Gaziantep’e has bir lezzet olan katmer, baklavanın tarihi kadar eski. Bazı rivayetlere göre bu tatlı türü Ermeniler’den gelmekte ve 500 yıllık bir tarihi olduğu da tahmin edilmekte. Hâl böyle olunca Gaziantep kahvaltılarının vazgeçilmezi haline gelmiştir. İşte vazgeçilmez lezzet katmerin tarifi…
Gaziantep Katmeri İçin Gerekli Olan Malzemeler
2 adet katmer için ölçü;
6 adet baklava yufkası yada 2 adet normal taze yufka
4 yemek kaşığı tepeleme şeker
6 yemek kaşığı çekilmiş toz halde Antep fıstığı
1 paket hazır paket kaymak
4 yemek kaşığı irmik kaymağı ( siz evde pişireceksiniz)
4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
Evde İrmik kaymağı yapmak için;
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı irmik
Üstü için;
Toz Antep fıstığı
Kaymak
Katmer Nasıl Yapılır?
İlk önce irmik kaymağı-süt irmiği-sahan kaymağı hazırlayalım….siz hangisini söylemeyi arzu ederseniz…
1 su bardağı süt ile 1 kaşık irmiği ocak da muhallebi gibi pişirelim. Göz göz olup patlaya patlaya pişince ocağı kapatalım ve iyice soğutalım.
Bu soğudukça katılaşan bir karışım muhallebi kıvamın da pişmesi yeterli….
Bunu 1 gün önceden yapıp buzdolabın da ağzı kapalı saklayabilirsiniz.Bu sayede katmerleri hazırlarken elinizin altın da hazır olur..Ben öyle yaptım….
Tüm malzememizi tezgahımıza hazırlayalım. .
Tereyağımızı ocak da eritelim. Eridi üstünde ki köpükleri alıp atalım.Sırf yağı kalsın….
Baklava yufkamızın birini tezgaha yayalım. Üstüne 2 kaşık erimiş tereyağ dan dökelim ve fırça yardımı ile güzelce her yerine yayalım,yufkayı yağlayalım. üstüne 1 yufka daha serelim.
Bu 2. Yufkayı tereyağ ile yağlamayalım.
2 yufkanın orta bölümüne ( her yerine değil sadece ortaya)
3 yemek kaşığı Antep fıstığı dökelim serpiştirelim. Kaşıkla düzeltelim. Şimdi fıstığın üstüne 2 yemek kaşığı tepeleme şekeri de serpiştirelim.
Şimdi bunların üstüne de pişirdiğimiz irmik kaymağının yarısını küçük parçalar halin de fıstıkların her yerine doğrayalım , bölüştürelim. . 2 yemek kaşığı hazır paket kaymağı da aynen küçük küçük her yere bölüştürelim.
Şimdi kalan son yufkayı da bunların üstüne koyalım bu yufkayı da yağlamayalım. Sadece tezgaha ilk koyduğumuz yufkayı yağlamış olmalıyız. .
Ve hazır olan yufkaları katmerimizi köşeleri ortaya getirerek zarf gibi kapatalım. Yüzlerine biraz tereyağ sürelim.
Teflon tavayı ocak da 1 dakika kadar ısıtın sonra katmeri teflon da güzelce kızartarak pişirin. UNUTMAYIN. . . . Katmerin üstünü yağladığımız için tavayı yağlamayacağız. .
İster benim gibi teflon tava da iki yüzü kızarana kadar pişirin. İsterseniz de 230 derece de ısınmış fırın da 10 dakika pişirin. Tercih size kalmış. .
Pişen katmerleri tabaklara alın 1 dakika kadar bekleyin şimdi kare kare kesin. . . üstlerini toz Antep fıstığı ve hazır kaymak ile süsleyebilirsiniz. Sıcak sıcak servis yapın. .
Katmeriniz hazır afiyetler olsun.
Katmer Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hamurunda buğday unu kullanmak daha güzel bir lezzet ortaya çıkartacaktır. Katmerin içinde fıstık olmazsa olmazdır. Üzerine şerbet veya kıvam dökülmez. Peki Antep katmerinin tatlılığı, nereden geliyor? Bu sorunun cevabı hazırlanırken içine konulan şekerin pişme sırasında eriyerek ürüne yayılması sonucunda ortaya çıkar. İçine ya da üzerine tarçın, pudra şekeri, Hindistan cevizi, susam, çörekotu gibi malzemeler konulmaz.