Gaziantep’e Gelince Neler Alınır
Umarım ev falan döşüyorsunuzdur çünkü Gaziantep’e gidince insanın bir sürü şey alası geliyor. Özellikle Bakırcılar Çarşısı ve Elmacı Pazarı ’nda kendinizi kaybedebilirsiniz. Evde kendi kendinize yapabileceğiniz mozaik setleri, kutlu kumaşından yapılmış clutchlar ve kol çantaları…
KUTNU KUMAŞI
Kutnu, bir zamanlar padişahların o görkemli ve zarif kaftanlarının yapıldığı kumaş ama şimdilerde turistik amaçlı çanta, perde, dekoratif yastık kılıfı gibi ürünlerde kullanılıyor. Aslında tarihi ta Anadolu Selçukluları’na kadar gidiyor ama 16. yy’dan beri sadece bu coğrafyada dokunuyor ve buradan her yere gönderiliyor. Ham maddesinde suni ipek ve pamuk ipliği var.
BAKIR İŞLERİ
Gaziantep ’deki bir numaralı zanaat bakır işçiliği. Şehirde çok sayıda kadınlı erkekli bakır ustası var. Hepsinin kümelendiği yer hem atölyelerin bulunduğu hem de ürünlerin satıldığı Bakırcılar Çarşısı.
SEDEF İŞLERİ
Gaziantep ’te ikinci bir zanaat da sedef işçiliği. Sedef midye, istiridye gibi deniz hayvanlarının kabuğunda bulunan pırıltılı bir maddeden elde ediliyor. Böyle denizden gelen bir şeyin zanaatının denizi olmayan Gaziantep ’te gelişmesi enteresan.b
BAKLAVA
Gaziantep ’ten baklava alınır demek, İstanbul’da boğazı görün demek kadar abes kaçacağından biz sizleri sıradaki maddemize alalım..
ANTEP FISTIĞI
Gaziantep mutfağındaki çoğu tatlının dünyaca ün yapması tesadüf değil, Antep fıstığı girdiği her şeyin lezzetini kat kat artıran bir kuruyemiş. Baklavanın binbir türlüsüne de, fıstıklı kebaba da tuzlu-tatlı her şeye sihirli değneğini değdirmiş zamanında. Gaziantep mutfağının diğerlerine göre fark atmasının başlıca sebeplerinden.
Antep fıstığı denmesinin nedeni de Türkiye’deki ilk fıstık üretiminin Gaziantep ’te başlaması ve halen Türkiye’nin Antep fıstığı üretiminin büyük bölümünün burada yapılması.
Aslında Antep fıstığının türleri var, mesela İran fıstığı normal fıstığa göre daha iri ve daha az yağlı, Gaziantep ’te üretilenler ise genellikle yağlı ve orta büyüklükte . Fıstığın kalitesi ve bolluğu, yemeğin veya tatlının da lezzetini uçuruyor.
O yüzden dönmeden mutlaka bir iki kilo Antep fıstığı kapın deriz. Ekim sonu, Kasım başı yeni hasat denilen üründen bulmanız mümkün. Ağustos – Eylül aylarında da taze Antep fıstığı bulmanız mümkün.
KARPUZ ÇEKİRDEĞİ
Karpuz çekirdeği, Gaziantep halkının severek tükettiği kuruyemişlerden. Özellikle kilo fiyatının diğer kuruyemişlere göre uygun olması onu daha çok tercih edilir yapıyor. Her ne kadar Antep fıstığı gibi bu yörenin bir ürünü olmasa da Diyarbakır’dan, Mardin’de yetişen karpuzların çekirdekleri diğer çekirdekler gibi güneşte kurutulup daha sonra da tuzlanıp fırında kavruluyor.
KAHKE
Gaziantep ’in en ünlü atıştırmalığından birisi diyebiliriz kahke için. Tarifini sır gibi sakladıkları için içinde ne var tam bilemiyoruz ama gizli lezzetini bulduk Meğer kahke nohut mayalı olduğu için bu kadar güzel ve sırf Gaziantep ’e özel bir lezzet olarak kalıyor. Her yerde bulamıyorsunuz ve en güzel özelliği de acayip dayanıyor olması. Dışarda 3 aya yakın, buzdolabında ise 6 aya kadar taze oluyor. Her köşebaşında muhtemelen rastlayacaksınız, Gaziantep ’ten aldığınız sürece hepsi benzer lezzette olacaktır.
MENENGİÇ KAHVESİ
Türkiye’de Güneydoğu Anadolu’da üretilen menengiç ağacının meyvelerinin kurutulup kavrulmasından elde edilen bir kahve türü. Tam anlamıyla bir kahve değil ama sütle pişirip Türk kahvesi fincanlarında içince sanki sütlü Türk kahvesi içermiş gibi oluyor. Aynı zamanda mide ağrılarına, öksürüğe ve idrar yolları sorunlarına da iyi geliyor. Tadını beğenmeme ihtimaline karşı tavsiyemiz satın almadan önce burada bir kez yerinde denemeniz.
İPEK PUL BİBER
Gaziantep mutfağının baştacı pul biber ama özellikle de ipek pul biber olarak geçen sadece kanat kısmından elde edileni pek makbul. Mutlaka dönerken bir iki paket çantanıza atın ama tavsiyemiz paketleri birkaç kat iç içe tutmanız çünkü taze kurutulmuş biber oldukça kötü bir koku yayıyor bizden söylemesi.
ZAHTER
Zahter, aslında bir çeşit dağ kekiği. Hem yemeklerde kullanılıyor, hem salatalarda, hem de kaynatılıp bitki çayı yapılıyor. Oldukça ferahlatıcı ve hoş bir tadı var. Gaziantep ’te yer gök her yer baharatçı, alacak yer kolayca bulursunuz ama alırken en tazesini tercih etmek lazım. Rengi gri-yeşil olmalı, sararmışsa ya da uçları kararmışsa almayın.