirdi.
Osmanlı hamam mimarisi ve kültürünün en güzel örneklerinden birisi olan yapı, Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan külliyenin hamam bölümü olarak hizmet vermiştir. Vakfiyesine göre 1577 tarihinde yapıldığı anlaşılmaktadır. Paşa Hamamı olarak uzun yıllar hizmet veren yapı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015 yılında restorasyonu tamamlanarak Gaziantep hamam kültürünün yaşatıldığı bir müze haline dönüştürülmüştür. Aslına sadık kalınarak teşhir edilen hamamda; soğukluk, ılıklık, sıcaklık bölümleri, Halûk Perk koleksiyonundan hamam araç ve gereçleri, hamam adetleri, balmumu heykeller ve maketlerle canlandırılmıştır.
Gaziantep Hamam Müzesi içeriği, 10 Ekim 2020 tarihinde Biantep.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.