Sofdağı Yaylası
Güneydoğu Torosların uzantısı olan Sof Dağları'nın üzerinde bulunan Sofdağı Yaylası, Gaziantep'e 32 km. uzaklıktadır. Gaziantep şehir merkezine yakın olmasından dolayı hafta sonları yoğun ziyaretçi almaktadır. Yaylanın 3 km. öncesindeki Sof Alıcı Köyü'ne kadar yol asfalt olup, köyden yaylaya kadar olan yol ise stabilizedir.
Sofdağı Yaylası; Gaziantep Platosu'nu yüksekten seyretmek, doğa ile baş başa kalmak, gürültüsüz, kuş sesleri ve su şırıltıları arasında doğa yürüyüşü, kamp ve piknik yapmak için ideal bir yerdir. Sofdağı Yaylası'nda rüzgarın tatlı esintisinin ağaçların arasından geçerken çıkardığı fısıltı, pınarlarından akan suların sesine karışır. Bazen kuş sesleriyle birlikte koyun melemeleri de duyulur. Sof Dağları'nın en yüksek tepesi olan ve adına Kepekçi Tepesi denilen yerde, oksijen miktarı son derece yüksek olup, havası çok temizdir ve insan sağlığı için faydalı ve ideal bir yerdir. Yılın en soğuk günlerinde dahi bol oksijen sebebiyle bu kesimde insanların terledikleri tespit edilmiştir. Sofdağı Yaylası'nın batısında küçük bir kaynağı bulunan Sofdağı içmesi, hafta sonlarında yakın yerleşimlerden gelenlerce ziyaret edilmektedir. Kaynaktan çıkan şifalı suyun çok az olmasına rağmen yöre halkı tarafından birçok iç ve cilt hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir.
Sofdağı yöresinde böcekler dahil 124 çeşit hayvanın yaşadığı, 96'sı tıbbi, 11'i baharatlı, 10'u çalı ve çit, 26'sı soğanlı, 12'si ağaç, 19'u meşe olmak üzere toplam 267 tür canlı bitkinin yetişmekte olduğu tespit edilmiştir. Yine Sofdağı ve çevresinde 20'nin üzerinde tatlı su kaynağı bulunmaktadır. Gerdek Pınarı, Cennet Pınarı ve Börek Pınarı bunlardan bazılarıdır.
Sofdağı Yaylası yıllardan beri köylüler tarafından ve azda olsa yaz aylarında piknik yapmak için şehirden giden insanlarca kullanılmaktadır. Baharın başlangıcıyla beraber koyun ve keçi sürülerini önüne almış, çadırını battaniyesini atının terkisine yerleştirmiş çıngırak sesleri arasında yaylalara doğru yol alan bir topluluk görürseniz bilin ki onlar Sofalıcı köylüleridir. Köylüler bahar aylarında sıcaklık tenlerine değer değmez köyden yaylaya yol alırlar. Sonbaharın o kasvetli havaları bastırdığında ise köye dönüş hazırlıkları başlar. Yıllardan beri bu böyle sürüp gitmektedir. Yaylada köylüler tarafından sulu tarım yapılmakta, sebze ve meyve yetiştirilmektedir. Yaz aylarında yaylayı ziyaret edenler, yoğurt, süt, yumurta gibi gıda maddeleri; domates, salatalık, fasulye gibi sebze ve çeşitli meyveleri yayladan temin edebilirler. Yaylada alt yapı mevcut olmayıp, elektrik bulunmaktadır. Su doğal pınarlardan veya garaf adı verilen geniş su kuyularından su motoruyla çekilerek sağlanmaktadır. Suyu son derece yumuşak(kireçsiz) ve soğuktur.
Küçük Sof Yaylası (Gerdek Pınarı)
Ulaşım
Gaziantep - Adana Karayolu'nun 21. kilometresinden Dımışıklı köyü yoluna sapılarak 10 km. stabilize yol aldıktan sonra sağa dönülüp 2.5 km. daha gidilerek Küçük Sof yaylasına varılır.
Özellikler
Tamamen kayalık olan bu alanın kuzey ve kuzeydoğusu tarım alanlarıdır.
Konaklama - Yeme - İçme
Yaylada herhangi bir yapı yoktur. Buraya gitmek isteyenler, özel araçları ile gitmeli ve temel ihtiyaç maddelerini yanlarında götürmelidir.
Sof Yaylası
Ulaşım
Dımışıklı Köyü'nden sola dönülerek 3 km. gidildiğinde Sof Alıcı Köyü'ne varılır. Köyün kuzey yönüne düşen yaylaya, 2 km. stabilize yolla varılır.
Özellikleri
1. 400 m. yükseklikte bulunan yayla, kayalık tepelerle çevrili çanak şeklinde bir konuma sahiptir. Yaylanın düz alanları meyve bahçesi ve sulu tarım alanı olarak değerlendirilmektedir. Tepeler kayalık olup, seyrek maki türü bitkilerle kaplıdır. Güneydoğu yamaçlarından
çıkan su, kuzeybatıdaki tepelerin eteklerinde bir su tünelinden kaybolmaktadır. Çok temiz ve sağlıklı havaya sahip bulunan yaylada yetişen salatalık, elma, üzüm gibi tarım ürünleri, yüksek rakımdan dolayı yaz sonuna doğru olgunlaştığı için çok lezzetli olmaktadır.
Konaklama - Yeme - İçme
Gaziantep ve civar köylerden gelen insanlar basit yayla evlerinde kalmaktadırlar. Yaylada temel ihtiyaç maddeleri olmadığı için buraya gitmek isteyenler, özel araçları ile gitmeli ve temel ihtiyaç maddelerini yanlarında götürmelidir.