Burun Tıkanıklığına Çözüm Önerileri
Kronikleşen burun tıkanıklığının altında bakteri, mantar ve bir sürü alerjik durumlar yer almaktadır. Günümüzde sıkça görülen ve insanların adeta lanet ettiği, geceleri uyku bozukluklarında yol açtığı burun tıkanıklığı beraberinde şu soruları da getirdi.
Burun tıkanıklığı çözüm, burun tıkanıklığına çözümler nelerdir? Burun tıkanıklığına ne iyi gelir? Burun tıkanıklığı nasıl geçer? Burun tıkanıklığı açan şeyler nelerdir? Bunların hepsinin yanı sıra burun tıkanıklığı neden olur? Yazımızda bu tür soruların yanıtını bulabilir, bilgi sahibi olabilirsiniz.
Burun Tıkanıklığı Nedir?
Burun tıkanıklığı, solunum yolunun en önemli aşamalarından bir tanesinin hata vermesi anlamına gelmektedir. Başta horlamak olmak üzere birçok kronikleşmiş hastalığın da başında gelmektedir. Çoğu zaman soğuk algınlığında ya da grip ve nezle de meydana gelen tıkanıklık ile bizim bahsettiğimiz tıkanıklık arasın fark vardır.
Burun Tıkanıklığı Neden Olur?
Solunum yolu sisteminin en önemli parçası olan burun, kirli hava, soğuk algınlığı, sinüzit ve benzeri birçok sorun nedeniyle tıkanır. Oldukça rahatsız edici olan burun tıkanıklığı kimi zaman geceleri uyutmayacak dereceye ulaşır. Uyku esnasında burundan nefes almanın zorlaşması ağızdan nefes almaya neden olarak kişinin uykusuz kalmasına da neden olabilir.
Genellikle soğuk algınlığı ve sinüzit gibi nedenlere bağlı olarak meydana gelen burun tıkanıklığı gün içinde nefes alıp vermemezi doğrudan etkileyerek nefes darlığına neden olabilir. Burun tıkanıklığı yaşayan kişi burun yollarını kullanamaz ve ağızdan nefes alıp verir. Gün içinde kişinin kendini daha yorgun hissetmesine neden olan burun tıkanıklığı nefes alıp vermeyi zorlaştırırken geceleri ise horlama ve uyku apnesi gibi nedenlerle uyku kalitesini en aza indirmektedir.
Burun tıkanıklığına neden olan başlıca faktörler;
- Mevsim geçişleri
- Sinüzit
- Soğuk algınlığı
- Grip
- Nezle
- Geniz eti
- Soğuk ve kirli hava gibi faktörler burun tıkanıklığına neden olan başlıca unsurlardandır.
Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir
” Burun tıkanıklığı çözümlerini “herkes evinde gerçekleştirebilir. Öyle ki, evde yapılacak ” burun tıkanıklığı doğal çözümleri ” ile doktora dahi gitmeden burun tıkanıklığı ortadan kaldırılabilir. İşte, evde burun tıkanıklığına çözüm bulabileceğiniz seçenekler…
İşte burun tıkanıklığını çözüm önerileri şunlardır;
Zeytinyağı
Burun tıkanıklığına ne iyi iyi gelir diye soranlar varsa, olmazsa olmaz bir besin olarak zeytinyağını söyleyebiliriz. Zeytinyağının kaygan yapısı burun derinliklerine çok az olacak şekilde damlatılarak burun deliklerinin açılması sağlanır.
Soğan
Burun tıkanıklığını açan şeylerin başında soğan gelmektedir. Soğanın kokusu mentol gibi olduğu için burun tıkanıklığının çözümlerinde kullanılır. Soğan kokusu sayesinde burun içerisinde bulunan mukuslar yumuşatılır akması sağlanır. Dikkat edin, soğan kokarken gözyaşlarınız akabilir.
Nemli Oda
Burun tıkanıklığından şikayetçi olan kişilerin öncelikle bulundukları ortamın nemli olmasına özen göstermeleri gerekmektedir. Odanın nemli olması burun tıkanıklığınıza iyi gelerek daha rahat nefes alıp vermenize yardımcı olur. Odanın nem dengesini sağlamak için kış aylarından kaloriferin üzerine bir kap içerisinde bir miktar su koyabilirsiniz. Bu su buharlaşarak odanızın nemlenmesine yardımcı olacaktır. Nem miktarının daha çok artması ve daha çok etkili olmasını istiyorsanız bulunduğunuz ortamda sürekli olarak kaynar derecede olan su bulundurabilirsiniz.
Tuzlu Su
Burun tıkanıklığı tedavisinde en çok kullanılan yöntemlerin başında şüphesiz ki tuzlu su gelmektedir. 1 çay bardağı suyun içerisine yaklaşık 1 çay kaşığı kadar tuz ekleyin ve eriyene kadar karıştırın. Hazırladığınız tuzlu suyu ile günde 3-4 kez burnunuza çekin ve sonrasında çalkalayın. Böylece doğal bir burun spreyi hazırlamış olacak ve daha rahat nefes almanızı sağlayacaksınız.
Mentollü Su
Oldukça etkili olan yöntemlerden bir diğeri ise mentollü sudur. Bir miktar suyun içerisine mentol, okaliptüs veya nane gibi bitkiler ekleyerek kaynatın. Başınızı suyun buharına doğru yaklaştırın ve buharı soluyun. Bu tip keskin kokuya sahip olan buharlar burun tıkanıklığınızın azalmasına yardımcı olacaktır.
Mentollü suyun yanı sıra sıcak bir duş alabilir ve suyun buharı ile birlikte burun tıkanıklığınızın azalmasını sağlayabilirsiniz.
Sıcak Havlu Kompresi
Buhar tedavisinin yanı sıra burun tıkanıklığınızı kısa sürede hafifletecek bir diğer tedavi yöntemi ise sıcak havlu kompresidir. Nemli ve yüzünüzü yakmayacak sıcaklıktaki havluyu yüzünüze koyun ve bu şekilde nefes alıp verin. Bu uygulama havlunun nem oranı ve sıcaklığı ile sinüzlerinizin gevşemesini ve rahatlamasını sağlayacaktır. Sıcak havlu kompresi uygulamasını gün içinde 4-5 kere tekrar edebilirsiniz.
Lavanta Çiçeği
Hoş ve keskin bir kokuya sahip olan lavanta çiçeği burun tıkanıklığı tedavisinde oldukça etkili sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır. Bir miktar lavanta çiçeği yaprağını kaynamış suyun içerisinde bekletebilir ve yaklaşık 10 dakikalık demlenme sürecinden sonra tuzlu su uygulamasında olduğu gibi günde 4-5 kere burnunuza çekebilirsiniz.
Mısır Kökü
Bir miktar sıcak suyun içerisine atılan mısır kökü, demlenip süzüldükten sonra zeytinyağı ve nane suyu eklenerek güzelce bir harman yapılır. Hazırlanan karışım keskin kokusu ve içeriği sayesinde burun tıkanıklığınızı en kısa sürede tedavi ederek rahat nefes alıp vermenizi yardımcı olur. Bu uygulamayı gün içerisinde 1-2 kere tekrarlayabilirsiniz.
Atkuyruğu Otu ve Nergis Çiçeği
Bir havan içerisinde dövülen atkuyruğu otu ve nergis çiçeği yapraklarının aynı miktarlarda olmasına dikkat ediniz. Dövülen yapraklara bir miktar zeytinyağı ve su ekleyerek karıştırınız. Hazırladığınız doğal burun spreyini 1 gün dinlendirdikten sonra süzün ve gün içinde burnunuza damlatınız.
Süt
Süt mukus üretimini arttıran önemli faktörlerden biridir. Her zamankinden daha az tüketilmelidir.
Keskin Kokular
Naneli şekerler, sakızlar, baharatlı yiyecekler burnunuzun açılması için iyi bir yöntemdir. Aynı zamanda mentollü mendiller de aynı yöntem kapsamında işe yarayacaktır.
Dinlenin ve Terleyin
Dinlenmek ve kendinizi sıcak tutup terletmek burun tıkanıklığına iyi gelir.