Devr-i Alem Para Müzesi
Öncelikle hayatınızda bu kadar çok parayı ilk defa bir arada göreceksiniz hazır olun.
Öncelikle hayatınızda bu kadar çok parayı ilk defa bir arada göreceksiniz hazır olun.
fi tarihinden bugüne, dünyanın bin bir çeşit ülkesinden şıkır şıkır meteliklerle, gıcır gıcır kağıtlarla dolu bir şölen yeri burası. Gaziantep’te yaşayan 49 yaşındaki Esat Kaplan (49), 30 yıldır topladığı değişik ülkelere ve dönemlere ait yaklaşık 3 ton ağırlığındaki para koleksiyonuyla 9 yıl önce, Devri Alem Para Müzesi’ni kurdu.
Paranın şeklinden, figüründen, üzerindeki sembollerden, basıldığı yer kurum ve iktidarla ilişkilendirerek size öyle bir tarih-coğrafya ve iktisat dersi veriyor ki ağzınız açık “pes” diyorsunuz.
Gaziantep’te, birçok uygarlığa ait para biriminin bulunduğu Devri Alem Para Müzesi’nde 150 ülkeden 100 bin üzerinde kağıt ve madeni para sergileniyor. Paralar üzerinde bulunan simge ve figürler geçmişte yaşanmış birçok olayı anlatırken tarihi paralar Alzheimer hastalığı tedavisinde kullanıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği destekle tarihi yansıtan müze 15 bilim dalı hakkında da bilgi veriyor.
Müze yetkilileri tarafından şöyle bilgi verildi:
“Oldukça geniş bir koleksiyona sahip olan müzedeki eserlerin rahatça sergilenmesi için ihtiyaç duyulan alan ise 10 futbol sahası büyüklüğüne işaret ediyor. Şu anki müze boyutları bu alanın yanında küçük kalsa da, tüm eserler insanlık tarihine ilişkin bilgi ve anekdotlar eşliğinde ziyaretçilerle buluşuyor.”
Devr-i Alem Para Müzesi içeriği, 12 Şubat 2019 tarihinde Biantep.Com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.