KIBRISTA KÜLTÜR VE TARİH (PEGASUS HAVAYOLLARI İLE) 2 Gece 3 Gün Girne-Güzelyurt-Lefkoşa-Gazimağusa
Tur Programı
(1.GÜN) İSTANBUL-LEFKOŞA-GİRNE
Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan Pegasus Hava Yolları'nın saat 10.20 İstanbul - Ercan uçuşu ile Kıbrıs'a hareket. Ercan Havalimanı'nda aracımızla buluşma ve otelimize hareket. Odalarımıza yerleşme sonrası alış-veriş ve dinlenme için serbest zaman. Akşam yemeği ve konaklama otelimizde.
(2. GÜN) GİRNE
Sabah kahvaltı sonrası hareket ile turumuza başlıyoruz. İlk olarak Beşparmak dağları üzerinde kurulmuş üç büyük kuleden en batıda yer alan St. Hilarion Kalesi'niziyaret ediyoruz. Sonrasında Girne dağlarının eteklerinde bugünkü ismi ile Beylerbeyi köyü içerisinde, ilk olarak 12.yy da Roma döneminde inşaa edilen temellerin üzerinde ortaçağ eklentileri ile günümüze ulaşan Gotik mimarinin en güzel doğu örneklerinden biri olan Bellapais Manastırını gezip Girne Yat Limanı’na ulaşıyoruz. Bizanslılar tarafından 7. yy’da temelleri atılan ve değişen süreç içerisinde Lüzinyanlar ve Venedikliler tarafından geliştirilerek kullanılan, bugünkü halini ise Osmanlılar döneminde alan Girne Kalesi gezimizin ardından limanda serbest vaktimizde çaylarımızı, kahvelerimizi yudumluyoruz. Sonrasında 1974 Kıbrıs Barış Harekâtında adaya ilk ayak basılan noktada şehit düşen subay, astsubay, erbaş ve erler anısına inşa edilerek adını, ilk çıkartmada şehit düşen Alay Komutanı Albay İbrahim Karaoğlanoğlu’ndan alan Karaoğlanoğlu Şehitliği’ni ziyaret ediyoruz. Bu ziyaretimiz esnasında gerek Rumlar tarafından kaçarken bırakılan, gerekse Türkler tarafından kullanıldıktan sonra emekliye ayrılan askeri araçların sergilendiği Açık Hava Müzesi’ni gezme, Barış ve Özgürlük Anıtı’nı fotoğraflama imkanı buluyoruz. Ayrıca Yavuz Çıkartma Plajı ve Özgürlük Anıtı, bu ziyaretimizde dikkatimizi çekecek diğer noktalar. Şehitlerimizin anılarını yad edip, ruhlarının şad olması için yaptığımız duaların ardından Mavi Köşk’e (Kaçakçının Köşkü) doğru yola çıkıyoruz. Girne – Güzelyurt dağ yolu üzerinde Çamlıbel köyü’nde bulunan, Rum lider Makarios’un avukatlığını yapan ve aynı zamanda Orta Doğu’nun en büyük silah tüccarı olan İtalyan asıllı Rum Pablo Pavilides’in yaşadığı bu ev günümüzde silahlı kuvvetlerimizin kontrolü altındaki bir müze ev olarak bizleri beklemekte. Müze rehberlerinin anlatımı eşliğinde Mavi Köşk gezimizi tamamlayıp. Akşam saatlerinde otelimize dönüş.
(3.GÜN) LEFKOŞA-GAZİMAĞUSA-İSTANBUL
Sabah kahvaltı sonrası otelden hareket ile ilk ziyaretimiz Boğaz Şehitliği. Ardından Lefkoşa’ya ulaşıp 1963 Aralık ayında Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı'nda görevli Binbaşı Nihat İlhan'ın evinin EOKA'ya bağlı Rum çeteciler tarafından basılmasıyla gerçekleşen olaydan sonra müzeye çevrilen ve 1 Ocak 1966 tarihinde ziyarete açılan Barbarlık Müzesi’ni geziyoruz. Yeşil Hat Sınır bölgesine geçiyor ve Kıbrıs Ada’sını ikiye ayıran bu sınır hattından her iki tarafta kalmış mahalleleri fotoğraflama imkanı buluyoruz. Sonrasında 14.yy’da Lüzinyanlar döneminde inşa edilmiş 16.yy’da Venedikliler tarafından şehri Osmanlılara karşı korumak için genişletilmiş Lefkoşa Surları’nı görüyor, devamında şehrin eskiden Girne’ye açılan kapısından (Girne Kapısı) geçiyoruz. Cumhurbaşkanlığı bu gezimizde göreceğimiz diğer bir nokta. Lefkoşa’da son olarak KKTC'nin kurucu cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın mezarına gidiyor ve bu büyük şahsiyete şükranlarımızı sunuyoruz. Takiben Gazimağusa’ya doğru hareket ediyoruz. İlk olarak Kıbrıs'ta 1974 harekatına müteakip yerleşime kapatılan modern zaman Pompei'si olarakda adlandırabileceğimiz, rum bir bakkalın coca-cola sponsorlu tabelasını, inşaat halindeyken harekat gerçekleşince apar topar terk edilen dev bir otel inşaatının yanında hala duran büyük vincini, panjurlarında kurşun izleri farkedilen evlerini, dışarıdan panoramik olarak görebileceğimiz Kapalı Maraş Sınır gezisini yapıyoruz. 1970 li yıllarda dünyanın en büyük turizm merkezlerinden biri olan bu yerden, Lüzinyan surları olarak bilinen ancak sonraları Kıbrıs’ı ele geçiren Venediklilerin Osmanlılara karşı önlem almak üzere, 1550’li yıllarda yeniden elden geçirdiği, Mağusa’nın Osmanlılar tarafından fethinin ardından Osmanlılarca onarılıp bugünkü halini alan Gazi Mağusa Surları’nı geziyoruz. Surlar içerinde hem yeni keşiflerimiz için hem de Alış-veriş için serbest vaktimizi değerlendiriyoruz. Vatan Şairimiz Namık Kemal’in Nisan 1873 tarihinde İstanbul Gedik Paşa tiyatrosunda “Vatan Yahut Silistre” oyununun oynanmasından sonra aynı ay içerisinde Kıbrıs’a sürüldüğü ve Haziran 1876 tarihinde V.Murat tarafından affedilene kadar yaklaşık 38 ay tutsak edildiği, günümüzde adıyla anılan Namık Kemal Zindanı’nı ziyaret ediyoruz. Venedik Sarayı Kalıntılarını görebileceğimiz, günümüzde Lala Mustafa Paşa Camii olarak kullanılan St.Nicolas Katedrali ziyaretlerimizle Mağusa turumuzu tamamlıyoruz. Yol üzerinde panoramik Kral Mezarları’nı görüyoruz. Dönüş yolumuzda St.Barnabas İkon ve Arkeoloji Müzesi gezimiz ile günü noktalıyoruz. Pegasus Hava Yollarının 19.55 Ercan - İstanbul Sabiha Gökçen uçuşu için havalimanına ulaşıyoruz. Siz değerli misafirlerimizle bir başka turda görüşmek dileğiyle vedalaşıyoruz.