Fırat Nehri

Fırat Nehri içeriğini okuyabilir, Biantep.com Sizin Gaziantep kategorisinde yer alan Fırat Nehri yazısını değerlendirebilir ve yorum yazabilirsiniz.


Fırat Nehri

Fırat Nehri

Erzincan’ın Akyurt beldesinde Karasu Çayı ile Tuzla Çayının birleşmesinden sonra Fırat Nehri’nin akışı başlar. Tarihte bir çok savaşa konu olan Mezopotamya’yı oluşturan Dicle Nehri ile birlikte iki nehirden biri olan Fırat nehri Basra Körfezine dökülür. Ortadoğunun hayat kaynaklarından biri olan Nehir Türkiye’ninde önemli nehirleri arasında yer alır.

Fırat Nehri Hangi İllerden Geçer?

Fırat Nehri

Erzincan

Tunceli

Elazığ

Malatya

Diyarbakır

Adıyaman 

Gaziantep

İllerinden geçer. Aynı zamanda Gaziantep – Şanlıurfa il sınırlarının bir bölümünü belirleyen nehirdir. Nehir Gaziantep Karkamış Sınır Kapısının yaklaşık 2 km doğusundan Türkiye’yi terk ederek Suriye’nin Cerablus kasabasına geçiş yapar.

Nehir Türkiye’den ayrıldıktan sonra sırasıyla Suriye ve Irak’tan geçtikten sonra Basra’da Dicle nehri ile birleşerek Basra Körfezine dökülür. Fırat ile Dicle’nin birleştiği bölgeye Şattülarab denir.

Nehrin Türkiye’deki ortalama debisi (suyun taşımış olduğu su miktarı) 12.570 ft³/s’dir. 

Nehir Üzerindeki Üzerindeki Barajlar

Türkiye’de Fırat nehri üzerine 5 adet baraj kurulmuştur.  Bu barajların toplam kurulu gücü 6.396 MW olarak hesaplanmıştır. Türkiye’nin en büyük 3 barajı Fırat Nehri üzerine kuruludur.

Keban Barajı – Elazığ

Fırat Nehri

Kamuya ait olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından işletilen santral 1.330 MWe kurulu gücü ile Türkiye’nin 10. Elazığ’ın ise en büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye’nin 3. büyük Hidroelektrik Santrali’dir.

Karakaya Barajı – Diyarbakır, Çüngüş

Fırat Nehri

Kamuya ait olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından işletilen Karakaya Barajı 1.800 MWe kurulu gücü ile Türkiye’nin 3. Diyarbakır’ın ise en büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye’nin 2. büyük Hidroelektrik Santrali’dir.

Atatürk Barajı – Şanlıurfa, Bozova

Fırat Nehri

Kamuya ait olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından işletilen santral 2.405 MWe kurulu gücü ile Türkiye’nin 2. Şanlıurfa’nın ise en büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye’nin en büyük Hidroelektrik Santrali’dir.

Birecik Barajı – Şanlıurfa, Birecik

Fırat Nehri

Kamuya ait olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından işletilen santral 672 MWe kurulu gücü ile Türkiye’nin 30. Şanlıurfa’nın ise 2. büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye’nin 5. büyük Hidroelektrik Santrali’dir.

Karkamış Barajı – Gaziantep, Karkamış

Fırat Nehri

Kamuya ait olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından işletilen santral 189 MWe kurulu gücü ile Türkiye’nin 85. Gaziantep’in ise en büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye’nin 26. büyük Hidroelektrik Santrali’dir.

 

Fırat Nehri içeriği, 10 Kasım 2018 tarihinde Biantep.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha