Genel

Ders Çalışma Yöntemleri

Ders çalışmak okul hayatının bir gerekliliğidir. Pek çok önemli sınava hazırlanmak durumunda kalınır fakat herkes aynı derecede konsantrasyona sahip değildir. Konsantrasyon eksikliği kişilerin sıklıkla şikayet ettikleri konulardan biridir. Bunun neticesi olarak da ne kadar çalışılırsa çalışılsın istenilen verim elde edilemez.

Ders çalışırken istenilen verimin alınabilmesi için bazı unsurlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Uzmanlar tarafından belirlenen bu unsurlar kişinin dikkatini derse toplamasında oldukça yararlıdır. Ders çalışmaya başlamadan önce ve ders çalışma esnasında yapılması gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz.

Çalışırken istenilen verimin alınması için uygun bir çalışma ortamının sağlanması gerekmektedir.

Ders çalışma ortamının sessiz, düzenli ve ferah olması gerekmektedir. Dikkat dağıtacak objeleri bulundurmamak gerekmektedir. Oldukça sade bir ortam konsantrasyonun sağlanmasında yararlı olacaktır.

Kişinin kendini ders çalışmaya hazırlamış olması gerekmektedir.

Psikolojik olarak kendini rahatlatmalı, kafasındaki diğer düşünceleri çıkartarak sadece çalışacağı derse odaklanması gerekmektedir.

Çalışılacak olan dersle ilgili gerekli olan tüm araç ve gereçleri yanında bulundurmak da oldukça önemlidir.

Aksi halde gerekli araç ve gereçleri almak için ders bölündüğünde konsantrasyon eksikliğine neden olabilir.

Kişinin nerede rahatsa o ortamda ders çalışması gerekmektedir.

Fakat yatak ders çalışmak için uygun bir yer değildir. Rahatlıktan kasıt rahat bir masa ve sandalyedir.

Ders çalışmaya başlamadan önce yemek yemek yanlıştır.

Yemek yedikten sonra insanın uykusu gelebilir. Bu yüzden yemekten sonra 1 saat kadar beklenmeli ve ders çalışmaya öyle başlanmalıdır. İnsanın karının aç olması da ders çalışma verimini etkiler. Bu yüzden ne aç ne de çok tok bir şekilde derse başlamamak gerekir.

Ders çalışmak için uygun zaman seçilmelidir.

Bazı insanlar sabah uyandıklarında dinç olurlar ve kendilerini ders çalışmaya uygun hissederler. Bazı insanlar ise öğle veya akşam saatlerinde kendilerini ders çalışmak için hazır hissedebilirler. İnsanın hangi saatlerde ders çalışmak için daha hazır olduğunu tespit etmesi ve programını ona göre belirlemesi gerekmektedir.

Ara vermeden saatlerce çalışmak yanlış bir yöntemdir.

Çünkü beyin yorulur ve konsantrasyon düşer. İnsanın konsantrasyon süresi yaklaşık 45 dakikadır. 45 dakika veya 1 saat çalışıldıktan sonra biraz ara verilmeli ve daha sonra derse tekrar başlaması gerekmektedir. Araları çok uzun tutmak da konsantrasyon eksikliğine neden olabilir. Bu yüzden 1 saat çalışıldıktan sonra yaklaşık 15 dakika ara verilmesi gerekmektedir.

Çalışılan dersten istenilen verimin alınması için tekrar yapmak çok önemlidir.

Tekrar edilmeyen bilginin unutulması kaçınılmazdır. Özellikle 48 saat geçmeden çalışılan konuyu tekrar etmek bilgilerin daha kalıcı olmasını sağlayacaktır.

Zorlanan derslerin dışlanmaması gerekmektedir.

Tam tersi anlayabilmek için zorlanan derslerin üzerine gidilmelidir.

Aşırı kaygı konsantrasyonu bozar.

Bu yüzden sürekli başarılı olamayacağını düşünen kişi kendi motivasyonunu düşürür. Bunu aşmak için kişinin kendine güvenerek, başarılı olacağını düşünerek çalışması gerekir.

Televizyona takılıp kalmak, arkadaşlarla uzun telefon görüşmeleri yapıp zamanı kontrol edememek de verimi düşürür.

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Burcunuza Göre Derin Arzularınız Neler? İçinizdeki Seyahat Tutkusu Genlerinizden Geliyor Olabilir mi? Yumurta – Avokado ve Limon Maskesi Nasır Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler; Nasır Nedir? Yeşil Zeytinin Faydaları Nelerdir? Ceviz Yediyseniz Sakın Bu İlacı İçmeyin