Yeme & İçme

Gaziantep’te Meyan Kökü Şerbeti Nasıl Yapılır?

Geçmişi Osmanlı dönemine kadar dayanan meyan şerbeti meyan kökünden elde edilen bir içecektir.

Gaziantep’in en işlek caddelerinden olan Gaziler Caddesinde rızklarını arayan onlarca meyan şerbetçisi, Gaziantep’in çevre köylerinden toplanan meyan bitkisi kökünü, bir dizi işlemlerden geçirdikten sonra meyan şerbeti haline getiriyor. Özellikle yaz aylarında ve Ramazan ayında rağbet gören meyan şerbeti, Gazianteplilerin damak tatlarına hitap ediyor. Dışarıdan pek talep görmeyen meyan şerbeti, daha çok Gaziantep içerisinde meyanın tadını bilen Gaziantepliler tarafından tüketiliyor. İlk içildiğinde ağızda garip bir tat bırakan bu şerbet, daha sonra ağızda kalıcı güzel bir koku ve tat bırakıyor.

Meyan Şerbeti Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

-1 kök meyan kökü (1 avuç dolusu)

-3 litre kadar su

Yapılışı:

1 avuç dolusu ezilmiş meyan kökü alınır. Derin bir tencereye konur. Üzerine bol su konur. (Yaklaşık 1 avuç dolusu meyan kökü için 3 litre) Birkaç saat, – tortusu dibe çökene ve meyan kökü, kendine has koyu rengini ve tadını suya bırakana kadar- bekletilir.

Dikkatlice tel süzgeçten geçirilir. Meyan şerbetinin berrak ve tortusuz olması için, tekrar bir müddet daha dinlendirilir. Temiz bir çift kat tülbentten süzülerek sürahiye veya şişelere aktarılır. Şerbetin tadı kontrol edilir. Gerekirse, tekrar süzülerek, bir sürahiden diğerine boşaltılır ve eğer kıvamı da koyu ise, acılığını gidermek ve tadını ayarlamak amacıyla, yeteri kadar su eklenir.

Dikkat edilmesi gereken nokta ; meyan şerbetinin dibine tortular birikeceği için, şerbetin dibindeki kısmı, yaklaşık 2 parmak kadar bırakmaktır. Aksi takdirde şerbet bulanık olur. (Şerbetin dibindeki tortulu kısmı ve ıslanmış meyan kökü atılır.

Soğutularak servise sunulur. İsteğe göre birkaç karanfil, çubuk tarçın eklenebilir ise de, orijinal meyan şerbeti sade olarak hazırlanır.

 

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Gaziantep’te Konaklayacak Yerler Gaziantep’in Ruhu: Şehreküstü Konakları Gaziantep Yemek Rehberi Gaziantep Mevlevihânesi Şehrin Mutfağı: Tağa Restaurant Yaşayan Müze Tarihi ‘Gümrük Han’