Gaziantep Coğrafyası
Hadi gelin Gaziantep’in konumunu ve coğrafyası’nı inceleyelim.
Hadi gelin Gaziantep’in konumunu ve coğrafyası’nı inceleyelim.
Konumu:36° 28′ ve 38° 01′ doğu meridyenleri ile 36° 38′ ve 37° 32′ kuzey enlemleri arasında yer alan şehrin doğusunda Şanlıurfa; batısında Osmaniye ve Hatay; kuzeyinde Kahramanmaraş; güneyinde Suriye; kuzeydoğusunda Adıyaman; güneybatısında da Kilis bulunmaktadır. 6222 kilometre²’lik alanıyla Türkiye topraklarının takriben olarak %1’lik bölümünü kapsamaktadır.
Genel Bilgiler:Güneydoğu Torosların uzantısı olan Sofdağları’nın bulunduğu şehirde;Dülükbaba, Sam,Ganibaba ve Sarıkaya Dağları bulunur. İslahiye, Barak, Araban, Yavuzeli ve Oğuzeli şehrin ehemmiyetli ovalarını; Fırat Nehri, Nizip Çayı, Afrin Çayı, Merziman Çayı ve Alleben Deresi ise şehrin ehemmiyetli akarsularını oluşturmaktadır.Ziraata elverişli olan şehir toprakları zeytin, fıstık, meyve ve sebze bahçeleri, üzüm bağları pamuk ve buğday tarlaları ile kaplıdır. İlin dağlarla kaplı kesimlerinde kısmen çam, köknar, sedir ormanları, step ve yarı step nebat örtüsü görülmektedir. İl dâhilindeki ormanlarda bol miktarda keklik, turaç, yaban ördeği, yaban kazı, çil, kınalı baykuş, güvercin, serçe, an kuşu, yaban domuzu, tavşan, su kuşları, kirpi ve bıldırcın görülmektedir.
Abuhavayı: Akdeniz ve kara abuhavasının geçiş noktasında yer alan şehrin güney kesimleri, Akdeniz abuhavasının tesirinde olmakla birlikte genel olarak yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve yağışlıdır. Yağış en fazla kış ve ilkbahar aylarında görülür.
Kazaları:Araban, İslahiye, Karkamış, Nizip, Oğuzeli, Nurdağı, Şahinbey, Şehitkamil, Yavuzeli’dir.
Gaziantep Coğrafyası içeriği, 10 Ekim 2018 tarihinde Biantep.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.