Gaziantep’in Meşhur Sarımsak Kebabı
Gaziantep de bilenler bilir her şeyden ekmek arası dürüm yapıldığı gibi geçmişte atalarımız her sebzeden, hatta sebzeyi de geçin meyveden kebap yapmış ve Antep mutfağının günümüze en zengin mutfaklardan biri olarak gelmesine katkıda bulunmuş. Yenidünya kebabı, keme( Bir mantar türü) kebabı, patlıcan kebabı, sebze kebabı, sarımsak ve soğan kebabı bunlardan adı en çok duyulanlar…
Sarımsak kebabı baharda sarımsakların baş verdiği kısa bir dönem de yapılabilen bir kebaptır. Sarımsak sevenlerin beğeneceği sevmeyenlerin de yanından geçmemesi gereken bir kebaptır.
Kebabın yanı sıra yemek pişirirken lezzet vermek için yaygın olarak kullanılan sarımsak, aynı zamanda da antik ve modern tarih boyunca bir ilaç olarak da kullanılmıştır. Şimdi Gelelim Sarımsak Kebabının tarifine…
Sarımsak Kebabı Tarifi İçin Malzemeler
- 1 kilo taze sarımsak (samsak)
- yarım kilo yağlı kıyma
- yarım kilo taze küçük soğan
- domates
- biber
- yarım çay bardağı sıvı yağ
- tuz
- pul biber
- karabiber
Sarımsak Kebabı Yapılışı
Taze sarımsağımızı alalım Antep’te sarımsağa samsak derler, başlarının otunu ve arkasındaki sapını keselim ortadan ikiye yaralım. Kıymamızı da tuz pul biber ve karabiberden az ekleyip yoğuralım ve ikiye ayırdığımız sarımsaklarımızın içine elimizde kıymamızı köfte yapıp bırakalım ve tepsiye dizelim. Ben kenarlarına küçük soğanları da yarıp aralarına köfte bırakıp soğan kebabı şeklinde yaptım geri kalan soğanları bütün bıraktım. Aralarına domates ve biberde bırakıp en son sıvı yağımızı kebabımızın üzerinden gezdirelim ve fırınımızda pişirelim. Afiyet olsun. Yerken sarımsakları soymaya gerek yok zaten hamur gibi oluyor elimizle ittirince hemen içi hamur gibi çıkıyor. Afiyet olsun.
Sarımsağın vücuda birçok faydası vardır. İşte sarımsağın olası faydaları:
Akciğer kanseri riski
Çin’de yürütülen bir araştırmaya göre, 7 yıllık çalışma döneminin sonucunda elde edilen verilere göre, haftada en az iki kez çiğ sarımsak tüketenlerin, akciğer kanserine yakalanma riskinin yüzde 44 daha düşük olduğu bildirildi. Ayrıca, sarımsakta bulunan organo-sülfür bileşikleri, bir tür ölümcül beyin tümörü olan glioblastomlarda hücrelerin yok edilmesinde etkili olarak tanımlanmıştır.
Kalp Hastalığı için sarımsak
Kalp hastalıkları dünyada en önemli sağlık sorunlarından biridir bunu kanser takip etmektedir. Sarımsak, hem önleyici bir madde hem de ateroskleroz, hiperlipidemi, tromboz, hipertansiyon ve diyabet dahil olmak üzere birçok kardiyovasküler ve metabolik hastalığın tedavisi olarak yaygın bir şekilde kabul edilmiştir. Sarımsak yararları ile ilgili deneysel ve klinik çalışmaların bilimsel bir incelemesi, genel olarak, sarımsak tüketiminin hem hayvan hem de insan çalışmalarında önemli kardiyoprotektif etkilere sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır. Muhtemelen sarımsağın en şaşırtıcı özelliği, arterlerdeki plak birikimini ortadan kaldırarak erken kalp hastalığının tersine çevrilmesine yardımcı olduğu göstermiştir.
Kolesterol düzeylerini iyileştirir
Sarımsak, toplam ve LDL kolesterolü düşürebilir. Yüksek kolesterolü olanlarda, sarımsak takviyeleri toplam ve / veya LDL kolesterolü yaklaşık% 10-15 oranında azaltır. LDL (“kötü”) ve HDL (“iyi”) kolesterol spesifik olarak bakıldığında sarımsak LDL’yi düşürür fakat HDL üzerinde hiçbir güvenilir etkisi yoktur. Yüksek trigliserit düzeyleri, kalp hastalığı için bilinen başka bir risk faktörüdür, fakat sarımsak trigliserit düzeyleri üzerinde önemli bir etkiye sahip görünmemektedir.
Yüksek tansiyon için sarımsak
İlginç bir fenomen olarak sarımsağın yüksek tansiyonun kontrol edilmesine yardımcı olduğu anlaşılmıştır. Yapılan bir çalışma, sarımsak ekstraktının antihipertansif ilaç kullanan ve halen kontrolsüz hipertansiyona sahip insanlar için ek tedavi olarak etkisini araştırmıştır. Sarımsak, bir kez daha çok etkili olduğunu gösterdi. Çalışma, “kontrol edilemeyen” kan basıncı olan 50 kişiyi değerlendirdi. Üç sene boyunca günlük dört sarımsak ekstresi almak, kan basıncının ortalama 10 puan düşmesine neden oldu.
Potansiyel olarak güçlü bir antibiyotik
Antimikrobiyal Kemoterapi Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre, sarımsak içindeki bir bileşik olan dialil sülfit’in, bağırsak enfeksiyonlarının en yaygın nedenlerinden biri olan Campylobacter bakterisi ile mücadelede kullanılan iki popüler antibiyotikten 100 kat daha etkili olduğu görülmüştür.
Alzheimer’in & Demansı önler
Çiğ sarımsağın antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri, bunama ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
Alkol kaynaklı karaciğer hasarı
Alkol kaynaklı karaciğer hasarı, alkollü içeceklerin uzun süreli aşırı tüketilmesinden kaynaklanır. Çin Halk Cumhuriyeti, Toksikoloji Enstitüsü, Toksikoloji Enstitüsündeki bilim adamları, sarımsak kaynaklı organosülfür bileşiği olan dialil disülfidin (DADS), etanol ile uyarılan oksidatif strese karşı koruyucu etkilerinin olup olmadığını araştırmak istemişlerdir. Çalışmaları Biochimica ve Biophysica Acta’da yayınlandı. Araştırmacılar, DADS’nin etanol kaynaklı karaciğer hasarına karşı korunmaya yardımcı olabileceği sonucuna vardı.
Sarımsak ve soğuk algınlığı
Amerikan Aile Hekimliği’nde yayınlanan bir araştırmanın sonuçlarına göre; sarımsağın düzenli olarak kullanımının erişkinlerde soğuk algınlığının sıklığını azaltabileceğini, ancak semptomların süresi üzerinde hiçbir etkisinin olmadığını” bildirmişlerdir. Başka bir çalışmada ise, yaşlı sarımsak ekstresinin yüksek dozunun (günde 2.56 gram), soğuk algınlığı veya grip hastalarının gün sayısını% 61 oranında azalttığı bulunmuştur.
Ağır metal zehirlenmesini önler
Yüksek doz sarımsak, ağır metallerin neden olduğu organ hasarını önleyebilir. Bu bitkideki kükürt bileşikleri kandaki kurşun seviyelerini büyük ölçüde azaltır. Ek olarak, baş ağrıları ve tansiyon gibi toksisite belirtilerini de önler. Bu bitkideki kükürt, kandaki demir ve çinkonun daha iyi emilmesine yardımcı olur.
Sindirimi artırır
Diyetinize günlük çiğ sarımsak eklemek, sindirim sorunlarının ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Sarımsak iyi sindirim için bağırsakların normal işleyişinde yardımcı olur. Mide kanalının iltihaplanması veya tahrişi bile bu bitki kullanılarak azaltılabilir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Sarımsak, oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olan ve DNA hasarını önleyen ve böylece bağışıklığı güçlendiren filokütlilere sahiptir. Ayrıca, sarımsak yorgunluğu azaltır, enerji ve uzun ömürlülüğü artırır.
Göz bakımı
Sarımsak Selenyum, kersetin ve C vitamini gibi besin maddeleri açısından zengin olup, bunların hepsi göz enfeksiyonlarına ve iltihaplanmaya karşı yardımcı olur.
Kulak ağrılarını hafifletir
Sarımsak, antiviral, antifungal ve antibiyotik özelliklerine bağlı olarak, ketonları ve kulak enfeksiyonlarını tedavi etmek için yaygın olarak kullanılmaktadır.
Yaraları tedavi eder
Enfekte yara için etkili bir bitkisel tedavi olarak görev yapar. Anında rahatlama sağlamak için enfekte bölgeye 2 diş sürmek yeterli olacaktır.
Akneyi önler
Sarımsak, bal ve zerdeçal gibi diğer maddelerle birlikte, akne izlerini tedavi etmek ve aknenin başlangıcını önlemek için kullanılabilir. Sarımsak, etkili bir cilt temizleyici ve birçok cilt rahatsızlığının tedavisine yardımcı olan bir antibiyotiktir. Ayrıca, hücre sentezinde, UV ışınlarına karşı korunmada ve yaşlanmayı geciktirmede de yardımcı olur.