Gez & Gör

500 Yıllık Geçmişiyle “Tahtani Camii”

Gaziantep Kalesi’nin yanında Şekeroğlu Mahallesi Uzun Çarşı caddesi üzerinde yer alan “Tahtani Camii” bir diğer adıyla “Tahtalı Camii” 500 yıllık geçmişiyle görenleri kendine hayran bırakıyor…

Gaziantep Kalesi’nin yanında Şekeroğlu Mahallesi Uzun Çarşı caddesi üzerindedir. Caminin yaptıranı ve yapıldığı tarih hakkında kesin bilgilere rastlanmamıştır. Ancak Miladi 1557 tarihli bir belgede adından söz edilmektedir. M.1563 yılında Kahramanmaraş Valisi Osman Paşa tarafından tamir ettirildiği anlaşılmaktadır.

Caminin ismi önceleri Tahtani olarak söyleniyordu. Bir söylentiye göre cami ağaçtan yapılmıştır.Bu nedenle halk tarafından camiye Tahtalı Cami de denmiştir. Bu cami yararına vakıflar bırakıldığı ve çeşitli amaçlarla kurulmuş vakıfların vakfiyelerinde Tahtani camisine de kaynak sağlandığı kayıtlardan anlaşılmaktadır.

Cami mihraba paralel iki nefli ve dikdörtgen planlıdır. Ana mekan ortadaki ayaklarla on bölümle ayrılmıştır. Mihrap önü kubbe diğer bölümler çapraz tonozlarla örtülüdür. Son cemaat yeri kemerlerle bağlanmış dört ayaklıdır. Kemer ayakları kara, duvar ise ak kesme taştandır. Avlu kare kesme taşlarla döşenmiştir. Kırmızı mermerden yarım daire biçimindeki mihrap oldukça ilginçtir. Mihrap içi, yonca kemerli sağır nişlerle bezenmiştir. Mermer minber ise yıldız, rozet yıldız, rozet ve geometrik geçmelerle süslenmiştir. Minare caminin kuzeybatı köşesindedir. Kare kaideye oturan minare gövdesi çokgendir. Şerefe altındaki mukarnas dolguların arasına çini tabaklar yerleştirilmiş olup, alt bölümler yıldız, rozet ve geometrik geçmelerle bezenmiştir.

Tahtani Camii Nerede?

Adres: Şekeroğlu Mahallesi, 27240 Şahinbey/Gaziantep

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Gaziantep turizminde yeni rota Dolmen Mezarları Gaziantep Tilmen Höyük Hakkında Gaziantep Uğur Okulları: Kurtuluş Günü GAZİANTEP: DÜLÜKBABA TABİAT PARKI Türkiye’nin En Büyük Parkı: ‘Yeşilvadi’ Gaziantep Barak Ovası Hakkında, Barak İsminin Anlamı Nedir?