Sizin Gaziantep

Gaziantep’te Yün Yıkama Çeyiz Geleneği

kız tarafından gelen, yorgan, mindel, döşşek, yastık vb. gibi eşyaların içinde bulunan koyun yününün akarsu veya derede yıkanması olayına denir.

Gaziantep ağzında “yün yuma” olarak geçen bu aktive, genelde her yıl tekrarlanır. Günümüzde artık insanlar yüne para vermiyor. Aslında yün olayında ciddi bir emek söz konusudur. Çünkü kız annesi kızın çeyizi düzerken, bir dünya yün alır, yorgan malzemesi alır günlerce haftalarca emek verir, diker, biçer çeyizlik hazırlarlar. Tabii bir de her yıl yünün yıkanmasının zahmeti var. Ancak son yıllarda emeğe değer kalmadığı için, artık her şey para ile hazır satın alınıyor. Yün yerine, elyaf marka yorganlar, döşekler tercih ediliyor.

Yünü Neden Yıkıyorlar?

Yün koyun ürünüdür. Dolayısı ile bakımı, temizliği, havalandırılması yapılmadığı taktirde koku yapar ve pistir. Bu yüzden hemen her yıl yıkanması gerekiyor. Yün yıkama günü için önce kadınlar kendi arasında teşkilatlanır. Eşe dosta, konuya komşuya, eltiye, görümceye haber edilir. 10-15 Kadın Erkeklerin de nezaretinde toplanıp, taşlık ve eğitimli akarsu bulmak için Gaziantep’in muhtelif yerlerine giderler. Genellikle nafak, karpuzatan, sazgın, sakçagözü vb. yerler yün yıkamak için uygundur. Suyun akarsu olarak istenmesinin sebebi, yıkanan yünün pisliği su ile birlikte akıp gitmesinin arzulanmasındandır.

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Gaziantep’te Ev Ekmeği Yapımı Gaziantep Tarihi Camileri Bakırcılar Çarşısı Sevgililer Gününde Türkiye’de Gidilecek En Romantik Yerler 2019 Ramazan Ayı Gaziantep İmsakiyesi Gaziantep'i Keşfet