Yeme & İçme

Anteplilerin Meşhur Tatlısı: Baklava

Baklava, Türk mutfağının en meşhur ve en beğenilen tatlılarından biridir. Özellikle çok ünlü olan Gaziantep baklavası, kırk kat yufka ile yapılır.

Sadece Türk mutfağında değil, Türk kültüründe de önemli bir yeri vardır baklavanın. İnsanların ev ziyaretlerinden tutunuz da kutlamalara kadar her yere baklava götürülür. Öyleki taraftarlar bile çoğu zaman tuttukları takımın çalışma sahalarına baklava götürüp kendi elleriyle yedirirler. Baklavasına futbol maçları yapılır. Baklavasına tavla oynanır. Kısacası baklava yemek bahanesiyle çeşitli etkinlikler bile yapılır.

Baklavanın Tarihi

Baklavanın Tarihi Asurlar’a kadar uzanır ancak bu tatlı, iki hamur arasına kuru meyvelerin serpiştirilip, fırında pişirilmesiyle yapılıyordu. Bu baklava dünyanın çeşitli ulusları tarafından çok sevildi ve değişik şekillerde yapıldı.

Osmanlı’da Baklava

Halk arasında çok sevilen baklavanın ünü zamanla Osmanlı Sarayı’na kadar uzanmış; bayram, düğün ve özel kutlama sofralarında mutlaka yer almıştır. Hatta baklava yapımı o kadar ciddiye alınmış ki, 17. yüzyıl sonlarında Saray’da baklava alayı oluşturulmuştur. Saray`da baklavanın önemi, konaklardaki gibi sadece zenginlik ve ince zevk alameti sayılmasından değil, aynı zamanda devlet törelerine girmiş olmasındandı. 17. yüzyılın sonlarında veya 18. yüzyılın başlarında ortaya çıkmış olan baklava alayı geleneği, bunun en belirgin örneğidir. Ramazan ayının ortasında, padişahın askere iltifatı olarak, Saray’dan Yeniçeri Ocağı’na baklava giderdi. Her on askere bir sini baklava hazırlanır ve Saray mutfağı önünde dizilirdi. Silahtar Ağa, bir numaralı yeniçeri olan padişah adına ilk siniyi teslim aldıktan sonra, diğer sinilerin her birini ikişer asker nizami olarak yüklenirdi. Her bölüğün amirleri önde, baklava tepsilerini  taşıyanlar arkada, açılan kapılardan dışarı çıkarak kışlalara doğru yürüyüşe geçerlerdi.

Dünyada Baklava

Baklavanın çok sevildiği ve yaygın olarak yapıldığı bir yer ise, ABD’nin Teksas eyaletidir. Baklava dünyanın bu köşesine Çek Cumhuriyeti’nden gitmiştir. 19. yüzyılda, Teksas’a göç eden çekler, beraberlerinde baklavayı da götürmüşler. Böylelikle Teksas Baklavası da literatüre girmiş. Ayrıca tüm Arap Yarımadası’nda, Kuzey Afrika ülkelerinde, Türk cumhuriyetlerinde, Yunanistan, Arnavutluk, Makedonya, Hindistan, Afganistan ve Ermenistan’da sevilen tatlılar arasındadır.

Baklava Çeşitleri

  • Fıstıklı Baklava
  • Fıstıklı Kuru Baklava
  • Cevizli Baklava
  • Kaymaklı Baklava
  • Sütlü Nuriye Baklavası
  • Fıstıklı Şöbiyet
  • Fıstıklı Saray Sarması

Baklavanın Tarifi

Malzemeler:

38 yumak Baklava hamuru Muhallebisi

  • 14 kaşık şeker
  • 1 paket vanilya
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 lt süt
  • 3 yumurta

Yumurta hariç tüm malzeme karıştırılıp muhallebi gibi pişirilir. İyice soğuduktan sonra 3 yumurta ile çırpılıp bir tarafta bekletilir. Her yumak açılıp tepsiye dizilip her katı yağlanır. 19.cu yumak serildikten sonra muhallebi konulup kenarları üzerine katlanır ki muhallebi tepsinin kenarlarına yapışmasın. Diğer 19 adet yumakta aynı şekilde açılıp tepsiye serilir. İşlem bittikten sonra da dilimler halinde kesilip yağlanıp kısık ateşte 2 saat pişirilir. Soğuduktan sonrada üzerine pudra şekeri serpilir.

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Gaziantep Yemekleri ve Mutfağı Menengiç Bitkisi ANTEP MUTFAĞI’NIN TATLILARI GAZİANTEP: HASAN SÜZER ETNOĞRAFYA MÜZESİ Gaziantep Hanlarından ‘Yeni Han’ GAZİANTEP KİLİMCİLİĞİ