Gez & Gör

Kendirli Gazi Kültür Merkezi

İki Gazi'nin anısına Kendirli Gazi Kültür Merkezi olarak adlandırdığımız ve 16 Mart 2013'te yeni bir düzenleme ile İçişleri Bakanımız Sayın Muammer Güler ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Fatma Şahin hanımefendinin açılışını yaptığı çok değerli bir kültür mirasıdır. Şanlı Antep Savunmasının kurşun izlerini madalya gibi taşıyan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Gazianteplilere balkonundan seslendiği, Gaziantepli için çok değerli olan bu bina 1930'lu yıllarda bizim bugün yaptığımız tüm kültürel, sanatsal ve eğitmsel boyutu olan çalışmaların yapıldığı, Halk Evi olarak adlandırılan bir Kültür Merkezidir.

Yapısal  olarak değerlendirildiğinde de özel bir yapı olan binada kullanılan taş geleneksel keymık taşıdır . 1860 yılında Gaziantepli Ermeni Katolikleri tarafından Fransa Kralı III.Napolyon, Fransız misyonerleri ve Katoliklerin maddi desteği ile yapılmıştır. Antep Harbi zamanından bomba izleri taşıyan yapı kilise olarak kullanımından sonra Öğretmen Okulu olarak hizmet vermiş daha sonra Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı olarak Öğretmenevi Lokali olarak ve Toplantı Salonu olarak işlevlendirilmiştir. Uzun yıllar Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kalan ve orijinal yapısına çeşitli müdahalelerde bulunulmuş olan Kendirli Kilisesi son olarak Turizm Otelcilik Meslek Lisesi olarak hizmet vermiştir. Lisenin taşınmasının ardından yapı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından devralınmış ve kültür merkezi olarak yeniden işlevlendirilmesine yönelik çalışmalara başlanmıştır.

Yapısal olarak özel olmasının yanı sıra 26 Ocak 1933’te Gazi Mustafa Kemal Atatürk 'ün Gaziantep'i ziyareti sırasında Antep halkına Halkevi ( bugün ki RAM ) binasının balkonundan seslenmesi ile de farklı bir anlam kazanmıştır. Gazi Mustafa Kemal Paşa, Gaziantep’e geldiğinde bir süre halk ile birlikte yürüdükten sonra ilk olarak o dönemde Halkevi olarak kullanılan işte bu binaya gitmiş, kendisini karşılamak için sokağa dökülen on binlerce insana bu binanın balkonundan seslenmiştir. Bu nedenle ‘’ Eski Öğretmenevi ‘’ binası, Gazi Mustafa Kemal’in Gaziantep’e geldiği 26 Ocak tarihinde düzenlenen kutlamaların ve yürüyüşün son durağı olmaktadır.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi çalışmaları kapsamında bu yapısal ve manevi kültür varlığımızı yaşayan bir bina olarak korumak üzere GAZİ KÜLTÜR MERKEZİ  projesi hayata geçirilmiştir. Gösteri içeriğinde Gaziantep'in Kurtuluş serüveninin 3 boyutlu ve hareketli gösterilerinin yanı sıra , özel olarak üretilmiş bir Atatürk Animatronik Robotu ile özel bir gösteri sunulması kurgusu planlanmıştır. Yapının yapısal olarak korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması hedeflendiği gibi fonksiyonel olarak ta genç nesillere aktarılması hedeflenmiştir. Sunulan gösteri için hazırlanan efektler ve gösterim için özel bir takım ses ve görüntü teknikleri profesyonel nitelikte uygulanmıştır. Yapının anıtsal nitelikte olması nedeniyle yapılan her uygulama ve müdahale dikkatle ele alınmış ve yapısal bir müdahaleden kaçınılmıştır. Binanın ana beden duvarları sadece yıkanarak temizliği ve çevresel atıklardan arınması sağlanmıştır. İç mekanda ise sadece dekorasyon niteliğinde basit müdahaleler yapılmıştır.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan Merkez, kurtuluş savaşında ve Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda Gaziantep’i anlatan hologram gösterimi ve animatronik Atatürk heykelinin halka seslendiği muhteşem bir kültür merkezi olarak ziyaretçilerini bekliyor.

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Salatalık Turşusu Yapımı Gaziantep Tarihi ‘Yüzükçü Han’ 265 Yıllık Tarihi Rahmi Bey Konağı Geleneksel Açık Hava Sineması Gaziantep Baba Meslekleri GAZİANTEP: PİRSEFA TÜRBESİ