Türkiye’de Az Bilinen 6 Doğa Harikası Yer
Türkiye’nin dört bir yanında keşfedilmeyi bekleyen çok sayıda doğa harikası bulunuyor. Birçoğumuz bu güzelliklerin ne adını duyduk ne de yerlerini biliyoruz. Alternatif yerler keşfetmek isteyenlerin listesine giren, Türkiye’nin az bilinen doğa harikalarının her birinin kendine has özelliği ve hikayesi bulunuyor.
Türkiye’nin Az Bilinen Doğa Harikaları
Narman Peribacaları, Erzurum
Erzurum’un Narman ilçesinde bulunan, su ve rüzgar erozyonunun milyonlarca yıllık etkisi sonucunda oluşan Narman Peribacaları, bölgede Narman Kanyonu olarak da biliniyor. Her yıl şenlik düzenlenen kanyon, Erzurum ve çevre illerden ziyaretçileri ağırlıyor. Görsel açıdan ülkemizin dünya çapında en nadide yerlerinden Kapadokya’ya benzeyen bu yer, halk arasında “kırmızı periler” olarak adlandırılıyor. Narman-Pasinler karayolu üzerinde bulunan Narman Peribacaları, ulaşım açısından oldukça rahat bir konuma sahip.
Kanyonun ABD’nin Arizona eyaletindeki her yıl binlerce ziyaretçiyi kendine çeken coğrafyaya az da olsa benzerlik göstermesi nedeniyle oldukça büyük bir turizm potansiyeli olduğu söylenebilir. Hiç olmazsa önce bizler Anadolu’nun bu zenginliğini görmeliyiz. Erzurum’un bu ilginç peribacaları, UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’nde de yer alıyor.
Karapınar Kumulları, Konya
Konya’da bulunan, yaklaşık 4,000 hektarlık alanı kaplayan Karapınar Kumulları, Türkiye’nin tek çölü olma özelliği taşıyor. Buzul çağına kadar uzanan tarihiyle dikkat çeken bölge, o dönemlerden kalan büyük bir gölden kalan tortu ve millerin rüzgarla taşınıp birikmesiyle oluşmuş. Ziyaretçilerine tam anlamıyla bir çöl deneyimi yaşatan Karapınar, kumulların tepesinde muhteşem manzaralar da sunuyor. Ancak gidecek kişilerin yanında bolca su taşımaları ve araçların kumullara saplanma tehlikesi yaşayabileceğini hatırlatmakta yarar var. Turizm değeri açısından önemli bir yer.
Nemrut Kalderası, Bitlis
Doğu Anadolu Bölgesi’nin en yüksek dağlarından biri olan Nemrut Dağı’nın volkanik çöküntüsü olan Nemrut Kalderası, Bitlis’in Tatvan ilçesi sınırlarında bulunuyor. Kalderanın içerisinde yer alan 5 göl, lav çıkış hunisi, lav çıkış merkezi, sıçratma konisi, sıcak su kaynağı ve 6 adet mağarasıyla olağanüstü özellikleri bir arada bulunduran nadide bir yer. Yükseliği nedeniyle Karadeniz yaylarına benzetilen kalderaya ilçe merkezinden oldukça rahat bir yolla ulaşım sağlanıyor. Yılın her dönemi farklı keşif gruplarını ağırlayan bölge, manzarasıyla ünlü. Kalderanın yakınına kadar aracınızla çıkabiliyorsunuz. Hatta kayıkla krater gölü üzerinde tur yapmak da mümkün.
Seben Yaylaları, Bolu
Bolu, 300’ü aşkın yaylası ile Batı Karadeniz’in en zengin illeri arasında. Bolu’da ormanlarla kaplı dağlar üzerinde, akarsuların geçtiği, yemyeşil düzlüklere yayılan çok sayıda yayla bulunuyor. Kiraz Dağı çevresinde, ortalama 1,400 m yükseklikte olan Gerenözü ve Kınık yaylaları, Bolu’nun Seben ilçesinin en önemli yaylaları arasında. Seben Yolu üzerinde, Taşlıyayla mevkiinde bulunan 845 hektar alanı kaplayan Taşlıyayla Göleti, yaylalarla birlikte ziyaret ediliyor.
Nallıhan, Ankara
Ankara’ya 160 km uzaklıkta bulunan Nallıhan, Tarihi İpekyolu üzerinde bulunuyor. Çok sayıda gezilecek görülecek yere sahip olan ilçede Nallıhan Davutoğlan Kuş Cenneti, Sarıyar Yaban Koyunu Üretim Sahası ve çok sayıda anıt ağaç bulunuyor.
Valla Kanyonu, Kastamonu
Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesi, Muratbaşı Köyü’nde bulunan Valla Kanyonu, Küre Dağları Milli Parkı sınırlarında yer alıyor. 800 m derinliğe ulaşan kanyon dünyanın en derin 2. kanyonu olarak kabul ediliyor. Uzman ekipmanı olmayan kişiler için tehlikeli olarak kabul edilen 12 km’lik parkurda zaman zaman ölüm ve kaybolma olayları yaşanıyor. Kanyonun duvarlarının yüksekliği ve parkur uzunluğu geçişlerin tehlikeli olmasının nedenleri arasında.
Türkiye doğal güzellikler açısından oldukça zengin bir ülke. Türkiye’nin dört bir yanı keşfedilmeyi bekleyen doğa harikalarıyla dolu. Herkesçe bilinen popüler yerlerin dışında, seyahat edip, görülecek çok sayıda doğa harikası var.