Sizin Gaziantep

Gaziantep Müzeleri

Gaziantep Mozaik Müzesi

Gaziantep’te 22 adet müze bulunuyor 2019’da hizmete girecek olan Gaziantep Panorama Müzesi ile birlikte sayı 23’e çıkacak. Ayrıca şehir de müze olarak da sayılabilecek birçok mekan bulunuyor. Şimdi bunları tek tek inceleyelim. Başlamadan önce Gaziantep’in en önemli özelliği olan Gastronomi alanında yazdığım yazıyı da buraya bırakıyorum.

 Zeugma Mozaik Müzesi Gaziantep 

Kültür Turizm Bakanlığına ait şehirdeki 4 müzeden biri. Gerek bina büyüklüğü gerekse sergilenen mozaiklerin kapladığı alan bakımından Dünya’nın en büyük mozaik müzesi. Müzedeki mozaikler sizi Roma Dönemi yaşam şeklini, şehir yaşantısını, inanışları, mimariyi zihninizde canlandırmanızı sağlayacak.

Meşhur Çingene Kız Mozaiği – Mozaik Müzesi

Kommagane Krallığı’nın 4 şehrinden biri ve en zengin şehri olan Zeugma’dan taşınan bu eserler sizi büyüleyecek. Özellikle şehrin simgelerinden biri olan Çingene Kızı Mozaiği, Maenad Villası taban ve duvarı, savaş tanrısı Ares’in bronz heykeli, Poseidon ve Euphrates villalarının tüm duvarları müzede sizleri bekliyor.

Müze Giriş Ücreti: 15 TL, Müzekart geçerli.

Gaziantep Arkeoloji Müzesi

Gaziantep Arkeoloji Müzesi zengin Gaziantep tarihini gözler önüne seren bir müze. Alt Paleolitik dönemden Cumhuriyet dönemine kadar tüm dönemlere ait eserler sizi tarihsel bir yolculuğa çıkartacak. Müze şehir merkezinde eski stadyumun yanında bulunuyor ve yeni restorasyondan geçti. Şehirdeki bir diğer Kültür Bakanlığına ait müze.

Müze Giriş Ücreti: 10 TL, Müzekart geçerli.

Hasan Süzer Etnografya Müzesi

Eski Ermeni Mahallesi olan Bey Mahallesi’nde eski bir konağın müzeye çevrilmesi ile hayat bulmuş bir mekan. Müze binasını rahmetli işadamı Hasan Süzer satın alıp, restore ederek Kültür Turizm Bakanlığı’na bağışlamış. Antep halkının ev yaşantısı, gelenek, görenek, giysi ve gündelik hayat ile ilgili çeşitli eserler cansız mankenler aracılığı ile sergileniyor. Şu aralar restorasyon dolayısı ile kapalı.

Müze Giriş Ücreti: 10 TL, Müzekart geçerli.

 Yesemek Açık Hava Müzesi

Gaziantep’in İslahiye ilçesinin 23 km uzağında bulunuyor. Her zamanki gibi burası da yabancı arkeologlar tarafından gün yüzüne çıkartılmış. M.Ö. 2000’den itibare Hitit, Suriye, Arami ve Asur döneminin yerleşim merkezi olmuş ve o döneme ait taş eserler gün yüzüne çıkarılmış.

Anadolu’da bulunun en eski yerleşim merkezlerinden ve görülmesi gereken ören yerlerinden biri. 2012 yılı itibariyle de UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine dahil edildi.

Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Müzesi

Gaziantep Kalesi içinde yer alıyor. Adından da anlaşıldığı üzere müzede Gaziantep halkının verdiği 1. Dünya Savaşından sonra başlayan işgal dönemindeki düşmana karşı verdiği mücadele çeşitli belge, heykel, rölyef, sunum, video vs ile anlatılıyor.  Müzeye girdiğiniz andan itibaren o yılları yaşıyormuş gibi hissedeceksiniz.

Gaziantep Bey Mahallesinde kurulan Atatürk Anı Müzesinde de Atatürk’ün bu ziyareti sırasında kullandığı eşyalar, fotoğraflar sergileniyor. Ayrıca müzede Atatürk Araştırma Kitaplığı ve Atatürk temalı hediyelik eşya bölümü bulunuyor.

Gaziantep Şavaş Müzesi  ( Şahinbey Milli Mücadele Müzesi )

Dünya’nın birçok şehrinde, şehrin yaşamış olduğu savaşlardaki acıların, kahramanlıkların ve hikayelerin sergilendiği şavaş müzeleri bulunuyor. 1 Dünya Savaşı sonrasında asrın en adaletsiz işgaline karşı, şehir halkının verdiği mücadeleyi, Antep Harbinin nasıl kazanıldığını sesli bir anlatım ve kronolojik panolar eşliğinde ziyaretçilere sunuluyor.  Fransız askerlerini korkutmak amacıyla kullanılan makineli tüfek sesi çıkaran “Tak Takı” ile halkın bakır yemek kaplarıyla yaptığı ve Ermeni siperlerine atılan “Sahan bombası”, Savaş Müzesi’nde dikkat çeken eserler. Gaziantep’in işgal sırasında Fransızlara karşı verdiği mücadeleyi en iyi anlatan mekanlardan biri.

Gorgo Medusa Cam Eserleri Müzesi

Yaklaşık 1500 eser; bu eserlerin %70’ini cam, %20’sini bronz ve pişmiş toprak eserler, %10’unu ise Roma ve İslami döneme ait altın ve bronz sikkeler, altın takılardan oluşan Türkiye’nin ilk özel cam eserleri müzesi. Gerçekten alışık olduğumuz müze mantığından çok farklı bir yer. Müze, 5 odalı tarihi bir konakta olmasına rağmen tam bir görsel sunuyor.

 Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi

Türkiye’deki 4 oyuncak müzesinden biri. Malumunuz üzere Türkiye müzelerin çocuklara hitabı açısından diğer Avrupa ülkelerine göre çok geride kalmış: İşte bu yönden bu müze tüm çocukların görmesi gereken bir yer. Hatta yetişkinleri bile çocukluk dönemlerine götürerek yüzlerinde tebessüm oluşturuyor.

Oyuncak Müzesi

Geniş bir oyuncak koleksiyonuna sahip olan müzede, 1700-1990 yıllarına ait el yapımı oyuncakların yanı sıra serilerinin ilk üretimi olan çizgi film, sinema filmi ve masal karakterlerinin bulunduğu 600’e yakın oyuncak, 8 ayrı galeride teşhir ediliyor. Bunun yanı sıra müzede Dünya çocukları temalı iki katlı mağara ve çocuklar için oyuncak atölyeleri ve çeşitli etkinlikler düzenlenen bölüm bulunuyor.

Gaziantep Mevlevihanesi Vakıf Müzesi

Tahmis kahvesinin de olduğu tarihi Arasa meydanında Tekke Cami külliyesinin içinde bulunuyor. 2 ayrı bina olarak kurulan müzede avlunun solundaki binada Maden Eserleri, El Yazması Kur’an-ı Kerimler, Türk Hat Sanatından örnekler, avlunun sağında yer alan 2 katlı mekanda ise kilim ve halılar teşhir ediliyor.

Gaziantep Hamam Müzesi

Şener Şen’in eski türk filmlerde yüzerken “Entebin Hemamları” diye şarkılar söylediğini çoğumuz hatırlar. Antep’in hamamları o repliklere bile konu olacak kadar meşhurmuş eskiden. Şimdi de o gelenek halen yaşatılmaya çalışılsa da şehirde gidilmeye değer çok az hamam var. Uzun yıllar Paşa Hamamı olarak hizmet veren, Osmanlı hamam kültürünün en güzel örneklerinden biri olan yapı günümüzde müze olarak kullanılmakta. Aslına sadık kalınarak teşhir edilen hamamda; soğukluk, ılıklık, sıcaklık bölümleri yer alıyor. Hamam, içerisinde Halûk Perk koleksiyonuna ait hamam araç ve gereçleri sergileniyor.

 İslam Bilim Tarihi Müzesi

Şahinbey Belediyesi’nin hizmet binası içinde bulunuyor. Müzede İslam alimlerinin icatları ve bilim tarihine katkıları anlatılıyor.  Yine Tıp, Kimya, Fizik Astronomi, Harita ve Denizcilik bölümlerine ait eserler sergileneniyor. Yıldız mesafelerinin hesaplanması, harita bölümünde eski haritalarla günümüz haritalarının karşılaştırılması ile oluşturulan elektronik interaktif uygulamalar da yer alıyor.

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

SOĞAN KEBABI Gaziantep’in Sabah Kahvaltısı: Beyran Gaziantep’in Tarihi Hanlarından ‘Kumru Han’ Gaziantep Tekke Cami Gaziantep Tarihi Naib Hamamı Gaziantep’te Cenaze Geleneği Nasıldır?